Stefan Lochner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stefan Lochner: Madonna ruusutarhassa (1448)

Stefan Lochner (n. 1410 Meersburg am Bodensee1451 Köln), tunnetaan myös nimillä Stephan Lochner ja mestari Stephan, oli goottilaisen kauden loppupuolen saksalainen taidemaalari. Häntä pidetään Kölnin koulun merkittävimpänä edustajana. Hänet tunnetaan etenkin mystisistä, uskonnollisia aiheita kuvaavista maalauksista.[1]

Stefan Lochner on tunnettu pehmeästä, erinomaisen tarkasta tyylistään. Hänen tyylissään on goottilaista kiintymystä pitkiin, virtaaviin viivoihin ja kirkkaita, jalokivimäisiä värejä flaamilaisvaikutteisella todenmukaisuudella ja yksityiskohtaisuudella. Hän teki uskonnollisia maalauksia, joissa oli hienovaraisia tunteita.

Lochner työskenteli pääosin Kölnissä, ja hänen päätyönsä, triptyykki Kaupunginsuosijoiden alttari, sijaitsee Kölnin katedraalissa. Teoksessa hän kuvaa, kuinka kaupungin asukkaat osoittavat kunnioitusta Jeesuslapselle.

Tavallaan yhteenveto hänen tyylistään on Madonna Ruusutarhassa -maalaus, jossa on neitsyt Maria ja Jeesuslapsi kukkivan ruusutarhan keskellä enkeleiden ympäröimänä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stefan Lochner Encyclopedia Britannica. Viitattu 21.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Stefan Lochner.