Miika Muranen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miika Muranen (s. 26. huhtikuuta 1983) on suomalainen näyttelijä ja teatteriohjaaja. Tervolasta kotoisin oleva Muranen valmistui Teatterikorkeakoulun ohjauksen koulutusohjelmasta vuonna 2009 ja tämän lisäksi keväällä 2018 hänestä tuli teatteritaiteen maisteri Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen koulutusohjelmasta. Pääasiallisesti hän on työskennellyt freelancerina. [1]

Hän on ohjannut lukuisia esityksiä ympäri Suomea sekä näytellyt useissa ammattiteatteriproduktioissa. Myös käsikirjoittaminen kuuluu Murasen työnkuvaan. Ohjaajana hän on tullut tunnetuksi etenkin musiikkiteatteri- ja musikaaliohjauksistaan. Hänen Lahden kaupunginteatterille sovittama ja ohjaama musiikkiteatteriversionsa Hella Wuolijoen klassikkonäytelmästä Niskavuoren naiset keräsi kiitosta vuonna 2013. Murasen musiikkiteatteritulkinta myös toisesta Niskavuori-klassikosta, Niskavuoren nuori emäntä, Pyynikin kesäteatteriin oli kiitelty teos.

Hän on ohjannut muun muassa Lahden kaupunginteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa, Tampereen Teatterissa sekä Jyväskylän ja Vaasan kaupunginteatterissa. Hän on toiminut näyttelijänä muun muassa Seinäjoen kaupunginteatterissa, Kirjurinluodon kesäteatterissa, Tampereen Komediateatterissa, Teatteri Siperiassa ja Kemin kaupunginteatterissa. Murasen käsikirjoittamat nuortennäytelmät Katve sekä Hattaraa ja pelkotiloja saivat kantaesityksensä Ahaa Teatterissa.

Syksystä 2019 Muranen on Rovaniemen Teatterin taiteellinen johtaja.

  1. Miika palasi sinne mistä kaikki alkoi. Uusi Rovaniemi, 14.6.2014. Rovaniemi: Alma Media Kustannus Oy. Arkistoitu verkkoversio. Viitattu 15.7.2014.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]