Suomen Mieskuoroliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Mieskuoroliitto ry
Perustettu 1945
Toimiala harrastemusiikki
Kotipaikka Helsinki
Jäsenmäärä 100 jäsenkuoroa
Toiminnanjohtaja Aino Herranen
Puheenjohtaja Antti Ilmavirta
Hallitus Paavo Hyökki (taiteellinen johtaja)
Pekka Mattila (varapuheenjohtaja)
Olli Kontkanen
Janne Korhonen
Ohto Nuottamo
Hannu Rintasalo
Aiheesta muualla
www.mieskuoro.fi

Suomen Mieskuoroliitto ry on suomalaisten mieskuorojen keskusjärjestö ja Sulasolin erikoisliitto. Liittoon kuuluu noin 100 jäsenkuoroa, joissa on yhteensä yli 3 000 laulajaa. Suomen Mieskuoroliitto on perustettu 30. maaliskuuta 1945. Liiton puheenjohtajana toimii Antti Ilmavirta.[1]

Suomenkielisten mieskuorojen valtakunnallisena organisaationa Suomen Mieskuoroliitto on toiminut jo vuodesta 1945. Liittoon kuuluvat kaikki merkittävimmät suomenkieliset mieskuorot.

Liitto toimii mieskuoroyhdistysten yhdyssiteenä ja tekee työtä mieskuorolaulun edistämiseksi.

Liitto palvelee jäsenyhdistyksiä antamalla asiantuntija-apua, neuvontaa ja valmennusta.

Liitto järjestää koulutustilaisuuksia, kursseja, yhteiskonsertteja, valtakunnallisia ja kansainvälisiä kilpailuja. Kansainvälisistä kilpailuista merkittävin on viisivuosittain järjestettävä Leevi Madetoja -kilpailu, joka järjestetään seitsemännen kerran 10.4.2021 Musiikkitalossa Helsingissä.

Liitto julkaisee uutta mieskuoromusiikkia, kustantaa nuotteja, sävellyksiä ja sovituksia ja järjestää sävellyskilpailuja.

Liitto kehittää koti- ja ulkomaisten mieskuorojen, muiden kuoromuotojen ja musiikkijärjestöjen välistä yhteistyötä ja toimii mieskuoroyhdistysten edustajana Sulasolissa.

Merkkilaulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mieskuorolaiset voivat suorittaa laulumerkkejä liiton ohjeiden mukaan järjestetyissä merkkilaulujen suoritustilaisuuksissa. Merkit suoritetaan järjestyksessä: ensin perus-, sitten taito- ja lopuksi mestarimerkki. Suoritustilaisuudessa kokeeseen osallistuvat laulajat muodostavat kvartetteja (1. tenori, 2. tenori, 1. basso, 2. basso), jotka esittävät laulut arvostelevalle lautakunnalle. Koelaulut arvotaan suoritustilaisuudessa. Perusmerkkilaulut on osattava ulkoa, muissa merkeissä laulut saa laulaa nuoteista.

Hyväksytyistä suorituksista saa suoritusmerkin. Laulumerkkiä ja muita merkkejä pidetään kuoropuvussa liiton ohjeiden mukaisessa järjestyksessä. Kuorojen merkkisuoritukset tilastoidaan ja julkaistaan vuosittain toimintakertomuksessa sekä liiton nettisivuilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Etusivu – Suomen Mieskuoroliitto Helsinki: Suomen Mieskuoroliitto. Viitattu 22.4.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]