Merten pallonpuolisko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merten pallonpuolisko

Merten pallonpuolisko on maapallolla se pallonpuolisko eli isoympyrän rajoittama alue, jossa merten osuus pallonpuoliskon kokonaispinta-alasta on suurin. Merten pallonpuoliskon keskipiste sijaitsee Tyynenmeren lounaisosassa lähellä Uuden-Seelannin Bountysaaria, kohdassa 47° 13′ eteläistä leveyttä ja 178° 28′ itäistä pituutta Greenwichistä.[1] Toinen puoli maapallon pintaa on mannerten pallonpuolisko.

Merten pallonpuoliskolla on vain yksi kahdeksasosa maapallon maapinta-alasta, ja sen pinta-alasta yli 90 % on merta. Siellä sijaitsevat kuitenkin Australia ja Etelämanner kokonaisuudessaan sekä Etelä-Amerikan eteläisin osa ja sekä Aasiasta pääosa Indonesian saaristoa. Valtameristä sijaitsevat merten pallonpuoliskolla Eteläinen jäämeri kokonaisuudessaan, suurin osa Intian valtamerestä ja Tyynestämerestä sekä Atlantin eteläisin osa.

  1. Judy M. Olson: Projecting the Hemisphere Matching the Map Projection to the Need. 1997. American Congress on Surveying and Mapping. Viitattu 9.12.2009. (especially Figure 4.3)