Minä & prinssi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Minä & prinssi
The Prince & Me
Ohjaaja Martha Coolidge
Käsikirjoittaja Jack Amiel
Michael Begler
Katherine Fugate
Tuottaja Mark Amin
Säveltäjä Jennie Muskett
Kuvaaja Alex Nepomniaschy
Leikkaaja Steven Cohen
Pääosat Luke Mably
Julia Stiles
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lions Gate Films
Paramount Pictures
Sobini Films
Stillking Films
Ensi-ilta 2004
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 22 000 000 USD[1]
Tuotto 37 666 766 USD[1]
Seuraaja Minä ja prinssi 2 – kuninkaalliset häät
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Minä & prinssi (engl. The Prince and Me) on vuonna 2004 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen romanttinen komediaelokuva. Sen on ohjannut Martha Coolidge. Pääosia näyttelevät Luke Mably ja Julia Stiles.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edvard (Luke Mably) on Tanskan kruununprinssi, joka on kiinnostunut politiikan sijaan nopeista autoista ja kauniista naisista. Kuningasisänsä (Edward Fox) ja kuningataräitinsä (Miranda Richardson) vastustuksesta huolimatta raikulipoika päättää viettää vaihto-oppilaskauden Yhdysvalloissa Wisconsinin osavaltiossa, missä on televisiomainoksen mukaan hieman villejä opiskelijatyttöjä.

Wisconsinissa on kuitenkin myös rehti ja kunnianhimoinen maalaistyttö Paige (Julia Stiles), joka haluaa lääketieteelliseen ja halveksii turhanpäiväisiä Shakespeare-opintoja. Karismaattinen prinssi esiintyy uusille tovereilleen tavallisena yliosto-opiskelijana, ja pian Romeon ja Julian säkeet heräävät Paigen korvissa aivan uuteen hehkuun.

Paige ja Eddie rakastuvat, kun Paige ottaa Eddien mukaansa kotiin maalle kiitospäiväksi. Eddie joutuu palaamaan Tanskaan kuninkaan huonon terveyden takia, mutta Paige seuraa tätä ja Eddie kosii Paigea. Paige suostuu ja alkaa valmistautua uuteen elämään Eddien rinnalla.

Ajatus kuningattaren roolista tuottaa Paigelle kuitenkin ongelmia ja hän päättää palata takaisin yliopistoon ja seurata unelmaansa lääkärin urasta. Eddien on jäätävä Tanskaan, kun hänet kruunataan kuninkaaksi. Hän ei kuitenkaan voi olla ilman Paigea ja tulee tämän luo Yhdysvaltoihin kertoen olevansa valmis odottamaan, kunnes Paige saa unelmansa toteutettua.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Julia Stiles  … Paige  
 Luke Mably  … Edvard  
 Ben Miller  … Soren  
 James Fox  … Edvardin isä, Tanskan kuningas  
 Miranda Richardson  … Edvardin äiti, Tanskan kuningatar  
 Alberta Watson     
 John Bourgeois     

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Sanomien Päivi Valotien mielestä Minä & prinssi on lajityyppinsä kuluneita uria raapiva romanttinen komedia, niin ”kertakaikkisen hölmö hattara” että siinä voi nähdä tahallisen lisäksi myös tahatonta komiikkaa. Mielenkiintoisinta hänestä on Tanskan kuningaskunnan nostaminen amerikkalaisittain eksoottiseksi maaksi, kun studiokauden Hollywood-elokuvissa eurooppalaiset prinssit tai prinsessat olivat usein kotoisin keksityistä, itäiseen Eurooppaan sijoittuvista monarkioista.[2]

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvalle on tehty kolme suoraan videolle julkaistua jatko-osaa: Minä ja prinssi 2 – kuninkaalliset häät (2006), Minä ja prinssi: Häämatka (2008) ja Minä ja prinssi: Matka Aasiaan (2010). Ne on ohjannut Catherine Cyran, ja naispääosaa näyttelee Stilesin sijaan Kam Heskin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Prince and Me Box Office Mojo. Viitattu 14.8.2011. (englanniksi)
  2. Valotie, Päivi: Jenkkityttö kesyttää Turun Sanomat. 8.5.2004. Viitattu 19.4.2019.