Moussa Dadis Camara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Moussa Dadis Camara
Dadis Camara portrait.JPG
Demokratian ja kehityksen kansallisen neuvoston puhemies
Edeltäjä Lansana Conté
Seuraaja Sékouba Konaté
Henkilötiedot
Syntynyt1. tammikuuta 1964 (ikä 59)
Koulé, Guinea
Puoliso Jeanne Saba
Tiedot
Puolue CNDD

Kapteeni Moussa Dadis Camara (s. 1. tammikuuta 1964) on Guinean armeijan sotilas, joka oli maata hallitsevan Demokratian ja kehityksen kansallisen neuvoston puhemies (Conseil National de la Démocratie et du Développement, CNDD) ja siten myös Guinean valtionpäämies 24. joulukuuta 2008 – 3. joulukuuta 2009. CNDD nousi valtaan vallankaappauksella 23. joulukuuta 2008 pian pitkäaikaisen presidentti Lansana Contén kuoleman jälkeen.

Camara on opiskellut lakia ja taloustieteitä Gamal Abdel Nasserin yliopistolla Conakryssa. Armeijaan hän liittyi 1990 ja oli vuonna 2004 18 kuukauden koulutuksessa Saksassa. Hän oli yksi johtajista kevään 2007 sotilaskapinassa ja toukokuun 2008 levottomuuksissa. Marraskuussa 2008 hänet nimitettiin armeijan polttoainehuollon johtoon ja puolustusministerin henkilökuntaan.

Guinean turvallisuusjoukot ampuivat 28. syyskuuta 2009 Conakryssa 160 Moussa Dadis Camaran presidenttiehdokkaaksi asettumista vastustanutta.[1]

Camara yritettiin murhata 3.12.2009, kun kapinalliset sotilaat avasivat tulen häntä vastaan. Hänen uskotaan haavoittuneen lievästi.[2] Camara oli myöhemmin hoidossa Rabatissa, mutta hänen tiedottajansa kielsi hänen saaneen muuta kuin naarmun päähänsä.[3] Camaran poissaolon aikana juntan johtoon nousi puolustusministerinä toiminut kenraali Sékouba Konaté.

15. tammikuuta 2010 allekirjoitettiin Ouagadougoussa sopimus Dadis Camaran, Konatén ja välittäjän toimineen presidentti Blaise Compaorén välillä, jossa luvattiin vaaleja kuuden kuukauden sisällä ja Dadis Camara lupasi tukensa "siirtymäajan toimijoille".[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]