Mudroksen aselepo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mudroksen sopimus allekirjoitettiin Britannian HMS Agamemnonilla. Kuva on vuodelta 1915.

Mudroksen aselepo (turk. Mondros Mütarekesi) oli sopimus vihollisuuksien lopettamisesta ensimmäisen maailmansodan Lähi-idän rintamalla. Se solmittiin ympärysvaltojen ja Osmanivaltion välillä 30. lokakuuta 1918 ja vihollisuudet päättyivät 31. lokakuuta.[1] Varsinaiset rauhansopimukset tehtiin myöhemmin: Sèvresin rauhansopimus 1920 ja Turkin vaatimuksesta solmittu Lausannen sopimus vuonna 1923.

Lähi-idän sota oli syksyllä 1918 kääntynyt ympärysvalloille voitokkaaksi. Brittiläiset joukot tekivät syyskuussa Megiddossa läpimurron Palestiinaan ja ottomaanien rinnalla taistellut Bulgaria antautui syyskuun lopussa käydyn Thessalonikin taistelun jälkeen. Osmanivaltio lähetti tällöin rauhandelegaation Egeanmeren Lemnoksen saaren Moúdroksenlahdelle. Turkkilaisten pääneuvottelijana oli laivastoministeri Hüseyin Rauf Orbay ja ympärysvaltojen pääneuvottelijana Britannian Mustanmeren laivaston komentaja amiraali Somerset Gough-Calthorphe.[1] Neuvosto-Venäjä ei ollut mukana asiasta sovittaessa, koska se oli irrottautunut sodasta Brest-Litovskin rauhansopimuksella maaliskuussa 1918.

Rauhanehdot merkitsivät Turkin antautumista. Sopimus sisälsi 25 artiklaa. Sopimuksen nojalla ympärysvallat miehittivät Bosporinsalmen ja ottivat kaikki rautatie- ja lennätinlinjat valvontaansa. Osmanivaltio sitoutui riisumaan aseista koko armeijansa sisäisen järjestyksen ylläpitoon tarvittavia joukkoja lukuun ottamatta ja vapauttamaan ympärysvaltojen sotavangit sekä poistamaan kahden kuukauden kuluessa maasta kaikki Saksan ja Itävallan sotilashenkilöt. Ympärysvalloilla oli oikeus miehittää voimakeinoilla koko Osmanivaltio, jos turvallisuustilanne sitä vaati (artikla 7). Ympärysvallat voisivat tarvittaessa miehittää armenialaisten asuttamat alueet (artikla 24). Sopimuksessa ei ollut velvoitteita ympärysvalloille.[1]

Sopimuksen toimeenpano sujui nopeasti, paitsi Mosulissa, jossa osmaniarmeija kieltäytyi antautumasta. Tilanne saatiin siellä ratkaistuksi parin viikon kuluessa. Turkin myöhemmät johtajat ovat vaatineet Mosulin palauttamista Turkille, koska se ei ollut ympärysvaltojen hallussa Mudroksen sopimusta solmittaessa.[1]

  1. a b c d Erik Jan Zürcher: Turkey: A Modern History, s. 124–125, 138–139. I. B. Tauris & Co, 2004. ISBN 0857730541.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • ”Mudros Agreement: Armistice with Turkey (October 30, 1918)” (teksti kokonaisuutena (englanniksi)), volume 6, German History in Documents and Images, German Historical Institute, Washington, DC. Lähde www.germanhistorydocs.ghi-dc.org.