Mieskuoro Sirkat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mieskuoro Sirkat on perustettu Jyväskylässä vuonna 1899. Kuoro sai alkunsa seminaarinlehtori P. J. Hannikaisen kokoamasta kvartetista, joka esiintyi Jyväskylän Työväenyhdistyksen Lauluseuran iltamissa 15.4.1899 miesseminaarin juhlasalissa ja esitti Armas Järnefeltin säveltämän Sirkka-laulun. Ryhmä otti nimekseen Sirkat ja jatkoi huhti-toukokuussa kokoontumisiaan ja kutsui joukkoonsa muitakin miehiä vielä valmistautuen samalla kesäkuussa pidettäviin Jyväskylän Laulujuhliin. Kuoron varsinaiseen perustamiskokoukseen Jyväskylän Rantapuiston ravintolassa 20.9.1899 osallistui jo parisenkymmentä miestä. P.J. Hannikainen valittiin kuoronjohtajaksi, missä tehtävässä hän jatkoi seuraavat neljä vuotta. Hänen jälkeensä kuoroa on johtanut yhteensä 17 miestä, viimeisimpänä v. 2018 aloittanut Kimmo Tuuri.

Perustamisestaan lähtien Sirkat on toiminut aktiivisesti ja konsertoinut säännöllisesti mukaan lukien myös sotavuodet. Kuoron jäsenmäärä oli huipussaan v. 1969, jolloin mukana oli 103 aktiivista laulajaa. Kuoron täyttäessä 100 vuotta rivissä oli 85 laulajaa, ja sittemmin 2000-luvulla lukumäärä on painunut alle puoleen siitä samalla kun jäsenvaihtuvuus on alentanut kuoron keski-ikää.

Mieskuoro Sirkat kuuluu Suomen Mieskuoroliittoon ja on yksi sen perustajakuoroista.

Kuoro esiintyy vuosittain Jyväskylässä sekä eri puolilla Suomea. Kotikaupungissaan Sirkat esiintyy joka vappuna perinteisesti Kolmikulman portailla Kauppakadun alapäässä. Vakiintunut on myös joulukonserttien sarja sekä Jyväskylän kaupungissa että Keski-Suomen maakunnassa. Näiden lisäksi kuoro esiintyy omissa konserteissaan sekä yhteiskonserteissa. Kuoro ja sen kvartetit esiintyvät pyydettäessä erilaisissa juhlissa. Ulkomailla kuoro on konsertoinut Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Islannissa, Venäjällä, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Saksassa, Sveitsissä, Unkarissa, Espanjassa, Bosnia ja Hertsegovinassa, Kroatiassa ja Kiinan kansantasavallassa, jossa kuoro oli tiettävästi ensimmäinen länsimainen mieskuorovieras maaliskuussa 1983.

Kuoro on tuottanut myös useita äänitteitä, joista viimeisin vuodelta 2012 "Ne laulua kummaa kaikaa". Varainhankintana kuoro on tuottanut vuosittain lintukalenterin, joka perustuu Yrjö Kahilan laadukkaisiin lintukuviin. Lisäksi Sirkat on tilannut grafiikan lehden myytäväkseen kehystettynä, joista viimeisin oli Samuli Heimosen "Kutsu" (2019).

Ensimmäisessä kansainvälisessä Leevi Madetoja -kuorokilpailussa Turussa 1989 kuoro sijoittui parhaaksi perinteelliseksi mieskuoroksi kansallisessa sarjassa. Kolmannessa kansainvälisessä Leevi Madetoja -kuorokilpailussa vuonna 2000 Sirkat voitti kansainvälisen sarjan ja Juha Holma palkittiin kilpailun parhaana johtajana. Seitsemännessä LM-kilpailussa marraskuussa 2021 kuoro voitti kotimaisen sarjan ja kuoronjohtaja Kimmo Tuuri palkittiin parhaasta Leevi Madetojan laulun tulkinnasta. Sirkat palkittiin parhaana mieskuorona Debrecenin kansainvälisessä Béla Bartók -kuorokilpailussa vuosina 1996 ja 2002. Liettuan Vilnassa pidetyssä kilpailussa Laudate Dominum – 7th International Sacred Music Choir Festival & Competition 2016 kuoro palkittiin kunniamaininnalla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]