Minä & prinssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Minä & prinssi
The Prince & Me
Ohjaaja Martha Coolidge
Käsikirjoittaja
Tuottaja Mark Amin
Säveltäjä Jennie Muskett
Kuvaaja Alex Nepomniaschy
Leikkaaja Steven Cohen
Tuotantosuunnittelija James H. Spencer
Pukusuunnittelija Magali Guidasci
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Paramount Pictures
Netflix
Ensi-ilta 2004
Kesto 105 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 22 000 000 USD[1]
Tuotto 37 666 766 USD[1]
Seuraaja Minä ja prinssi 2 – kuninkaalliset häät
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Minä & prinssi (engl. The Prince and Me) on vuonna 2004 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen romanttinen komediaelokuva. Sen on ohjannut Martha Coolidge. Pääosia näyttelevät Luke Mably ja Julia Stiles.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Edvard (Luke Mably) on Tanskan kruununprinssi, joka on kiinnostunut politiikan sijaan nopeista autoista ja kauniista naisista. Kuningasisänsä (Edward Fox) ja kuningataräitinsä (Miranda Richardson) vastustuksesta huolimatta raikulipoika päättää viettää vaihto-oppilaskauden Yhdysvalloissa Wisconsinin osavaltiossa, missä on televisiomainoksen mukaan hieman villejä opiskelijatyttöjä.

Wisconsinissa on kuitenkin myös rehti ja kunnianhimoinen maalaistyttö Paige (Julia Stiles), joka haluaa lääketieteelliseen ja halveksii turhanpäiväisiä Shakespeare-opintoja. Karismaattinen prinssi esiintyy uusille tovereilleen tavallisena yliopisto-opiskelijana, ja pian Romeon ja Julian säkeet heräävät Paigen korvissa aivan uuteen hehkuun.

Paige ja Eddie rakastuvat, kun Paige ottaa Eddien mukaansa kotiin maalle kiitospäiväksi. Eddie joutuu palaamaan Tanskaan kuninkaan huonon terveyden takia, mutta Paige seuraa tätä ja Eddie kosii Paigea. Paige suostuu ja alkaa valmistautua uuteen elämään Eddien rinnalla.

Ajatus kuningattaren roolista tuottaa Paigelle kuitenkin ongelmia ja hän päättää palata takaisin yliopistoon ja seurata unelmaansa lääkärin urasta. Eddien on jäätävä Tanskaan, kun hänet kruunataan kuninkaaksi. Hän ei kuitenkaan voi olla ilman Paigea ja tulee tämän luo Yhdysvaltoihin kertoen olevansa valmis odottamaan, kunnes Paige saa unelmansa toteutettua.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Julia Stiles  Paige  
 Luke Mably  Edvard  
 Ben Miller  Soren  
 James Fox  Edvardin isä, Tanskan kuningas  
 Miranda Richardson  Edvardin äiti, Tanskan kuningatar  
 Alberta Watson    
 John Bourgeois    

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Sanomien Päivi Valotien mielestä Minä & prinssi on lajityyppinsä kuluneita uria raapiva romanttinen komedia, niin ”kertakaikkisen hölmö hattara” että siinä voi nähdä tahallisen lisäksi myös tahatonta komiikkaa. Mielenkiintoisinta hänestä on Tanskan kuningaskunnan nostaminen amerikkalaisittain eksoottiseksi maaksi, kun studiokauden Hollywood-elokuvissa eurooppalaiset prinssit tai prinsessat olivat usein kotoisin keksityistä, itäiseen Eurooppaan sijoittuvista monarkioista.[2]

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvalle on tehty kolme suoraan videolle julkaistua jatko-osaa: Minä ja prinssi 2 – kuninkaalliset häät (2006), Minä ja prinssi: Häämatka (2008) ja Minä ja prinssi: Matka Aasiaan (2010). Ne on ohjannut Catherine Cyran, ja naispääosaa näyttelee Stilesin sijaan Kam Heskin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Prince and Me Box Office Mojo. Viitattu 14.8.2011. (englanniksi)
  2. Valotie, Päivi: Jenkkityttö kesyttää Turun Sanomat. 8.5.2004. Viitattu 19.4.2019.