Morits

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Saksin vaaliruhtinasta. Nimestä Morits kerrotaan artikkelissa Moritz, jossa myös luetellaan muita samannimisiä henkilöitä.
Saksin vaaliruhtinas Morits

Morits (myös Morits Saksilainen) (21. maaliskuuta 1521 Freiberg11. heinäkuuta 1553 Lehrte) oli Saksin herttua vuodesta 1541 ja Saksin vaaliruhtinas vuodesta 1547. Hän oli kunnianhimoinen, mutta periaatteeton hallitsija ja onnistui hankkimaan taitavalla diplomaattisella luovimisella huomattavia saavutuksia, muun muassa Schmalkaldenin sodan aikana, anastaen serkultaan Juhana Fredrikiltä Saksin vaaliruhtinaan tittelin ja maat.

Isänsä Henrik IV:n kuoleman jälkeen Moritsista tuli Saksin herttua 1541. Vaikka Morits olikin protestantti, hän liittoutui salassa keisari Kaarle V:n kanssa Schmalkaldenin liittoa vastaan. Liiton armeijan operoidessa Etelä-Saksassa keisaria vastaan aloitti Morits sodan serkkuaan Juhana Fredrikiä vastaan ja kaappasi Saksin vaaliruhtinaan maat. Keisarin lyötyä pohjoiseen rientäneen Schmalkaldenin liiton armeijan Mühlbergin taistelussa 1547, joutui Juhana Fredrik luovuttamaan vaaliruhtinaan arvon ja maat Moritsille.

Vuonna 1552 Morits kääntyi keisaria vastaan solmien liiton Ranskan kuningas Henrik II:n ja Saksan protestanttien kanssa. Henrik valtasi Metzin ja Verdunin ja Morits piiritti Frankfurtia, mutta ei onnistunut valtaamaan sitä. Alakynteen joutunut Kaarle oli pakotettu solmimaan Passaun sopimuksen, jolla taattiin protestanttien oikeudet Saksassa. Sota kuitenkin jatkui, koska Brandenburg-Kulmbachin rajakreivi jättäytyi sopimuksen ulkopuolelle. Kreiviä vastaan koottiin armeija, jota johti Morits. Sievertshausenin taistelussa Morits löi kreivin armeijan, mutta haavoittui itse vakavasti ja kuoli kaksi päivää myöhemmin 11. heinäkuuta 1553.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.