Mittalaite

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mittanauha

Mittalaite (mittauslaite, mittausväline, mittari) on laite, jolla mittauksen tulokset kiinnostavista suureista saadaan esille. Mittauksessa verrataan fyysisiä arvoja reaalimaailman kohteisiin ja tapahtumiin. Pysyviä vakiokohteita ja tapahtumia käytetään yksikköinä ja mittaustulos annetaan arvona, joka on mitattavan kohteen ja vertailuyksikön suhde.

Yksinkertaisimmillaan mittausväline voi olla vaikka mittanauha. Vertaamalla kappaletta mittanauhan metriin suhteessa oleviin merkkeihin saadaan selville kappaleen pituus. Massan mittaamiseen tarkoitettu mittauslaite taas on vaaka: se ilmoittaa montako kilogrammaa kappale painaa.

TAULUKKO - Suureita ja mittauslaitteita/mittausvälineitä niiden mittaamiseksi
Mitattava suure Mittauslaite tai -väline Selityksiä
Pituus Mittanauha  
Pinta-ala Planimetri Voidaan myös mitata alueen mitat ja laskea pinta-ala geometrian avulla
Tilavuus Mittalasi, kotitalouksissa mittakuppi Voidaan myös mitata kappaleen mitat ja laskea tilavuus geometrian avulla
Massa Vaaka  
Aika Kello  
Lämpötila Lämpömittari  
Paine Painemittari, ilmapuntari  
Tuulennopeus Anemometri  
Tuulensuunta Tuuliviiri  
Nopeus Nopeusmittari Voidaan mitata matka (pituuden mittaus) ja aika ja laskea nopeus näiden suhteesta
Jännite Yleismittari, jännitemittari  

Mittausvälineiden kalibroiminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mittaustekniikassa tehdään ero mittalaitteen (standardimetrin / -kilogramman / -sekunnin ylläpitämiseen tai tarkistamiseen käytettävän kansainvälisen tai kansallisen mittanormaalin) ja toisaalta kaupalliseen, teolliseen tai tutkimuskäyttöön valmistetun mittauslaitteen välillä. Erityisen korkealaatuinen mittauslaite on yleensä tarkistettu mittalaitteen avulla. Mittauslaitteen kalibroinnissa voi olla useita portaita, joita pitkin päästään aina kansainväliseen mittanormaaliin asti. Hyvä esimerkki mittausvälineiden vakauksesta (kalibroinnista) löytyy kaupan litranmitoista ja puntareista, joissa voi olla suuri määrä vakausleimoja tarkistuksen todisteena.

Suomen kansallisten mittanormaalien ylläpitämiseen osallistuu useita virastoja ja yliopistoja. Tärkein niistä on Espoon Otaniemessä oleva Mittatekniikan keskus MIKES. Sen ohella sähköisten ja fysikaalisten standardien ylläpitämisessä kansainvälisesti tunnustetulla tasolla ovat kunnostautuneet TKK:n S-osaston Mittaustekniikan laboratorio ja Tf-osaston Kylmätekniikan laboratorio.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mittalaite.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.