Mothers Against Sex Association

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mothers Against Sex Association oli suomalainen yhtye. Se perustettiin Turussa lokakuussa 1994.[1] Perustajajäsenet olivat Ville Mäntynen (laulu), Raimo Pesonen (rummut), Olli "Opa" Nikoskelainen (kitara) ja Pirjo Kesseli (basso ja taustalaulu). Yhtyeen ideana oli soittaa meteliä (engl. noise). Johtohenkilö Villen kiinnostus dekadenttiin ja absurdiin kirjallisuuteen kuului laulujen sanoituksissa, kun taas sävellykset ja sovitukset tehtiin bändin yhteistyönä. Bändi keikkaili ahkerasti ja soitti muun muassa Tavastia Klubilla. Kun Kesseli lähti yhtyeestä helmikuussa 1996, yhtyeen basistiksi tuli Tommi Saha Vox Flatus -yhtyeestä. Samalla taustalaulajaksi pestattiin Annmari Vänskä.

Myöhemmin yhtye koki vielä enemmän kokoonpanomuutoksia. Alttoviulisti Paulina Ahokas liittyi mukaan, ja Opa Nikoskelaisen erottua kitaransoittajaksi tuli Xysmassakin vaikuttanut Toni Stranius. Viimeisen kokoonpanomuutoksen yhtye koki Paulina Ahokkaan erottua, Sami Puustisen (myös Vox Flatus -yhtyeestä) korvattua Raimo Pesosen rumpalina ja Santtu Jokisen liityttyä mukaan kosketinsoittajaksi. Tällä Mäntynen/Saha/Stranius/Puustinen/Jokinen-kokoonpanolla yhtye äänitti sen viimeiseksi jääneen, vielä julkaisemattoman levynsä Same, same but different.

Yhtyeen musiikkityyli eli jatkuvassa muutoksessa. Alkuaikojen rankasta kitararäimeestä se siirtyi Paulina Ahokkaan kauden viuluvetoisen soundin kautta lopulliseen, leijuvampaan ja maalailevampaan musiikkiin.

Mothers Against Sex Association lopetti toimintansa vuonna 2002 laulaja Ville Mäntysen kuoltua. Vuoden 2006 heinäkuussa yhtyeen jäsenistöstä kuoli myös kitaristi Toni Stranius.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Estonian Karaoke (7" EP) (Crawfish FISH-004) (1996)
  • Shut up and Look Stupid (mini-CD) (Crawfish FISH-007) (1997)
  • Pause / I'll be Your Sister (7" single) (Hiljaiset Levyt HIKS-047) (1998)
  • Same, Same But Different (julkaisematon) (2000)

Lisäksi kappale "One second" on kuultavissa Zerga-levy-yhtiön kokoelmalla "Cabaret Nocturno vol III" (2002). Tämä on Mothers Against Sex Associationin alkuperäiskokoonpanon ainoa julkaistu äänite.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mothers Against Sex Association Hiljaiset Levyt. 21.1.2015. Viitattu 8.1.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]