Miehiä ja vaimoja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miehiä ja vaimoja
Husbands and Wives
Ohjaaja Woody Allen
Käsikirjoittaja Woody Allen
Tuottaja Robert Greenhut
Säveltäjä Gustav Mahler
Kuvaaja Carlo Di Palma
Leikkaaja Susan E. Morse
Tuotantosuunnittelija Santo Loquasto
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö TriStar Pictures
Levittäjä TriStar Pictures
Netflix
Ensi-ilta 1992
Kesto 108 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Miehiä ja vaimoja (Husbands and Wives) on Woody Allenin käsikirjoittama ja ohjaama draamakomedia vuodelta 1992. Elokuvan pääosissa näyttelevät Allenin itsensä lisäksi Mia Farrow, ohjaajana paremmin tunnettu Sydney Pollack, Judy Davis, Juliette Lewis ja Liam Neeson.[1]

Elokuva oli Woody Allenin ja Mia Farrow’n viimeinen yhteistyö. Heidän avioeronsa tapahtui vähän ennen elokuvan ensi-iltaa. Myös elokuvassa teemana on avioero, josta pariskunta Jack ja Sally (Pollack ja Davis) yllättäen kertovat ystäväpariskunnalle Gabelle ja Judylle (Allen ja Farrow). Pian Jack esittelee uuden kumppaninsa ja Gabe puolestaan aloittaa suhteen nuoren naisopiskelijan (Juliette Lewis) kanssa.

Elokuvan lopussa Jack ja Sally ovat palanneet yhteen, kun taas Gabe asuu yksin. Kun elokuvan loppukohtaus on leikattu mustaan, kuullaan Gaben kysyvän kuvausyhmältä: ”Voinko nyt mennä? Oliko se siinä?”

Carlo Di Palma kuvasi elokuvan nopeasti liikkuvalla käsivarakameralla, ja elokuvassa rikotaan niin sanottua neljättä seinää muun muassa käyttämällä välillä dokumentinomaisia päähenkilöiden ”haastatteluja”.

Miehiä ja vaimoja oli Allenin ensimmäinen elokuva TriStar Pictures -yhtiölle, kun hän aiemmin oli tehnyt elokuvansa joko United Artists- tai Orion Pictures -yhtiölle.

Miehiä ja vaimoja tuotti Oscar-ehdokkuudet käsikirjoituksesta ja naissivuosasta (Judy Davis). Elokuva palkittiin muun muassa vuoden parhaana ulkomaisena elokuvana Ruotsin Guldbagge-gaalassa. Elokuva ja etenkin Judy Davis sai useita muitakin palkintoja.

The New York Timesin kriitikot valitsivat elokuvan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta maailmassa.[2]

  1. Miehiä ja vaimoja Elonet.
  2. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 13.7.2016.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Husbands and Wives

[