Montenegronajokoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Montenegronajokoira
Montenegrin Mountain Hound 2.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Montenegro
Määrä uhanalainen
Alkuperäinen käyttö pienriistan metsästys
Nykyinen käyttö metsästyskoira
Muita nimityksiä Crnogorski planinski gonič, Montenegrin Mountain Hound, jugoslavenski planinski gonič, Yugoslavian Mountain Hound, Black Hound
FCI-luokitus ryhmä 6 Ajavat ja jäljestävät koirat
alaryhmä 1.2 Keskikokoiset ajavat koirat
#279
Ulkonäkö
Paino 20-25 kg
Säkäkorkeus 46-56 cm
Väritys black & tan

Montenegronajokoira (Crnogorski planinski gonič) on montenegrolainen koirarotu, joka tunnettiin nimellä jugoslavianvuoristoajokoira (jugoslavenski planinski gonič) vuoteen 1997 asti. Se on nykyisin uhanalainen.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu muistuttaa paljon itävallanajokoiraa.[1] Sen karvapeite on sileä ja väritys musta ruosteenruskein merkein. Säkäkorkeus on 46-56 cm ja paino 20-25 kg.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Montenegronajokoira on kotoisin Balkanin vuoristoalueilta. Varmuudella voidaan sanoa, että se on samaa alkuperää kuin muutkin balkanilaiset ajokoirat. Se tunnettiin aiemmin nimellä musta ajokoira. Sitä käytetään ketun, jäniksen ja pienriistan - toisinaan myös kookkaampien eläinten kuten hirven tai villisian - metsästykseen.

Rodun aiempi nimitys oli jugoslavianvuoristoajokoira, mutta FCI vaihtoi sen nykyiseen muotoon 15. heinäkuuta 1997. Sen ensimmäinen rotumääritelmä aiemmalla nimellä on vuodelta 1924.[1] FCI hyväksyi sen 8. toukokuuta 1969 Varsovassa. Amerikan Harvinaisten Rotujen Yhdistys ARBA luokittelee sen uhanalaiseksi.

Kuuluisia rodun edustajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehkäpä kuuluisin kuvaus montenegronajokoirasta on käsinukke "Triumph, the Insult Comic Dog", joka esiintyi säännöllisesti NBC:n TV-ohjelmassa Late Night with Conan O'Brien. Vaikka käsinukella on sille ominaiset ulkonäköpiirteet ja sitä kutsuttiin sellaiseksi monien esiintymisten aikana, teksti joka määritti Triumphin jugoslavianvuoristoajokoiraksi poistettiin nopeasti NATO:n entistä Jugoslaviaa kohtaan tekemän sotilastoimenpiteen jälkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Pugnetti, Gino. "Sve o psima". Kääntäjänä Turković, Ksenija. Ljubljana: Mladinska knjiga ja Zagreb: Mladost, 1983.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Montenegrin Mountain Hound