Mestari Bertram

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osa Grabow-alttarista.

Mestari Bertram eli Meister Bertram von Minden (1340-luku - noin 1415) oli saksalainen taidemaalari ja kuvanveistäjä, joka vaikutti paljon taiteeseen Itämeren maissa.[1] Gotiikan taidetta edustanut Bertram maalasi etupäässä uskonnollisia teoksia.

Mestari Bertramin pääteos on Grabow-alttari. Nykyisin Hampurin taidehallissa oleva alttarikaappi oli alun perin Hampurin Pietarinkirkossa.[1] Kaappi on aikakauden suurin ja tärkein saksalainen teos. Bertram työpajoineen on tehnyt myös apokalypsi-aiheisen 45 kuvaa sisältävän alttarilaitteen, joka on Victoria & Albert museumissa Lontoossa. Bertramin työpaja teki myös puuveistoksia ja kynttelikköjä.

Bertramin tiedetään olleen Hampurissa vuonna 1367, jolloin hän sai mestarin arvon, ja asuneen siellä kuolemaansa asti. Hän saavutti kohtuullisen varakkuuden. Bertramin maalaustyyliä pidetään viehkeänä, mutta vähemmän tunteikkaana kuin Mestari Francken, joka oli lähes hänen aikalaisensa Berliinissä.

Bertram oli suhteellisen unohdettu renessanssin jälkeen, kunnes Hampurin taidehallin johtaja Alfred Lichtwark nosti hänet Francken ohella taidehistorian tietoisuuteen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b ”Bertram, Mestari Bertram”, CD-Facta. Helsinki: WSOY, 1998. ISBN 951-0-23152-5.
  2. Art and the German Bourgeoisie: Alfred Lichtwark and Modern Painting in Hamburg, 1886-1914, s.18, Carolyn Helen Kay, University of Toronto Press, 2002, ISBN 0802009220

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]