Mestari Francke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mestari Francke
Henkilötiedot
Syntynyt1380
Kuollut1440
Kansalaisuus  Saksa
Taiteilija
Ala maalaustaide, alttarikaapit
Taidesuuntaus gotiikan taide
Kuuluisimpia töitä Barbara-alttari, Tuomas-alttari

Mestari Francke (noin 1380—1440) oli pohjoissaksalainen myöhäisgotiikan ajan taidemaalari ja dominikaanimunkki. Mestari Francke vaikutti tunnetun uransa loppukaudella Hampurissa.

Mestari Francke työskenteli mahdollisesti kirjamaalarina Ranskassa ja Alankomaissa uransa alkuvaiheessa. Myöhemmin hän toimi Münsterissä ennen liittymistään Hampurin dominikaaniveljeskuntaan. Francken sanotaan syntyneen Zutphenissa Alankomaissa asuneeseen perheeseen, joka muutti Hampuriin. Hänen oletetaan matkustaneen Gelressä tai Burgundissa, koska hän maalasi muotokuvan kreivitär Gelren Mariasta, joka oli kotoisin Burgundista.[1]

Francke oli taiteilijana lähes unohdettu renessanssin jälkeen, kunnes Hampurin taidehallin johtaja Alfred Lichtwark nosti hänet uudelleen yleiseen tietoisuuteen, samoin kuin Mestari Bertraminkin.[2]

Taiteellinen tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Häneltä tunnetaan kaksi alttarikaappia, Canterburyn Pyhälle Thomas Becketille omistettu Tuomas-alttari ja Pyhän Barbaran alttarikaappi, joka on Kansallismuseossa Helsingissä. Francke tuli Hampuriin todennäköisesti alueella aiemmin vaikuttaneen Mestari Bertramin kuoltua 1415. Francken teoksissa ei juuri ole nähtävissä vaikutteita Bertramilta, vaan ennemminkin häntä kymmenen vuotta vanhemmalta hovimaalarilta Conrad von Soestilta, joka työskenteli Westfalenin eteläpuolella.

Hampurin kauppiaskilta tilasi Mester Franke[nn]ilta alttarikaapin vuonna 1424, mahdollisesti Tuomas-alttarin, joka valmistui vuonna 1436. Kahdeksan osaa alttarikaapista on säilynyt Hampurin taidehallissa.[3] Aikaisempi Barbara-alttari oli ehkä tilattu Suomeen. Joka tapauksessa se oli ollut useita vuosisatoja Suomessa Kalannin kirkossa ennen kuin se siirrettiin Kansallismuseoon.

Maalaustyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin Francke tunnetaan yhtenä goottilaisen kauden niin kutsutun suloisen tyylin parhaana edustajana.[4] Alttarien temperamaalaukset on toteutettu tyylillä, jossa on viitteitä ranskalaiseen ja varhaiseen alankomaalaiseen hovitaiteeseen.[5] Saksalaista myöhäisgotiikan tyyliä leimaa hienostuneisuus ja herkkyys. ”Kauniin tyylin” edustajia olivat 1400-luvulla Francken ohella Conrad von Soest ja Stefan Lochner. Saksalaisessa maalaustaiteessa päähuomio oli usein yksityiskohdissa, kun italiassa taas keskityttiin kokonaisuuteen.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Master Francke, painter philatelydominicanorder.org. Viitattu 15.11.2009. (englanniksi)
  2. Carolyn Helen Kay: Art and the German Bourgeoisie: Alfred Lichtwark and Modern Painting in Hamburg, 1886–1914, s. 18. University of Toronto Press, 2002. ISBN 0802009220.
  3. Grove Art - Master Francke"
  4. Keskiajan taidehistoriaa Vantaan aikuislukio. Arkistoitu 11.11.2007. Viitattu 14.11.2009.
  5. Richard Kenneth Emmerson & Sandra Clayton-Emmerson: Key Figures in Medieval Europe: An Encyclopedia. CRC Press, 2006. ISBN 0415973856. (englanniksi)
  6. Veikko Kallio: Saksalainen taide, s. 632-633. Teoksessa: Taiteen pikkujättiläinen, 3. painos. Porvoo: WSOY, 1995. ISBN 951-0-16447-X.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Von Helmut R. Leppien: Der Thomas-Altar von Meister Francke in der Hamburger Kunsthalle. Hampurin taidehalli, 1992. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]