Molina de Segura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Molina de Segura
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Molina de Segura

Koordinaatit: 38°03′17″N, 01°12′47″W

Valtio Espanja Espanja
Itsehallintoalue Murcia
Maakunta Murcia
Perustettu
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 169,5 km²
Korkeus 125 m
Väkiluku (2021) 73 498[1]
 – Väestötiheys 434 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2

Campotéjar

Molina de Segura on teollisuuskaupunki Murcian alueella kaakkoisessa Espanjassa. Kaupunki on osa Murcian metropolialuetta.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Molina de Segura sijaitsee Vega Media del Segura -comarcan alueella Murcian itäosassa noin kymmenen kilometriä Murcian kaupungista luoteeseen. Etäisyys Alicantesta on noin 70 kilometriä lounaaseen.[2] Río Segura virtaa Molina de Seguran länsipuolitse kohti Välimerta, jonka rannalle on noin 45 kilometriä kaupungin keskustasta. Kaupunki sijaitsee 325-kilometrisen Río Seguran keskijuoksulla.

Molina de Seguran alue on moni-ilmeinen vuoristoineen ja kuivine tasankoineen.[3] Vuotuinen sademäärä on vähäinen, kesät ovat kuumia ja kuivia. Vesipula vaivaa kaupunkia toistuvastilähde?.

Molina de Segurassa on viisitoista virallista kaupunginosaa. Suurin osa väestöstä elää Molinan kaupunginosassa, joka on kaupungin keskusta. Yli tuhannen asukkaan yltävät myös Ribera de Molina, El Llano ja Torrealta.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Molina de Seguran alueella on asuttu jo esihistoriallisena aikana, ja Rooman valtakunnan aikana alueelle alkoi kasvaa kaupunki. Roomalaisvaltaa seurasi islamilainen kausi, ja arabit antoivat kaupungille nimen Mulinat as-Sikka. Kristityt valtasivat Pyreneiden niemimaata pikkuhiljaa takaisin, Molinan seutu liitettiin Kastilian kuningaskuntaan Alcarazin sopimuksella (Tratado de Alcaraz) 1200-luvulla. Keskiaikana seutua hallitsi Fajardon suku. 1600-luku oli vaikeaa aikaa, sillä muslimien ja juutalaisten karkotuksen seurauksena puhkesi taloudellinen ja demografinen kriisi. Vuosisadan puolessa välissä kaupunkia runtelivat rutto ja tulva.[4]

1700-luku oli hyvää aikaa koko Murcian alueelle, ja myös Molinan talous ja väkiluku kasvoivat. 1800-luvulla maatalous oli edelleen Molinan merkittävin elinkeino, kaupunki teollistui vasta 1900-luvulla. Säilyketeollisuus oli talouden moottorina vuosisadan loppuun, jolloin sen hiipuminen aiheutti kriisin, minkä jälkeen kaupungin elinkeinoelämä monipuolistui.[4]

Molinan lukuisiin kirkkoihin kuuluu muun muassa Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción, joka vihittiin käyttöön 1765. Kaupungin muinaismuistoja on 1000–1200-luvuilla rakennettu Muralla árabe de Molina de Segura.[5]

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Molina de Segura on merkittävä teollisuuskaupunki ja kaupankäynnin keskus. Alueella harjoitetaan myös laajamittaista hedelmien ja vihannesten viljelyä.[4][6] Maantieliikenteen keskeinen väylä on Autovía de Murcia (A-30).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Detalle municipal : Murcia: Población por municipios y sexo. Instituto Nacional de Estadística. Viitattu 24.8.2022. (espanjaksi)
  2. Distancia de Molina de Segura a Murcia distanciasentreciudades.com. Viitattu 25.8.2022. (espanjaksi)
  3. Municipio de Molina de Segura Fundación Integra. Viitattu 25.8.2022. (espanjaksi)
  4. a b c Historia de Molina de Segura Fundación Integra. Viitattu 25.8.2022. (espanjaksi)
  5. Patrimonio Fundación Integra. Viitattu 25.8.2022. (espanjaksi)
  6. Enciclopedia Universal : Molina de Segura Academic. Viitattu 25.8.2022. (espanjaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: es:Molina de Segura