Mokei senshi Gunpla builders: Beginning G

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mokei senshi Gunpla builders: Beginning G
模型戦士ガンプラビルダーズ ビギニングG
(Mokei senshi Gunpla builders: Beginning G)
Genre mecha
OVA
Ohjaaja Kō Matsuo
Studio Sunrise
Jaksojen määrä 3
Julkaisupäivät 12.8.2010–19.12.2010

Mokei senshi Gunpla builders: Beginning G (jap. 模型戦士ガンプラビルダーズ ビギニングG) on japanilainen animaatio, joka julkaistiin Gundam-pienoismallien 30-vuotisjuhlan kunniaksi.

Tämä artikkeli käsittää myös sarjan viralliset sivutarinat Mokei senshi Gunpla builders J:n ja Mokei senshi Gunpla builders D:n.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mokei senshi Gunpla builders käsittelee ns. Gunpla-pienoismalleja, muovisia pienoismalleja, jotka esittävät Gundam-sarjan eri mobile suiteja ja mobile armoreita. Sarjan tapahtumapaikkana on vuoden 2009 Japani, jossa peli, jossa pelaajat voivat taistella virtuaaliavaruudessa itse rakentamissaan Gundam-pienoismalleissa, on suosittua ajanvietettä. Sarjan päähenkilö on Gundam-aloittelija, joka ostaa mystisen Gundam-pienoismallin ja oppii Gunpla-harrastuksen hauskuuden ja rakentamistekniikkaa. Sarja yhdistelee todellisuutta ja mielikuvitusmaailmaa: siinä esiintyy todellisia Gundam-pienoismalleja ja niihin liittyviä tapahtumia, mutta sarjan keskiössä on kuvitteellinen peli, ja sarjassa nähtävät Gundam-animaatiotkaan eivät vastaa tosimaailmassa olevassa olevia.

Sarjan kaikki kolme jaksoa ovat lyhyitä, pituudeltaan 10–15 min, ja niiden nimet ovat järjestyksessä ”Part A”, ”Part B” ja ”Part C”. Kaikki jaksot näytettiin vuoden 2010 elokuun ja joulukuun välisenä aikana BS hōsōn erikoislähetyksinä ja internetissä (yksityiskohdat osiossa ”lähetyshistoria”. 22.12.2010 julkaistiin kaikki jaksot sisältävät Blu-Ray ja DVD.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhyesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina alkaa vuonna 2009 Tokiosta, Odaibasta. Shiokaze-puistoon pystytettyä oikean kokoista Gundam-mallia katsomaan tullut poika Haru Irei saa käsiinsä arvoituksellisen Beginning Gundam -pienoismallin, jota ei ole nähty sarjakuvissa eikä animaatioissakaan. Sarjan tapahtuma-aikaan kansan keskuudessa suosittua viihdettä on Gunpla battle, jossa osallistujien rakentamat Gunpla-pienoismallit skannataan virtuaaliavaruuden 3D-malleiksi, minkä jälkeen rakentajat taistelevat virtuaalisesti itse rakentamillaan Gunpla-roboteilla. Harun hyvä ystävä Kenta Sakazaki houkuttelee Harun osallistumaan peliin Beginning Gundamilla.

Ensimmäisessä taistelussaan Haru kohtaa haastajana Kōji Matsumoton, joka huomaa Beginning Gundamin harvinaislaatuisuuden, ja tämän seurassa olevat naiset. Vaikka Haru onkin aloittelijana vaikeuksissa, onnistuu hän silti voittamaan taistelun. Heti tämän jälkeen Gunpla meisteriksi kutsuttu suuri Gunpla-valmistaja Boris Schauer haastaa Harun taisteluun, jossa Boriksen Forever Gundam rikkoo Beginning Gundamin. Haru tunnustaa Foreverissä käytettyjen kokoamistekniikoiden ylivertaisuuden ja ottaa opikseen Boriksen arvostelusta. Hän kokoaa Kentan ja ystävänsä Rina Noyaman seurassa Beginning Gundamin huolellisesti uudelleen, ja haastaa tämän jälkeen tutun pienoismallikaupan pitäjän Tatsu Shimanon taisteluun Kenta parinaan.

Myöhemmin Haru saa käsiinsä Beginning Gundamin lisäosia, joiden avulla hän kokoaa Gunplastaan Beginning 30 Gundamin osien ja kehittyneiden pienoismallinrakennustaitojensa avulla. Haru perustaa joukkueen Rinan ja Kentan kanssa ja ottaa osaa maanlaajuisii Gunpla battle -mestaruuskilpailuihin. Kilpailuihin osallistuu paljon eri lailla kustomoituja Gunpla-malleja, ja Haru kohtaa jälleen Boriksen ja tämän Forever Gundamin.

Vuotta myöhemmin, 2010, Haru vierailee ”pienoismallien maailmanpääkaupunki” – Shizuoka Hobby Fair -tapahtumassa. Harustakin on tullut Gunpla meister, joka antaa toivoa Gunpla-harrastuksesta haaveileville lapsille. Tarinan loppu vihjaa, että Harun isällä olisi jotain tekemistä arvoituksellisen Beginning Gundamin synnyn kanssa, ja tarina päättyy siihen, että Beginning Gundamin nimen todellinen merkitys paljastuu.

Gunpla battle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gunpla battle, joka sarjassa esiintyy, esitetään pelinä, jossa pelaajat taistelevat vastakkain virtuaaliavaruudessa käyttäen itse rakentamiaan Gundam-pienoismalleja. Sarjassa esiintyvään Axis-liikkeeseen on asennettu kabinetti, johon on rakennettu 360 asteen monitori, ja johon pelaajat nousevat pilotin asua muistuttavissa puvuissa. Käytettävät pienoismallit pannaan Gundamin maskotti Haroa muistuttavaan Gunpla-skanneriin, joka arvioi pienoismallin parametrit, kuten kestävyyden, nivelten liikkumavaran ja värityksen ja muuntaa ne pelin virtuaalirobotin ominaisuuksiksi. Näytöllä näkyy, että skanneri arvioi ”materiaalien lujuuden”, ”nivelten liikkuvuuden”, ”nivelten kestävyyden”, ”rakennustarkkuuden”, ”pintakäsittelyn laadun” ja ”maalauksen/merkintöjen laadun”, jotka vaikuttavat pelaajien robottien paremmuuteen pelissä.

Pelissä esiintyvien mobile suitien ja mobile armorien koko määräytyy skannatun pienoismallin koon perusteella, jolloin mittakaava jätetään huomiotta, eivätkä pelissä esiintyvät robotit välttämättä siltä osin vastaa alkuperäisteosten malleja. Sarjan kolmannen osan Gunpla-mestaruuskisoissa nähdään suurikokoinen Gunpla-skanneri, joka pystyy skannaamaan esiintyvät kookkaat pienoismallit.

Gunpla battlea voidaan pelata joukkueina – ensimmäisessä osassa nähdään 3 vastaan 3 -ottelu, toisessa osassa 1 vastaan 1 - ja 2 vastaan 1 -ottelut, kolmannessa taas suuren kokoluokan mittelö, jossa kuusi joukkuet taistelevat sekaisin. Pelin sisältö koostuu taisteluista, jotka jäljittelevät Gundam-sarjoissa nähtyjä taistelukohtauksia. Pelaajat tarkkailevat ohjaamosta ensimmäisestä persoonasta käsin ympäröivää kolmiulotteista kaupunki- tai avaruusmaisemaa ja taistelevat keskenään Gundameissa olevilla tuliaseilla ja sädesapeleilla. Mikäli pelaajan ohjaama robotti on muuntautumiskykyinen mobile suit, ovat myös muuntautuminen ja osiksi jakautuminen mahdollisia. Mikäli vastustaja onnistuu tuhoamaan pelaajan mobile suitin pienoismallin tai tietyn osan ohjaamosta, pelaaja putoaa pelistä, mutta muuten vakavatkin vauriot johtavat vain hetken taistelukyvyttömyyteen, minkä jälkeen pelaaja voi taas jatkaa peliä.

Itse rakentamillaa pienoismalleilla peliin osallistuvia pelaajia kutsutaan ”Gunpla buildereiksi”, joista parhaimpia nimitetään ”Gundam meistereiksi”. Gunpla battlessa menestymiseen vaaditaan välttämättä tietämystä Gunpla-pienoismalleista ja taitavaa rakennustekniikkaa, ja pelin harrastajat uskovat, että myös pelaajien silkalla innolla on suuri merkitys voittoa ratkaistaessa.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haru Irei
Ääni: Tsubasa Yonaga
Sarjan päähenkilö. Haru on poika, joka tutustuu Gunpla-harrastukseen ostettuaan sattumalta Odaibassa Beginning Gundamin. Hän osallistuu ensimmäistä kertaa Gunpla battleen Beginningillä ystävänsä Kentan ehdotuksesta. Koska Haru on vasta aloittelija, on hänen rakennustekniikkansa aluksi kömpelöä, mutta kritiikistä opiksi ottavan luonteensa, ystäviensä ja kertyvän taistelukokemuksensa avulla hän vähitellen kasvaa Gunpla-harrastajana.
Sarjakuvaversiossa Haru on luonteeltaan kuumapäisempi. Sarjakuvassakin hän ryhtyy Gunpla-harrastajaksi käytyään Odaibassa katsomassa Gundam-mallia, mutta siinä hänen ensimmäinen robottinsa ei ole Beginning.
Kenta Sakazaki
Ääni: Nobuhito Okamoto
Harun ystävä, hieman pulska poika. Hän saa Harun osallistumaan Gunpla battleen ja opettaa tälle yhtä ja toista Gundam-pienoismallien rakentamisesta. Hänen rakentamansa Gunpla-mallit ovat hyvin pikkutarkoja, mikä tekee niistä tehokkaita myös Gunpla battlessa. Kenta on tunnetun Gundam-hahmo Char Aznablen fani, ja Kentan huone onkin koristeltu Charin käyttämien robottien pienoismalleilla. Kenta pitää kuitenkin Charin suosimaa punaista ”tyttöjen värinä”, ja siksi Kentan robotit onkin maalattu hänen lempivärillään, valkoisella.
Rina Noyama
Ääni: Mariya Ise
Harun ystävä, joka Harun vaikutuksesta innostuu Gunpla-harrastuksesta. Rina pitää itseään Harun tyttöystävänä, mutta Harun tunteista ei ole selvyyttä. Rina ei pidä häviämisestä, ja hän kannustaakin usein aggressiivisesti Harua taisteluissa. Rina pitää nalleista, ja hänen Gunplansa onkin Acguy, jolla on karhun kuono ja korvat, Bearguy. Hänen kypärässäänkin on karhunkorvat.
Sarjakuvassa hän ja Haru kutsuvat toisiaan pelkillä etunimillä, heidän kiintymyksensä on molemminpuolista.
Kōji Matsumoto
Ääni: Hiroshi Kamiya
Idoliryhmä ”SCOGin” johtaja ja myös intomielinen Gunpla-keräilijä. Taistelussa hän käyttää custom-väritettyä Hi-ν Gundamia. Sarjan ensimmäisessä osassa hän törmää Haruun sattumalta pienoismallikauppa Axiksessa ja haastaa Harun taisteluun Beginning Gundam panoksena. 3. jaksossa hän osallistuu Gunpla-mestaruuskisoihin, mutta kokee jälleen tappion Harulle.
Sarjakuvassakin hän on Harun ensimmäinen vastustaja.
Boris Schauer
Ääni: Daisuke Namikawa
Arvoituksellinen mies, joka ”Gunpla meister, joka on saavuttanut Gunplan tien korkeimman huipun”. Hän käyttää pukua, joka muistuttaa Charin pukua tämän ollessa Neo Zeonin ylin johtaja, ja aurinkolaseja. Myös hänen joukkuetoverinsa ”Meisters”-joukkueessa, Sam (äänenä Taketora ja Diane Lee (äänenä Aya Endō) käyttävät samanlaista, vihreää asua. Hän on mestari kaikissa Gunpla-rakennuksen vaiheissa palojen yhdistämisestä niiden muokkaukseen ja pintakäsittelyyn, jä hän myös rakastaa Gunpla-malleja enemmän kuin kukaan. Hänen taitonsa ja intonsa yhdistyvät hänen robotissaan Forever Gundamissa, joka on voittamaton vastustaja taistelussa. Kuten Char Kidō senshi Gundamissa, hän ei käytä mielellään pilottipukua ohjaamossa, eikä hän myöskään riisu aurinkolasejaan, mitä kompensoidakseen hän säätää näyttöjen kirkkauden tavallista korkeammaksi. Hän toimii muutenkin epätavallisesti, kuten ratsastaa paikasta toiseen valkealla hevosella. Hänellä on myös erityisvaltuudet päästä Gunpla-mallien ainoaan valmistuspaikkaan, Shizuokan Bandai Hobby Centeriin, ja osallistua Gunpla-mallien kehitystyöhön. Hän kutsuu Beginningiä ”Alun koneeksi”, ja vaikuttaa olevan yksi harvoista, joka tietää totuuden Beginningistä.
Boris ilmaantuu Harun luo heti Borista vastaan käydyn taistelun jälkeen ja haastaa tämän kamppailuun, jossa hän kritisoi Harun työn kömpelyyttä. Tämän jälkeenkin hän jatkaa Harun taisteluiden seuraamista ja hyväksyy tämän kilpailijakseen nähtyään Harun kehityksen.
Kauppias
Ääni: Hiroki Takahashi
Pienoismallikauppa ”Axiksen” omistaja ja kaupassa olevien Gunpla battle -laitteiden vastaava. Hän ja Kenta syövät kaupassa eräässä kohtauksessa, joten tämäkin vaikuttaa olevan kaupassa sallittua.
Hinode Irei
Ääni: Ken Narita
Harun isä, joka tietää paljon Gunpla-malleista. Hän luo tilaisuuden Harulle ostaa Beginning Gundamin ja antaa tälle sivuleikkurit. Poikansa edessä hän esittää olevansa kiinnostunut uusien Gunpla-mallien kehityksestä, mutta todellisuudessa hän on yksi Bandai Hobby Centerin työntekijöistä. Tästä syystä hän tuntee myös Boriksen, joka välillä käy laitoksessa.
Urara Irei
Ääni: Akiko Kimura
Harun äiti. Hän on iloinen siitä, että hänen poikansa on kiinnostunut jostain, mutta toivoisi tämän olevan yhtä innostunut myös opinnoistaan.
Tatsu Shimano
Ääni: Miyu Irino
Gunpla-rakentaja, joka on kauppiaan tuttu. Lempinimeltään ”Tattsun”. Hän on erikoistunut pienoismallien paranteluun kitillä ja muovilevyillä sekä pienoismallien rakentamiseen ilman kaupallisia valmispaketteja. Taistelussa hän käyttää raskaasti uudelleenvarusteltua ”Super Custom Zaku F2000”:a. Normaalisti hän on lempeä naapurinpoika, mutta taistelussa hän muuttuu aggressiiviseksi ja taistelunhaluiseksi. 2. osassa hän taistelee Harua ja Kentaa vastaan kauppiaan ehdotuksesta. 3. osassa hän osallistuu Gundam-mestaruuskilpailuihin.
Sayuri Matsuoka
Sarjakuvaversio ”Gunpla Builders A”:ssa esiintyvä hahmo. Bandai Hobby Centerin työntekijä. Hän haastaa Harun Gunpla battleen selvittääkseen, onko tämä sopiva käyttämään IFS-yksikköä. Käyttää Nobel Gundamia. Taistelussa hän käyttää erityistä ”F-pod” ohjaamoa, joka muistuttaa Kidō butōden G Gundamin mobile trace system -laitteistoa, ja hänen pukunsakin muistuttaa samassa sarjassa Allenby Beardsleyn käyttämää pukua.

Sarjassa esiintyvät Gunpla-mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjassa esiintyvät robotit ovat Gunpla-pienoismalleja, ja tässä esitetyt tiedot viittaavat niiden esikuvina oleviin fiktiivisiin mobile suiteihin.

Päärobotit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä esitellyt robotit perustuvat tosielämässä myynnissä olleisiin Gunpla-malleihin, ja ne julkaistiin uusilla osilla ja värityksillä (vain Beginning Gundam on kokonaan uusi malli) HGGB (HG Gundam Builders) sarjana. Kentan käyttämiä ”Byakushiki-” ja ”Sazabi GPB Color” -sarjoja myytiin vain Bandai Premium -postimyyntituotteina.

GPB-X80 Beginning Gundam
Harun Odaibassa ostama Gundam. Harun ostamaa mallia lukuun ottamatta Beginning Gundam ei ole saatavissa missään, ja se onkin arvoitusten ympäröimä. Sen harvinaisuuden vuoksi monet yrittävät saada sen haltuunsa taistelemalla.[1]
Robotin eri osissa on katkaistun kolmion muotoisia osia, jotka taistelussa toimivat koneen työntövoimana ja asennon säätöön käytetyn I-kentän generaattoreina.[1] Pään keltainen teräantenni on läpinäkyvä ja toimii taistelussa sekä konetykkinä että sädeantennina.[1] Robotin muut varusteet ovat mobile suitille tyypilliset koostuen sädekivääristä, sädesapelista ja kilvestä. Sapeleiden määrä tosin on poikkeuksellisen suuri – kolme sekä selän vasemmalla ja oikealla puolella että kilven takana, yhteensä siis yhdeksän. Sarjassa Haru taistelee monesti käyttämällä kolmea sapelia yhdellä kädellä.
Beginning Gundamin nivelten liikerata ja tukivoima ovat ensiluokkaiset, ja se on voimakas taistelukone aloittelija Harunkin kokoamana.[2] Sitä vastoin sen maalaus ja pintakäsittely saavat heikommat arvosanat, ja Boriksen taistelussa nämä epäkohdat käyvät ilmi Harun kokiessa tappion.[2] Tämän taistelun jälkeen Haru panostaa pintakäsittelyyn tarroilla ja sapluunoilla sekä korjaa heikosti kiinni olleet osat onnistuen siten parantamaan robottinsa suorituskykyä.
Sarjakuvaversion lopussa Beginning Gundam päätyy lopulta yleiseen myyntiin, ja eräässä kohtauksessa Harua nuorempi poika ostaa sellaisen. Virallisten sivutarinoiden päähenkilötkin käyttävät Beginning Gundam -pohjaisia koneita.
Atsushi Shigeta valmisti koneen pohjaluonnoksen, jonka Jun’ichi Akutsu suunnitteli loppuun.
GPB-X80-30F Beginning 30 Gundam
Esiintyy sarjan kolmannessa osassa. Tämä robotti on Beginning Gundamin ”todellinen muoto”, jossa Beginningiin on lisätty erilaisia vahvistusosia.[3] Valmiit palat on lähetetty nimettömänä Axikseen, josta ne päätyvät Harulle. Sen oleellisin erityispiirre on sen eri puolilla olevat läpinäkyvät siniset ja punaiset osat, ifs-yksikkö. Ifs on lyhenne sanoista ”I-field control system” (I-kentän ohjausjärjestelmä). Sen yhteys kosmisen aikakauden I-kenttään on epävarma, minkä vuoksi nimessä on myös epävarmuutta ilmaiseva sana ”if”.[3] Ifs-yksikkö kasvattaa Gundamin I-kentän kontrollointikykyä, mikä kasvattaa ratkaisevasti koneen hyökkäys- ja puolustuskykyjä. Robotin uusina varusteina ovat ifs-yksikön vahvistama sädekivääri ja I-kentällä toimiva kenttäkilpi (sädekilpi). Robotin vyötärölle on lisätty 6 sädesapelia, ja I-kentän avulla niitä voi käyttää myös kauko-ohjattavien funnel-aseiden tapaan (joka etäisyyden hyökkäys). Osiin kuuluu myös vihreät efektiosat, jotka sarjan taisteluissa näkyvät valosiipinä.
Koska Harun omat rakentajankyvytkin ovat kasvaneet, Beginning 30 pystyy Gunpla-mestaruuskilpailussa tasaväkiseen taisteluun Boriksen Forever Gundamin, jolle Haru aiemmin jo hävisi, kanssa.
RX-93-ν2 Hi-ν Gundam GPB Color
Esiintyy ensimmäisessä ja kolmannessa osassa. Se näyttää HGUC (High Grade Universal Century) Hi-ν Gundamilta, joka on maalattu elokuvan ν Gundamia muistuttaen keltaiseksi, mustaksi ja valkoiseksi. Kōji itse on vain ehdottanut maalausteeman, ja varsinainen kokoomistyö on jätetty hänen managerinsa tehtäväksi. Manageri taas ei ole järin taitava pienoismallien kokoaja, ja robotin vasemman jalan muovitulpassa onkin siksin heikosta rakennustyöstä johtuva heikko kohta.
Värejä lukuun ottamatta robotti on liki standardisarjan mukainen, mutta koska pienoismallisarjan mukana ei tule kuin kaksi liikkuvaa fin funnel -asetta, on Kōji hyödyntänyt idolina ansaitsemiaan rahoja ja ostanut saman mallisarjan kolmasti saadakseen kokoon kaikki kuusi liikkuvaa fin funnelia. Taistelussa hän levittää fin funnelinsa ympäri taistelukenttää. Sarjassa hänen sädesapelinsa on vaaleansininen.
Sarjan ensimmäisessä osassa Hi-ν Gundam tarjoaa kovan vastuksen Asshimarille ja Beginning Gundamille fin funneleillaan ja ν-hypersingollaan, mutta koska Kōji ei itse ole koonnut robottiaan, hän ei ole tietoinen sen vasemmassa jalassa olevan tapin heikkoudesta. Siksi hän lopulta kokee tappion sen hajotessa lähitaistelussa. Kolmannessa osassa Kōji taistelee Gunpla-mestaruuskilpailuissa uusintaottelun Beginningin kanssa, tällä kertaa itse kootulla robotilla. Sazabin funnelit kuitenkin pysäyttävät Hi-ν Gundamin omat fin funnelit, ja Kōji kukistuu jälleen. Gunpla Builders on ensimmäinen animaatioteos, jossa Hi-ν Gundam esiintyy.[4]
GPB-X78-30 Forever Gundam
Boris Schauerin Gundam. Sen pohjana on ”HG Gundam Ver. G30th”, johon on lisätty sininen lisäpanssarointi (täyspanssariyksikkö).[5] Sen joka osassa on työntömoottorit, jotka vähentävät lisääntyneestä massasta aiheutuvaa hidasliikkeisyyttä. Originaaliaseistuksena siinä on neljä sädekanuunatyypin funnel-yksikköä selkään asennettuna. Näitä funneleita voi paitsi käyttää normaalisti tykkitorneina, myös luomaan säde-esteen silloin, kun ne ovat irrotettuina Gundamista. Funneleiden ollessa muualla Gundam voi käyttää niveliinsä asennettuja pieniä sädekanuunoita. Lisäksi se käyttää standardimallisia kilpiä ja sädemiekkoja. Koska sädesapelin normaalia kiinnityspaikkaa käytetään panssarin kiinnitykseen, on se yleensä käsivarren lisäpanssarissa piilossa. Robotti on rakennettu pikkutarkasti sekä maalattu ja vanhennettu taidokkaasti, mikä kertoo Boriksen taidoista Gunpla-harrastajana. Siksi Boris saakin liki täydet pisteet kaikilla rakentamisen osa-alueilla. Toisessa osassa robotti löylyttää perusmallin Beginning Gundamin perinpohjaisesti, ja kolmannessakin osassa se tarjoaa tasaväkisen vastuksen vahvistetulle Beginning 30 Gundamille.
Kunio Ōkawara vastasi robotin suunnittelusta. Suunnitelkun konseptina oli ”nykyaikainen täyspanssari-Gundam”.[6]
MSN-00100 Hyakushiki GPB Color ”Byakushiki”
Esiintyy toisessa osassa. Sen rakentaja on Kenta Sakazaki. Robotti on ”HGUC Hyakushiki + mega bazooka launcher”, joka on maalattu poikkeuksellisesti valkoiseksi, mistä väriin viittaava nimi Byakushiki viittaa. Robotin olkapäässä normaalisti oleva sataa merkitsevä kanji-merkki on muutettu sitä muistuttavaksi, valkoista tarkoittavaksi merkiksi. Sen aseistus on sama kuin alkuperäisrobotilla lukuun ottamatta megasinkolaukaisinta, jota ei sarjassa nähdä. Sen tulivoimaa on kuitenkin parennettu piipun muutoksilla ja muilla parannuksilla.[7] Se osallistuu Harun parina taisteluun Super Custom Zaku F2000:aa vastaan. Byakushikin jalka hajoaa taistelssa, mutta se myötävaikuttaa Harun voittoon ampumalla Zakua sen heikkoon kohtaan tykeillään.
GPB-06F Super Custom Zaku F2000
Esiintyy toisessa ja kolmannessa osassa. Robotin on rakentanut Tatsu Shimano. Se perustuu ”HGUC Zaku II F2-malliin”, mutta sen panssarointia on vahvistettu reilusti kitillä ja muovinpaloilla.[8] Eri puolelle robotin kehoa on kiinnitetty uusia aseita, kuten raketilaukaisimia, ja selkään on kiinnitetty kaksi apukättä, joihin on asennettu konekiväärit. Sen pääase on kuitenkin erikoispitkällä varrella varustettu ”Dead End G Heat Hawk” -kirves.[8] Robotti on huomattavasti normaalia Zakua raskaammin aseistettu, mutta raskaat varusteet hidastavat sitä oleellisesti, ja sen heikko kohta on heikosti kiinnitetyt kittiosat. Tatsun mukaan mallinumero ”F2000” viittaa siihen, että mobile suit on ”tuhat kertaa Zaku F2:ta voimakkaampi”. Tatsu myös väittää, että ”robotissa on yhdistetty maailman kaikki ase- ja taistelutaidot”, että ”kehitystyöhön on osallistunut taikureita ja šamaaneita” ja että robotti ”oli sinetöitynä Axiksen alimpiin kerroksiin, koska se oli liian voimakas”.
Toisessa osassa Zaku F2000 kukistuu, kun Byakushiki ja Beginning löytävät sen heikon kohdan, mutta kolmannessa osassa nämä heikkoudet on korjattu muovilevyillä, jossa se häviää prototyyppi-Gundam no. 3:lle.
Robotin suunnittelusta vastasi Kanetake Ebikawa. Hän keksi myös useimmat mobile suitin taustatiedoista.[9]
GPB-04B Beargguy
Robotti, jonka Rina teki ”HGUC Acguy” -sarjan pohjalta. Toisessa osassa se esiinty ”Proto-Beargguynä”, jossa Acguylle on puettu karhu-pehmolelun huppu ja rusetti, ja sen vasemmassa kädessä on puisesta karhuveistoksesta otettu koiralohi.[10] Kolmannessa osassa Rina pakottaa Kentan ja kauppiaan auttamaan Beargguyn parantamisessa, jolloin siitä tulee teddykarhun korvilla ja muodolla varustettu ”New Beargguy”.[10] Sen yksi silmä on ennallaan, ja karhun silmien paikalla on megahiukkastykit, selässä japanilaisen koulurepun muotoinen ohjuslaukaisin ja aseistuksena poikkihuilun mallinen sädekivääri, mikä antaa sille paljon enemmän tulivoimaa kuin sen ulkomuodosta voisi päätellä. Siihen tehdyn työn jälki on hyvin taidokasta, ja se taistelee Gunpla-mestaruuskisoissa yhdessä Harun ja Kentan rinnalla, ja pystyy antamaan Diannen Kämpferille enemmän kuin tasaväkisen vastuksen.
Sarjakuvaversion lopussa Beargguystä tulee yleisesti myynnissä oleva tuote, ja siinä nähdään kohtaus, jossa Rinaa nuorempi tyttö ostaa sellaisen. Virallisen sivutarinan sankarittaretkin tekevät Gunpla-mallin tämän mobile suitin pohjalta.
Jun’ichi Akutsu vastasi mobile suitin suunnittelusta.
MSN-04 Sazabi GPB Color
Esiintyy kolmannessa osassa. Kenta on siinä toteuttanut omaa visiotaan vahvimmasta Gundamista.[11] Se on rakennettu ”HGUC Sazabi” -pienoismallisarjan pohjalle ja maalattu kahdella eri sävyisellä valkoisella maalilla. Koska Sazabin alkuperäinen väri on räikeän punainen, oli alkuperäisen värityksen kätkeminen heikosti peittävällä valkoisella maalilla hyvin vaikeaa.[11] Taistelussa mobile suit voi animaation Sazabin tavoin levittää funnel-yksiköitä. Gunpla-mestaruuskisoissa se suojaa taisteluun tottumattoman Rinan Beargguyta ja yhdistelee hyökkäyksiään taisteluun myöhässä saapuvan Beginning 30:n kanssa. Sen vastustajiin kuuluvat 1/550 Byg-Zam, Zudah, Kōjin Hi-ν Gundam ja Samin GM Blue Destiny.
Sarjakuvaversion viimeisessä osassa nähdään, miten Kentan Sazabista tulee yleisesti myynnissä oleva Gunpla, ja häntä nuorempi poika ostaa sellaisen.

Muiden rakentajien Gunplat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä luetellaan päähenkilöiden apureina esiintyviä Gunpla-malleja. Osasta niistä on tehty postimyyntituotteita, joita myydään vain Premium Bandai -kaupassa.

MS-05L Zaku I Sniper Type GPB Color
Vaaleansininen Gunpla, joka esiintyy ensimmäisessä osassa Kōjin siipimiehenä. Sen rakentaja on Iwamoto-niminen Kōjin seuralaisnainen. Se yrittää hyökätä kaukaa Beginningin kimppuun heti taistelun alettua, mutta Beginning tuhoaa sen jalan lähitaistelussa.
AMX-107 Bawoo GPB Color
Vaaleanpunainen Gunpla, joka esiintyy ensimmäisessä osassa Kōjin siipimiehenä. Sen rakentaja on Kōjin seuralaisena oleva, Oo-Igawa-nimellä kulkeva silmälasipäinen nainen. Se tuhoaa Domin eriytyineiden Bawoo Attackerin ja Bawoo Nutterin yhteishyökkäyksellä, mutta kukistuu itse epäonnistuttuaan Beginningin kolmoissädesapelihyökkäyksen torjumisessa.
MS-09 Dom
Ensimmäisessä osassa Harun puolella taisteleva Gunpla. Sen rakentaja on Ono-niminen mies. Se hyökkää Bawoon kimppuun jättiläissingollaan, mutta kukistuu.
NRX-044 Asshimar
Ensimmäisessä osassa Harun puolella taisteleva Gunpla, jonka on rakentanut Urushibata-niminen, silmälasipäinen mies. Se puolustaa hetken Beginningiä tämän ollessa väliaikaisesti taistelukyvytön, mutta tuhoutuu Hi-ν Gundamin hurjassa fin funnel -hyökkäyksessä.
RX-79BD-1 GM Blue Destiny (GPB Custom)
Samin rakentama Gunpla, joka esiintyy kolmannessa osassa Boriksen siipimiehenä. Sen pohjana on ”HGUC Blue Destiny 1-gōki” -pienoismallisarja, johon on lisätty kakkosyksikön pienoismalliin kuuluva avaruusreppu, sädekivääri ja kilpi.[9] Sen väritys on sama kuin alkuperäisellä koneella ennen parannuksia. Se tuhoaa Kentan Sazabista laukaiseman funnelin.
MS-18E Kämpfer
Kolmannessa osassa Boriksen puolella taisteleva Gunpla. Sen on rakentanut Diane Lee. Se yrittää hyökätä Rinan Beagguyn kimppuun lähitaistelussa, muttei huomaa varoa Rinan silmähiukkastykkejä ja epäonnistuu niiden tulituksen väistämisessä.

Gunpla-mestaruuskisoissa esiintyvät Gunpla-mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannen jakson Gunpla-mestaruuskisoissa esiintyy paljon koneita, jotka eivät ole mobile suiteja tai mobile armoreita, ja myös mobile suiteja muista kuin Avaruusvuosisata-jatkumosta (Gundam Astray Red Frame).

Yleisökilpailun tuloksena väritetyt Gunplat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen sarjan julkaisua Gundamiin liittyvissä lehdissä julistettiin värityskilpailu, jonka voittaneet väritysmallit esiintyivät sarjan kolmannessa osassa.[12]

RX-77 Guncannon (GPB Color)
Gundam Ace -lehden kilpailun kohde, maalattu valkoisella, sinisellä ja oranssilla. Kolmannen osan alussa se tekee sisääntulon Dodai YS:llä ja taistelee Hy-Goggia vastaan, jonka se kukistaa, vaikka joutuukin lähitaisteluun.
MS-06 Massatuotanto-Zaku (GPB Color)
Kero-kero ace -lehden kilpailukohde. Se on keltainen, musta ja oranssi, ja se vasempaan jalkaan on maalattu ”tiikeriä” tarkoittava kanji-merkki. Se taistelee massatuotanto- ja normaalivärisistä Guncannoneistä koostuvaa joukkuetta vastaan.
MSM-07 Z’Gok
Model Graphix -lehessä julkistetun kilpailun kohde. Punaisella, vaaleanpunaisella, oranssilla ja sinisen eri sävyillä maalattu värikäs Gunpla. Sen päässä on kuusi hakeutuvien 24 mm rakettien laukaisinta, ja taistelussa se kukistaa Gyanin ja GPB Color Gelgoogin, vaikka menettääkin molemmat kätensä.
MS-14 Gelgoog (GPB Color)
Dengeki Hobby Magazinen kilpailukohde. Se on maalattu kokonaan kiiltävän hopeisella pinnoitteella, joka taistelussa toimii aktiivinaamiointina. Se tuhoaa GPB Color -Z’Gokin molemmat kädet, mutta tuhoutuu epäonnistuttuaan väistämään selästä päin tulevaa hakeutuvaa ohjusta.
PMX-003 The O GPB Color (Black The O)
Gekkan Hobby Japan -lehden kilpailun kohde. Se on maalattu ruskealla naamioivärikuviolla. Se taistelee Gundam Astray Red Framea vastaan, ja tuhoaa sen otettuaan käsillään vastaan sen hyökkäykset ja iskettyään sitä piilotetulla kolmannella kädellään.

Muut jaksossa esiintyvät Gunplat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla on lueteltu Gunpla-mestaruuskisoissa esiintyvät mallit, joiden tekijöistä ei ole tarkempaa tietoa. Useimmat niistä on maalattu vastaavien alkuteostensa värien mukaisesti, mutta joillakin niistä on tavallisuudesta poikkeavia varusteita. Ne esiintyvät jaksossa eri tavoin – osa näytetään ruudulla käyttämässä tunnetuinta erikoisominaisuuttaan, osa taas näkyy animaatiossa vain hetken ennen tuhoutumistaan.

Taustoissa esiintyvät sotakoneet ja -laivat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjassa esiintyy myös monia muita mobile suiteja ja sotakoneita mm. tapahtumassa myytävien pienoismallien ja ensimmäisen osan taistelukenttänä toimivassa virtuaalisessa Shizuokan Bandai Hobby Centerissä näytillä olevan Musha Gandamu -haarniskan muodossa. Gunpla-taistelun alkaessa nähdään Beginningin lähtevän matkaan ensimmäisessä osassa White Basestä ja toisessa Argamasta. Kolmannessa osassakin nähdään useita Gundam-teoksista tuttuja avaruusaluksia, kuten Ra Cailum, Rewlloola, Reinforce Jr. ja Zamouth Garr. Sarjassa ei käy selväksi, ovatko nekin rakentajien kokoamia Gunpla-malleja, vai vain pelin taustaobjekteja.

Lisäksi ensimmäisessä osassa sarjassa nähtävässä animaatiossa käytetään Gundam Perfect Missionin kuvamateriaalia, jossa nähdään ensimmäinen Gundam, sen core fighter -hävittäjä ja ∀ Gundam.

Tuotantohenkilöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnuslaulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

My Proud, My Play
Laulu Kamiyu (Hiroshi Kamiya, Miyu Irino)
Sanat Aki Hata, sävel Katsuhiko Kurosu, sovitus Takeshi Masuda
Laulu löytyy sarjan Bluray-erikoispainokseen kuuluvalta erityis-CD:ltä. Singleä ei ole suunniteltu myytävän normaalisti.

Jaksoluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Nimi
1. Part A: Beginning Gundam
2. Part B: Forever Gundam
3. Part C: Beginning 30

Lähetystiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan kaikki kolme osaa näytettiin osana BS 11:n erikoisohjelmaa ”Gunpla tsukurō!!”. Internetissä jaksoja on jaettu Bandai Channelin ja Yahoo Japanin Gyao!-videopalvelussa.

Sarjan 1. jakso (Part A) lähetettiin ”Gunpla tsukurō!! Part 1” -jaksossa 15. elokuuta 2010. Jaksoa jaettiin myös internetissä elokuun 20. päivästä syyskuun alkuun. Jakso uusittii 24.10. BS 11:llä, ja internet-jakelukin uusittiin 10.–17.12.

2. jakso (Part B) oli internet-jakelussa 15. lokakuuta – 29. lokakuuta 2010, ja 31.10. se näytettiin osana ”Gunpla tsukurō!! Part 2” -ohjelmaa. 12.12. jakso uusittiin BS 11:llä, ja 17.–24.12. toistui myös internet-jako.

3. jakso (Part C) näytettiin ”Gunpla tsukurō!! Part 3” -ohjelmassa 19. joulukuuta 2010, juuri ennen BD/DVD -levyn julkaisua. Jakso myös uusittiin 30.1.2011.

Kaikki kolme jaksoa ovat olleet nähtävissä Bandai Channelillä 21.1.2011 alkaen maksua vastaan.

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10.–19.8.2010 Tōkyō Dome Cityn Prism Hallissa pidetyssä Gunplan 30-vuotisjuhlatapahtuma Gundam Super Expossa ennakkonäytettiin sarjan 1. osa (Part A).[13]

18.12.2010–10.1.2011 järjestettiin Shizuokan Hobby Fairissä, joka esiintyy myös itse sarjassa, sarjan alkuperäisluonnosten ja -suunnitelmien näyttely ja myyntitilaisuus. 8.–10.1.2011 näytettiin samassa paikassa myös kaikki kolme osaa.[14]

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kero-kero Ace -lehdessä elokuun 2010 numerosta huhtikuun 2011 numeroon Yoshihiro Iwamoton piirtämää sarjakuvaversiota sarjasta nimellä ”Mokei senshi Gunpla builders A (Ace)”.

Kuunnelma-CD[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan blu-ray-kokoelmapainoksen mukana toimitettiin kuunnelma-CD, jossa oli Yōsuke Kurodan käsikirjoittama varta vasten kuunnelmaa varten tehty jakso.

Viralliset sivutarinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gekkan Hobby Japan -lehdessä on julkaistu vuoden 2011 heinäkuun numerosta lähtien Mokei senshi Gunpla builders J -sarjakuvaa, ja Dengeki Hobby Magazine -lehden saman kuun numerosta alkoi Mokei senshi Gunpla builders D. Kummatkin ovat sarjan virallisia sivutarinoita.

Mokei senshi Gunpla builders J[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Takeru Nekki
Tarinan päähenkilö. Kuumaverinen yläasteelainen, joka pitää Gunpla-malleista. Hän noudattaa ihailemansa isoisän jälkeensä jättämiä ”kymmentä Gunpla-sääntöä”, ja on pienestä lähtien harjoittanut Gunpla-rakennustaitojaan. Muut ihmiset kutsuvat häntä ”kummajaiseksi” ja ”Gunpla-maanikoksi”, ja hän käyttää erityistä koulupukua, jossa on paikat eri työkaluille, voidakseen milloin vain tehdä Gunpla-malleja. Hän on pienoismallinrakentajana ammattilaistasoa, ja hän on erityisesti perehtynyt muuntautumis- ja yhdistymiskykyisiin malleihin. Sen vastapainona hän ei ole erityisen hyvä pilotti Gunpla-taisteluissa, ja hänen voittonsa pohjautuvat yleensä siihen, että hän löytää jonkin rakenteellisen heikkouden vastustajistaan.
Hikari Arisugawa
Kutsumanimeltään ”Arisu”. Takerun lapsuudenystävä ja luokkatoveri. Hän on sievä, älykäs ja koulussa huyvin suosittu. Hän ihastuu Takerun intoon tämän rakentaessa Gunpla-malleja. Hänkin päättää myöhemmin kokeilla siipiän Gunpla battlessa, mikä johtaa koko koulun kattavaan Gunpla-buumiin. Hän ei itse huomaa sitä, mutta Nyagguytä käyttäessään hän päättää puheensa aina sanaan ”nya”. Hikari uskoo, ettei kukaan muu tyttö ole kiinnostunut Gundam-maanisesta Takerusta, mutta huolestuu kovin, kun Figlia rakastuu Takeruun.
Figlia Contini
Italialainen, joka siirtyy Takerun kouluun. Hän käyttää silmälaseja ja aremijan univormun tyyppistä, kummaa koulupukua. Hänessä yhdistyvät tyyli, äly ja Gunpla-rakennustaito. Hän tulee Gunplan alkuperämaa Japaniin tullakseen maailman parhaaksi Gunpla meisteriksi, mutta huhutaan, että todellisuudessa hän pakeni kotimaastaan, koska ei sietäyt juustoa eikä siksi voi syötä pitsaa. Hänen käyttämänsä Gunplat on maalattu Kidō senshi Z Gundamin vihollisjärjestö Titaanien väreihin, ja niiden nimen lopussa on aina ”Corleone”. Tämän alkuperä on Figlian suosikkielokuva Kummisedän mafiapomo Vito Corleonessa. Hän vaikuttaa pojalta, vaikka onkin tyttö (koulussa vain Takeru ei tiedä tätä). Hän on aluksi Takerun vastustaja, mutta Takerun pelastettua hänet kerran, hän ihastuu tulisesti tähän.
Masaki Susuki
Poika, joka käy eri yläastetta kuin Takeru. Hän on kotikaupunkinsa nuorisopalokunnan päällikkö.
Masaki Tanaka
Takerun kouluun opetusharjoittelijaksi tuleva yliopisto-opiskelija. Hän on Kidō senshi Gundam Seed -fani, ja useimmat hänen Gunpla-mallinsa esittävätkin sarjan robotteja. Hän on taidokas rakentaja, ja pärjää hyvin sekä Takerua että Figliaa vastaan. Hän opettaa Takerulle, että Gunpla-mallien rakentamisessa ei ole kyse vain omien variaatioiden teosta, vaan alkuperäismallia tiukasti noudattavien Gunpla-mallien

rakentamisessakin on oma hauskuutensa.

Naoki Kimura
Ammattilaispienoismalliharrastaja, jolla on Gunpla meisterin arvo. Kishūn murretta puhuva, iloluontoinen mies. Hän tapaa Takerun, Arisun ja Figlian, kun he ovat tulleet Bandai Hobby Centeriin selvittämään, voisiko Beginning J:stä tulla yleisessä myynnissä oleva malli. Hän lupaa esitellä heille asiasta tietävän Bandain työntekijän, mutta vain, jos he voittavat hänet 3 vastaan 1 -taistelussa.
Naoshi Murase
Gekkan Hobby Japanin päätoimittaja. Hän kiinnostuu Takerun Beginning J -mallista ja tulee itse tekemään siitä lehtijuttua.
Miyuki Uehara
Pienoismalliharrastaja, joka saapuu yhdessä Murasen kanssa. Rakastaa sarjatuotanto- mobile suiteja kuten GM, ja hänen Gunplansa ovatkin yleensä sellaisten muokattuja versioita.
Envy Vermillion
Pienoismalliharrastaja, joka työskentelee pahamaineisen ”Bourgeois Model” -lehden palvelukseen. Ilkiö, joka ei kaihda keinoja voittaakseen. Lehdessä mm. neuvotaan, että Gunpla battlessa voittaakseen on hyvä häiritä vastustajaa psykologisesti ennen taistelua.
Teppei Hayashi
Myöskin Bourgeois Modelin alaisuudessa toimiva harrastaja, joka taistelee Figlian kanssa.
Zō Jun
Yksi Hobby Japanin mestarirakentajista. Taitojensa vuoksi hän saa useimmiten tehtäväkseen Gundam-malleja, mutta on asiantilaan tyytymätön ja haluaisi itse tehdä myös Zakuja ja sivuosarobotteja.
Salam Sarai
Yksi Hobby Japanin mallirakentajista. Osaa paitsi rakentaa Gunpla-malleja myös puhua kiinaa, ja toimiikin kiinalaisten ja taiwanilaisten rakentajien tulkkina.
Simon
Hobby Japanin Taiwanissa julkaistavan periteisillä merkeillä kirjoitetun kiinalaisen painoksen järjestämän ”My Gunpla Contest in Expo 2011” -kilpailun voittaja. Hänen erikoisalaansa on yksityiskohtainen viimeistely.
Masuo Seira
Hobby Japanin mallirakentajien johtaja. Hän on erityisen taitava viimeistelemään yksityiskohtia muovilla ja käsittelyllä, mitä kutsutaankin ”Masuo-detaileiksi”. Hän lähetteli ennen Hobby Japanin amatöörinurkkaukseen rakentamiensa mallien kuvia.
Ryū Matsuda
Rakentaja, jota kutsutaan Hobby Japanin parhaimmaksi. Lähtee Masuo Seiran määräyksestä päihittämään Takerua.

Sarjassa esiintyvät Gunpla-mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GPB-X80J Beginning J Gundam
Kone, jonka Takeru Nikki muokkasi Beginning Gundamista isoisänsä kotoa löytämiensä piirustusten perusteella. Nimen ja tunnuskoodin ”J” tarkoittaa ”Japania”, ja sen antoi koneelle Figlia, joka erehdyksessä luuli Takerua Japanin edustus-Gunpla-rakentajaksi. Sen maalauksessa on käytetty motiivina Japanin lippua, ja sen erikoisuuksiin kuuluvat eri osissa olevat pyöreät ifs-yksiköt.[15]
Kone on erikoistunut lähitaisteluun, ja sen selässä on kaksi suurta, hilpareinakin toimivaa ”Burning J Sword” -miekkaa. Itse robotin tavoin miekoissakin on ifs-yksiköt, ja kun robotin ohjaaja Takerun taistelutahto saavuttaa huippunsa, miekkojen teriin syttyvät liekkien kaltaiset i-kentät.[1]
Mallin piirustukset ovat itse asiassa peräisin Bandai Hobby jigyōbulta, joka pohti sen lanseerausta markkinoille, ja myöhemmin näin käykin. Siksi Takerun Gunplata aletaan kutsua ”alkumalliksi”, ja yleisessä myynnissä olevia ”loppumalliksi”.
GPB-X80JFA Beginning J Gundam – Burning Cloth & Mobile Horse Bakunetsurekka
Beginning J Gundam, joka pitää ”HGFC Master Gundam & Fūun Saiki” -mallin siipikilpeä kuin Crossbone Gundam X1 Full Cloth viittaa. Tätä lisäpanssaria kutsutaan ”Burning Clothiksi”. Burning Cloth on leikattu pieniin osiin alkuperäismallin panssarista, jotta se ei ole tiellä lähitaistelussa. Alkuperäinen Beginning J Gundam oli liian raskas käyttämää tätä varustetta, koska siinä oli käytetty paljon kittiä. Vasta myöhemmät, kevyemmät sarjatuotanto- Beginning J Gundamit saattoivat käyttää Burning Clothia.
Bakunetsurekka on Fūun Saikin pohjalta tehty punainen, hevosenkaltainen tuki-mecha, jona rakentamiseen Takeru sai idean nähtyään Boriksen Forever Gundamin Fūun Saikilla. Jotta robottia ei pudotettaisi hevosen selästä, jolloin se menettäisi liikkuvuusetunsa, Takeru suunnitteli siihen ”kentaurimoodin”, jossa hevonen ja ihmismallinen mobile suit yhdistyvät. Kentaurimoodissa Bakunetsurekkan päästä nousee sarvena valtava sädepeitsi.
ORB-01 Akatsuki Gundam Corleone
HG Akatsuki Gundam, jonka Figlia Contini on koonnut ja maalannut tummansiniseksi. Animaation Akatsukin tavoin se voi käyttää sekä avaruuteen tarkoitettua Shiranui- että ilmakehässä käytettävää Ōwashi-varustepakettia.
Tekkimusha Haganemaru Gō
Malli, jonka Masaki Susuki on tehnyt yhdistämällä Tekkimusha Haganemaru - ja HGUC ReZEL -mallit. Nimeen on lisätty tyylikäs ”Gō”, koska robotti on hyvin erilainen kuin alkuperäinen malli. Se voi vaihtaa mittasuhteitaan lapsenkaltaisesta SD-koosta normaaliin.
GAT-X303 Aegis Gundam
Masaki Tanakan HG Aegis Gundamin muokattu malli. Pohjimmiltaan se on animaatiosarjan alkuperäismallin kaltainen, mutta sen mittasuhteita ja liikkuvuutta on paranneltu. Sen sisuksissa on RG Aile Strike Gundamin ”Advanced MS Joint” -systeemi, joka vahvistaa sen niveliä. Tämän vastapainosi se ei kykene enää muuttamaan muotoaan kuten alkuperäinen Aegis.
GPB-108 Blue Marasai
Robotti, jolla Naoki Kimura taistelee Takerun johtamaa kolmikkoa vastaan. HGUC Marasai, johon on yhdistetty Byrarlantin liidin ja useista osista koottu pitkän kantaman kivääri. Sen alkuperäinen nimi on ”Marasai Custom”, mutta sen yllättävän nopeuden vuoksi sitä kutsutaan nimellä ”Sininen salama Blue Marasai”. Voimakkaiden työntömoottoriensa ansiosta se voi liitää hetken ilmassa, mutta Kimuran taitavan ohjauksen vuoksi vaikuttaa siltä, kuin se voisi lentää.
GPB-04NYA Nyagguy
Gunpla-aloittelija Hikari Arisugawan ensimmäinen Gunpla, jonka hän kokoaa Takerun ja Figlian avulla. Se on tehty tavallisen Bearguy-mallin pohjalle, mutta se on tehty muistuttamaan kissaa, koska Hikari pitää kissoista. Sen aseena ovat oikeaan käteen piilotetut kynnet ja vasemman käden polkuanturaohjukset. Robotin repussa ei ole mitään kissamaista, joten siinä on käytetty normaalia Acguyn reppua.
GPB-GM79-31
Miyuki Ueharan Forever Gundamin pohjalle tekemä Gunpla, johon on yhdistetty HGUC GM ja HG Maataistelu-GM-pienoismallien osia. Sen erikoisominaisuuksiin kuuluvat raskas armeijanvihreä varustus, ja selästä on poistettu Forever Gundamin funnelien paikat, minkä ansiosta kone voi käyttää sekä oikean käden Maataistelu-GM:n ohjuslaukaisinta että vasemman käden raketinlaukaisinta ja 100 mm konekivääriä. Sen päässä on GM Sniper Customin pyöriviä laseja muistuttavat lasit. Se pystyy liikkumaan suhteellisen nopeasti, koska osa panssaroinneista on riisuttu, mutta on silti heikko lähitaistelussa.
GPB-80000BJMA Super Dog Zam
Hayashi Teppein originaali- mobile armor. Nimensä mukaisesti se muistuttaa Comic Bonbon julkaistun MSV90:n Dog Zamia. Siinä on useita sädetykkejä, mutta koska se on tehty kevyistä tyhjiömuotoilluista osista, se on kokoonsa nähden yllättävän vikkelä. Sen ohjaamon yläosa muistuttaa Bygroa ja alaosa Byg Zamia. Se pystyy myös kääntymään 180 astetta ympäri ja käyttämään päätyöntömoottoriinsa yhdistettyä hypermegahiukkastykkiä Wodomin tavoin, mitä kutsutaan koneen ”Wodog”-muodoksi.
GPB-044BJMS Assault Asshimar
Envy Vermillioin muokattu HGUC Asshimar. Se on maalattu mustaharmaaksi, ja sen runko on kullanvärinen. Sen aseistuksena on HGUC Xeku-Einsin konekivääri, ja se jaloissa on HGUC Ex-S Gundamin työntömoottorit. Se voi myös muuttaa muotoaan niiden kanssa. Sen eri osiin on kätketty miinoja ja sähkövaijereita, joiden avulla se käy ansavetoista taistelua.
GPB-06-F20011 Zaku Artillery
Jun Zō tekemä Super Custom Zaku F2000:n uusi versio. Sen konseptina on ”Zaku + Xamel”, ja Jun on rakentanut sen, koska haluaa tehdä välillä muitkain kuin Gundameita.
Sen rintaan on kitillä ja muovilevyillä tehty Xamelin pää. Sen repussa on neljä vernier-työntömoottoria, sen oikealla puolella 1/48 Mega Size Model massatuotanto-Zakun 120 mm Zaku-konekivääri, vasemmalla puolella taas kaksi kolmen raketin laukaisinta. Sillä on myös kaksiteräinen Dead End G Heat Hawk -kirves ja ”Gunpla-kirves”, joka on tehty Mega Size -Zakun osien erottimesta. Sen jalkojen alaosissa on käytetty HGUC Dom Tropenin ja nilkoissa HGUC The O:n osia, minkä vuoksi jalat ovat tavallista suuremmat.
Nimensä mukaisesti se käyttää suuremman mittakaavan konekivääriä tykkinä kaukaa, ja lähietäisyydeltä erottelee viholliskoneiden osat toisistaan Gunpla-kirveellään.
GPB-96X-ST Jesta Striker
Shūya Kawamuran rakentama Jestan parannettu versio, jonka hän teki Masuo Seira ehdotuksesta tehdä välillä muutakin kuin Gundameita. Siihen on käytetty HGUC GM Strikerin osia, joilla siitä on tehty lähitaistelukone, ja siihen on käytetty myös Gundam 7-gōkin ja monikäyttöisiä HGUC Stark Jeganin osia.
Sen lisäpanssariin on käytetty rinnassa Gundam 7-gōkin, käsissä Stark Jeganin ja muualla GM Strikerin osia. Sen selässä olevaan Stark Jeganin reppuun on kiinnitetty yksi Loton konekivääreistä. Sen pääase kaksoissädekeihäs on paitsi normaalia pidempi, myös lisävarustettu kahvassa olevalla ylimääräisellä terällä.
AMS-129 Geara Zulu (erikoisjoukkoversio)
Simonin tekemä HGUC Geara Zulun paranneltu versio. Siihen on lisätty muovi- ja metalliosilla yksityiskohtia, ja se on maalattu raidallisekis tumman- ja vaaleanvihreällä värillä. Aseiden päävärinä on valkea, ja sädekonekivääri varalippaat on kiinnitetty magneetein sen vyötäisille.

Mokei senshi Gunpla builders D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shingo Asume
Päähahmo. Hieman heikkotahtoinen lukiolainen. Etsii jotain harrastusta, johon voisi paneutua koko sydämellään, ja tutustuu Gunpla-mallien maailmaan tavattuaan myöhemmin opastajakseen tulevan Saki Mishiman. Vaikka hän on aloittelija, on hän luonnonlahjakkuus pienoismallien kokoamisessa, ja Sakin tempausten pyörteissä hän vähitellen kehittyy rakentajana.
Builders J:n kanssa yhteisessä jaksossa hän löytää Takeru Nekkistä hengenheimolaisen ja taistelee yhdessä tämän kanssa Borista vastaan.
Saki Mishima
19-vuotias nainen, joka pukeutuu gothic lolita -tyylisiin vaatteisiin. Hän pitää Gunpla-harrastusta yhtenä tyylikkään muodin osana. Hän törmää sattumalta Shingoon etsiessään osallistujia Gunpla battleen, ja ryhtyy tämän opettajaksi mallien kokoamisessa ja taistelussa. Saki on kaunotar, mutta henkisesti ala-asteelaisen tasolla, ja joutuu siksi usein hankaluuksiin. Taistelussa hän käyttää yleensä murskaavaa tulivoimaa hyväkseen. Hänellä on ruskeat hiukset, mutta sarjassa ne on värjätty vaaleiksi. Hän käyttää normaalisti kullanvärisiä piilolinssejä, mutta taistelun ajaksi vaihtaa ne punaisiin.
Builders J:n kanssa yhteisessä jaksossa Saki hyökkää mitättömästä syystä Figlian kimppuun.
Daiyū Mishima
Sakin huomattavasti vanhempi veli ja Rain isä. Rauhalliselta vaikuttava 35-vuotias mies. Oli nuorena niin komea, että tuon ajan kuvan nähnyt Shingokin yllättyy. Ammatiltaan lehden graafinen suunnittelija. Daiyū on Gunpla-mallien hittiaikakauden sukupolvea, ja juuri hän on opettanut Sakille Gunpla-mallien rakennustaidot. Sakin pyynnöstä hän osallistuu Gunpla-taisteluihin ja antaa erilaisia ohjeita opetuslapsenlapselleen Shingolle. Hän on jättänyt Gunpla-harrastuksen taakseen perheen perustettuaan, mutta Sakin ja Shingon innoittamana ryhtyy jälleen harrastamaan niitä. Hän pitää GM:n kaltaisista sivuosan sarjatuotanto- mobile suiteista ja vahvoista armeijanvihreistä koneista, ja jaarittelee välillä syvällisestikin Gunpla-malleista.
Builders J:n kanssa yhteisessä jaksossa hän tapaa jälleen Shingo ja kumppanit taistelun jälkeen.
Rai Mishima
Sakin veljenpoika, röyhkeä 10-vuotias ala-asteelainen. Suuri peli-intoilija, joka ei juuri koskaan eroa kannettavasta pelikonsolistaan. Alussa hän ei ole kovinkaan kiinnostunut Gunpla-malleista, mutta ryhtyy itsekin kokoamaan niitä nähtyään Shingon ja Sakin puuhaavan niiden parissa. Sakin ja Rain suhde muistuttaa enemmän tasa-arvoisia riitapukareita kuin veljenpoikaa ja tätiä. Hän alkaa kutsua Shingoa ”opettajaksi” pyydettyään tätä neuvomaan häntä Gunpla-mallien rakentamisessa.
Builders J:n kanssa yhteisessä jaksossa hän eksyy tapahtumapaikalla, jolloin Arisu auttaa häntä.
Baba
Bandai Hobby jigyōbun työntekijä, joka lähettää Shingolle erilaisia Gunpla-osia.

Sarjassa esiintyvät Gunpla-mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GPB-X80 Beginning Gundam Color D
Shingo Asumen ensimmäisenä kokoama Gunpla. Sen erikoisuutena on, että siniset osat on maalattu Gundam Mk-II tyyliin syvän tummansinisiksi.
GPB-X80 Beginning D Gundam
Beginning Gundam Color D, johon Shingo on lisännyt Bandai Hobby jigyōbun Baban hänelle salanimellä lähettämät osat. Nimen ”D” on lyhennys sanasta ”dengeki” (sähköisku, myös sarjakuvaa julkaisevan lehden nimi). Shingo antoi robotille tämän nimen, sillä sillä hetkellä, kun hän sai sen valmiiksi, taivas tummeni ja jostain kuului ukkosen jyrähdys. Beginningin eri osien kolmiomaiset palat on siinä korvattu nelikulmaisilla paloilla, ja sen olkapäässä, vyötäisillä ja polvissa on kulmiomaiset ifs-yksiköt.[16] Robotissa Beginningin jo ennestään voimakkaita kykyjä on entisestään vahvistettu eri lisäosilla.
Sen erikoisaseita ovat ifs-yksiköin varustettu suuri kivääri, ”Hyper D Rifle”, ja voimakas sädemiekka ”Hyper D Sabre”, jossa myös on ifs-yksiköt.[16] Maksimivoima-asetuksilla nämä aseet sylkevät ulos salamia.[16]
GPB-X80 Beginning D Gundam (Dragoon-varustus)
Beginning D, jonka selässä on HG Providence Gundamista otetut seitsemän Dragoon-asetta.
GPB-X80 Beginning D Gundam (Hyper Long Rifle & Dragoon Shield -varustus)
Beginning D, jonka oikeassa kädessä on BuCUEn raidetykki ja mm. 1/100 Providence Gundamin vyötäisosista koottu ”Hyper Long Rifle” -kivääri. Sen vasemmassa kädessä taas on Dragooneista koottu ”Dragoon Shield” -kilpi.
RX-0 Unicorn Gundam (tuhoamismoodi) GPB-D Color
Uusilla väreillä maalattu HGUC Unicorn Gundam (Destroy Mode) -Gunpla, jonka Shingo kokosia Valkoista komeettaa vastaan taistellakseen. Sen erityispiirteitä ovat ν Gundamia muistuttava mustavalkea väritys ja metallinsininen psycho frame.
GPB-X78-30 Forever Gundam GPB-D Color
Saki Mishiman Gunpla. Sen erityispiirre on Plamo Kyōshirō -sarjakuvan Red Warrior -pienoismallia muistuttava, punainen väritys.
GPB-X78-30-2 Forever Gundam Mk-II
Forever Gundamin raskaampi malli, johon on käytetty mm. HGUC Gundam 7-gōkin osia.
GPB-X78-30 Forever Gundam (Full Weapon -varustus)
Forever Gundam, jonka tulivoiman Saki on maksimoinut mm. HG Gundam Dynamesin, HGUC Sinanjun ja HG Gundam Heavyarms Customin osia. Sen tuhovoima on äärimmäinen, mutta koska Saki ei ole suonut ajatustakaan kokonaistasapainolle, on sen liikkuvuus heikko.
MSN-06S Sinanju GPB-D Colour
”Valkoiseksi komeetaksi” kutsutun mestarillisen Gunpla-rakentajan kone. Sen erikoisuus on kaunis helmenvalkea väritys, ja jopa normaalit kunnanväriset kaiverruksen on vaihdettu hopeisiin. Hän on kiertänyt voittamattomana eri seuduilla, ja voittanut yli sata kamppailua. Shingo ja Maki haastavat hänet kamppailuun voittoputken katkaistakseen, mutta joutuvatkin itse ahdinkoon.
Shirokumatenacgai
Beargguyn muokattu versio, jonka Saki ja Shingo tekivät maalausharjoituksena. Sen erityispiirre on nelikerroksinen, kaunis sininen ja helmenvalkea maalaus. Sen käsissä on HG Goggin rautakynnet, joilla sen lähitaistelukykyjä on huomattavasti kasvatettu. Shingo on käyttänyt kolme Beargguy-pakettia kasvattaakseen robotin käsien pituutta. Sen käsien ja jalkojen takaosissa on polkuanturoita muistuttavat osat, ja sillä on myös Sakin asustusta muistuttava rusetti.
ORX-005 Gaplant TR-5 (Hrairoo) GPB-D Color
Beginning D:n lisäosien mukana lähetetyn HGUC Gaplant TR-5 (Hrairoo) -mallin pohjalta Daiyūn kokoama ja yksiväriseksi maalaama Gunpla. Sen kaikki reunat on terävöitetty, ja pintakäsittely on muutenkin huolellista. Daiyū, joka on graafinen suunnittelija, on lisännyt siihen myös itse suunnittelemiaan siirtokuvia.
TMF/A-802W2 Kerberos BuCUE Hound GPB-D Color
HG Kerberos BuCUE Houndin muokattu versio, jonka Baba teki Shingon ja Sakin vastaista taistelua varten. Sen selässä on liikkuvuutta parantava pakkaus, joka on tehty HG Strike Noir’n Noir Striker -repun ja HG Strike Rougen + I.W.S.P:n osista, sen pään keskellä on heat hawk -tyylinen terä ja takapuolessa HGUC Hy-Goggin käsiosista tehty suuri häntäsädetykki.
RGM-79 King GM
Gunpla, jonka Daiyū kokosi ryhydyttyään jälleen toden teolla tekemään Gunpla-malleja. Se on koottu kolmesta GM-mallista, GM Strikeristä, GM Cannon II:sta ja GM III:sta. Koska nämä mallit ovat jo valmiiksi keskenään melko yhteensopivia, on paloja tarvinnut muokata vain vähän.
Robotin pää ja torso ovat GM Strikeristä, reppu, kädet ja jalat GM Cannon II:sta ja olkapäät GM III:sta. Sen aseina ovat GM Strikerin kaksoisädekeihäs ja kilpi, repun kaksi sädekanuunaa sekä olkapäiden ja lantion GM III:n ohjuslaukaisimet.
ZGMF-X10A Freedom Gundam
Rain ensimmäinen Gunpla, jonka hän kokoaa Shingon opastamana. Se on tehty RG Freedom Gundam -mallisarjasta ilman suuria muutoksia.
GF13-050NSW Nobel Gundam GPB-D Colour ”Cardinal”
Gunpla, jonka Saki kokoaa kuultuaan, että Lightning Hobbylle on tuotu mobile fightereita tukeva F-pod. Sen pohjana on HGFC Nobel Gundam Berserker Mode, jonka liikkuvuutta on parannettu HG Aegis Gundamin osilla. Sen käsien ja polvien panssarointia on myös vahvistettu, ja sen lähitaisteluominaisuuksia on parannettu HG Jinx III:n ja Gadessan osilla. Kaikki lisäosat on kiinnitetty neodyymimagneeteilla.
Taistelussa Saki käyttää Allenbyn G Gundamissa käyttämän, berserkkimoodin johdosta punaiseksi muuttuneen taistelupuvun kaltaista pukua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d Pienoismalli Beginning Gundamin kokoamisohjekirja. 1/144 HG Gunpla Builders No. 001. Bandai. (japaniksi)
 2. a b Kō Matsuo et al.: Mokei senshi Gunpla builders: Beginning G PV 1 (traileri) (wmv) (1 min 47 s) Sunrise. (japaniksi)
 3. a b Pienoismalli Beginning 30 Gundamin kokoamisohjekirja. 1/144 HG Gunpla Builders No. 006. Bandai. (japaniksi)
 4. Gundam kokuseichōsa dai-163-kai Gundam.info. Sunrise. Viitattu 16.10.2010. (japaniksi)
 5. Pienoismalli Forever Gundamin kokoamisohjekirja. 1/144 HG Gunpla Builders No. 005. Bandai. (japaniksi)
 6. Great Mechanics Dx. 15. Futabasha, 2010. ISBN 978-4-575-46455-9. (japaniksi)
 7. Pienoismalli Hyakushiki GPB Color Byakushikin lisäselitelehtinen. 1/144 HG Gunpla Builders, Bandai Premium -työte. Bandai. (japaniksi)
 8. a b Pienoismalli Super Custom Zaku F2000:n kokoamisohjekirja. 1/144 HG Gunpla Builders No. 003. Bandai. (japaniksi)
 9. a b Mokei senshi Gunpla builders: Beginning G Visual Guide. Hobby Japan, 2010. ISBN 978-4-7986-0160-1. (japaniksi)
 10. a b Pienoismalli Beargguyn kokoamisohjekirja. 1/144 HG Gunpla Builders No. 004. Bandai. (japaniksi)
 11. a b Pienoismalli Sazabin lisäkirjanen. 1/144 HG Gunpla Builders. Bandai. (japaniksi)
 12. Mokei senshi Gunpla builders: Beginning G:n virallinen sivusto Bandai. Viitattu 21.12.2010. (japaniksi)
 13. Gunpla 30-shūnenkinen-animation ”Mokei senshi Gunpla builders: Beginning G” seisaku kettei! Gundam.info. 13.5.2010. Sunrise. Viitattu 10.1.2011. (japaniksi)
 14. ”Mokei senshi Gunpla builders: Beginning G” zen 3 wa ikkyo jōeikai, 1-gatu 8-ka yori Higashi-Shizuoka ni te kaisai! Gundam.info. 21.12.2001. Sunrise. Viitattu 10.1.2011. (japaniksi)
 15. Pienoismalli Beginning J Gundamin kokoamisohjekirja. 1/144 HG Gunpla Builders. Bandai. (japaniksi)
 16. a b c Pienoismalli Beginning D Gundamin kokoamisohjekirja. 1/144 HG Gunpla Builders. Bandai. (japaniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]