Metabolinen oireyhtymä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Metabolinen oireyhtymä eli MBO tarkoittaa tilaa, jossa samalla henkilöllä on useita valtimonkovettumataudin eli ateroskleroosin ja aikuistyypin diabeteksen vaaratekijöitä. Näitä ovat:

Tautiluokitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • ICD-10 = E66.00
 • ICD9 = 277.7
 • OMIM = 605552

Oireet ja löydökset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WHO:n suosituksen mukaan metaboliseen oireyhtymän tunnusmerkkeihin kuuluvatlähde? glukoosi-intoleranssi, heikentynyt glukoosinsieto tai diabetes ja/tai insuliiniresistenssi yhdessä vähintään kahden seuraavan osatekijän kanssa:

 • Heikentynyt glukoosin säätely tai diabetes
 • Insuliiniresistenssi
 • Kohonnut verenpaine
 • Kohonneet veren triglyseridit
 • Keskivartalolihavuus (miehet: vyötärö– lantiosuhde > 0,90, naiset > 0,85) ja/tai painoindeksi (BMI) > 30 kg / m2 )
 • Mikroalbuminuria (virtsaan erittyy albumiinia > 20 µg / min, tai albumiini-kreatiniinisuhde suurempi tai yhtä suuri kuin 30 mg / g).

Muita metaboliseen oireyhtymään liittyviä löydöksiä on kuvattu, esimerkiksi hyperurikemia ja veren hyytymismishäiriöt, mutta ne eivät ole kriittisiä tekijöitä oireyhtymän toteamisessa.

Metabolisesta oireyhtymästä kärsivien riski sairastua paksunsuolen tai peräsuolen syöpään on 75 % korkeampi kuin niillä, joilla ei oireyhtymää ole.[1]

Berberiini (BBR) on kasviperäinen myrkyllinen alkaloidi, joka lisää sekä LDL-reseptoreja että insuliinireseptoreja (InsR) ja voi siten teoriassa ehkäistä ja hoitaa metabolista oireyhtymää.[2] [3]

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoidossa pyritään ensisijaisesti vaikuttamaan elämäntapoihin, koska metabolisesta oireyhtymästä kärsivistä potilaista puolet on ylipainoisia. Laihduttaminen parantaa veren rasva- ja sokeriarvoja vähentäen samalla sydämen kuormitusta ja alentaen verenpainetta. Liikunnan lisäksi ruokavalio on tärkeä osa metabolisen oireyhtymän hoitoa. Hoidon kannalta parhaasta ruokavaliosta ei ole yksimielisyyttä: kaikki energiansaantia vähentävät ruokavaliot johtavat laihtumiseen. Tyypillisesti suositeltu ruokavalio on vähärasvainen ja runsaskuituinen. Enenevässä[4] määrin kiinnitetään kuitenkin huomiota vihannesten ja kasvisten nauttimiseen sekä ravinnon hiilihydraattien määrään ja laatuun (vain kohtuullisesti sokeria ja sokeristuvia[5] hiilihydraatteja, kuten sokeripitoisia elintarvikkeita, jauhoja, ryynejä, puuroa, leipää, pullaa, riisiä tai perunaa). Liikunta ja ruokavalio edistävät laihtumista ja kohentavat veren rasva- ja sokeriarvoja. Suolan käyttöä tulee myös vähentää.

Tupakoinnin lopettaminen on tärkeää, koska se lisää samojen sairauksien riskiä kuin metabolinen oireyhtymä. Alkoholin käytön tulisi olla kohtuullista.lähde?

Elämäntapamuutoksilla on iso merkitys, koska niiden epäonnistuessa metabolisen oireyhtymän hoitoon kuuluu iso joukko lääkkeitä yhtä aikaa käytettynä. Suurin osa kuitenkin joutuu turvautumaan lääkehoitoon jossain vaiheessa, ja lääkehoito on osoitettu hyödylliseksi oireyhtymän hoidossa.lähde?

Lääkkeellisessä hoidossa pyritään hoitamaan verenpainetta sekä sokeri- ja rasva-arvoja, jos lääkkeetön hoito ei yksinään riitä. Kaikkien MBO-potilaiden lääkitykseen olisi hyvä kuulua pieniannoksinen aspiriini, ellei sille ole vasta-aiheita.lähde? Lisäksi markkinoilla on uusia diabeteslääkkeitä, joilla voidaan vaikuttaa suoraan perusmekanismiin eli insuliiniherkkyyteen. Vielä ei ole kuitenkaan tarjolla juuri metabolisen oireyhtymän hoitoon tarkoitettua lääkettä. Tämän takia metabolisen oireyhtymän vuoksi voi joutua syömään jopa viittä eri lääkettä: veren hyytymiseen vaikuttavaa lääkitystä, ja lisäksi verenpaine, kolesteroli, diabetes ja lihavuus voivat jokainen vaatia oman lääkkeen.lähde?

Jos riittäviä hoitotuloksia painonhallinnassa ei laihduttamisesta huolimatta ole saatu, voidaan laihtumisen apuna käyttää harkituissa tapauksissa lääkkeitä. Laihdutus on olennainen osa metabolisen oireyhtymän hoitoa. Pienikin painonpudotus ja liikunnan lisääminen vähentää sydäninfarktiin ja muihin liitännäistauteihin sairastumisen riskiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Metabolic Syndrome Ups Colorectal Cancer Risk
 2. Yin J, Zhang H, Ye J. (June 2008) “Traditional chinese medicine in treatment of metabolic syndrome.” Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 8(2):99–111. Free Full Text
 3. Wang, Yan-Xiang; Wang, Yu-Ping; Zhang, Hao; Kong, Wei-Jia; Li, Ying-Hong; Liu, Fei; Gao, Rong-Mei; Liu, Ting et al. (November 2009). "Synthesis and biological evaluation of berberine analogues as novel up-regulators for both low-density-lipoprotein receptor and insulin receptor" (November 2009). Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters 19 (21): 6004–8. doi:10.1016/j.bmcl.2009.09.059. 
 4. http://www.ajcn.org/content/91/6/1541.full
 5. Mauno Vanhala. Metabolinen oireyhtymä. Lääkärin käsikirja 30.3.2009

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]