Mikropenis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mikropenis

Mikropenis eli mikrofallos tarkoittaa lääketieteessä epänormaalin pientä siitintä, jonka muodossa ei kuitenkaan ole poikkeavuuksia. Eräs käytetty kriteeri on peniksen pituus, joka poikkeaa yli 2,5 standardipoikkeaman verran iänmukaisesta peniksen keskipituudesta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi alle 1,9 cm mittaista penistä alle viisikuukautisella lapsella ja alle 7 cm mittaista penistä aikuisella miehellä.[1] Mikropeniksen omistavia miehiä on alle 0,6 % kaikista maailman miehistä. Mikropenis havaitaan yleensä heti syntymän jälkeen.[2]

Aiheuttajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikropeniksen syynä voi olla hypogonadotrooppinen hypogonadismi, primaarinen hypogonadismi tai androgeeniresistenssi. On olemassa useita edellisiin ryhmiin luokiteltavia oireyhtymiä, joihin saattaa liittyä mikropenis. Tällaisia ovat esimerkiksi Klinefelterin oireyhtymä ja 5-alfa-reduktaasin puutos. Mikropenikselle ei tutkimuksista huolimatta kuitenkaan aina löydy selittävää syytä.lähde?

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peniksen kokoon vaikuttaa kasvuikäisenä oleellisesti testosteroni ja jossain määrin myös kasvuhormoni. Jos siis peniksen koon pienuus johtuu hormoneista, testosteronia voidaan yrittää käyttää hoitona mutta korkeintaan kolmen kuukauden ajan. [3] Pidempi testosteronin hoitojakso saattaisi aiheuttaa epähaluttua viriiliyttä ja luuston kasvua. Jos potilaalla on hypogonadismi, voidaan testosteronihoitoa jatkaa myös aikuisena. Täysikasvuisena peniksen kasvuun hormonaalisesti voidaan kuitenkin vaikuttaa vain hyvin vähän.lähde?

Mikropeniksen suurennusta voidaan harkita myös leikkauksella.lähde?

Ennen mikropenistä hoidettiin pienten lasten kohdalla poistamalla kirurgisesti penis ja kivekset ja muotoilemalla tilalle vagina. Tällöin potilas kasvatettiin tytöksi. Nykyään toimenpide on kyseenalaistettu.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Micropenis What is micropenis? mensfaq.com. Arkistoitu 24.2.2015. Viitattu 24.2.2015.
  2. Lee PA, Mazur T et al.: Micropenis. I. Criteria, etiologies and classification.. Johns Hopkins Med J., 1980, nro 146(4), s. 156-63. PMID 7366061.
  3. Men's Health - Micro Penis menshealth.about.com. Arkistoitu 15.2.2009. (englanniksi)
  4. Micropenis mens-health.health-cares.net. Arkistoitu 8.2.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.