Meripelastus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vapaaehtoisten pelastusristeilijä Jenny Wihuri (SMPS), Meripelastusasema 1, Helsinki, Suomi

Meripelastus (kansainvälinen lyhenne SAR) on vedessä, usein merellä tapahtuvaa merihätään joutuneiden ihmisten, eläinten tai alusten pelastamista vedestä. Meripelastusta antaa maasta riippuen esimerkiksi armeija, rannikkovartiostot ja vapaaehtoisjärjestöt. Pelastaminen voi tapahtua esimerkiksi veneillä tai helikoptereilla.

Määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki merellä tapahtuva avustustoiminta ei suinkaan ole meripelastusta. Esimerkiksi konerikkoisen veneen hinaaminen on kaupallinen suorite, saaripalon sammuttaminen pelastustoimen tehtävä ja sairaankuljetus saaresta ei ole meripelastusta, vaan ensihoidollinen tehtävä, jonka suorittamisesta aiheutuvista kuluista vastaa kunnan terveyskeskus. Ihmishenkien pelastaminen merellä ja sairaankuljetus alukselta ovat meripelastusta.

Meripelastus Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meripelastus on Suomessa rajavartiolaitoksen vastuulla. Käytännön meripelastustyötä hoitavat rajavartiolaitoksen alaiset Länsi-Suomen merivartiosto (Saaristomerellä ja Pohjanlahdella) ja Suomenlahden merivartiosto (Suomenlahdella) sekä vartiolentolaivue[1]. Merivoimien, Merenkulkulaitoksen ja Suomen Meripelastusseuran yksiköt osallistuvat meripelastustyöhön merivartioston määräysten mukaan. Meripelastuskeskus (engl. Maritime Rescue Coordination Centre MRCC) Turussa (MRCC Turku) johtaa meripelastustoimintaa, apunaan lohkokeskus (engl. Maritime Rescue Sub-Centre, MRSC) Helsingissä (MRSC Helsinki).

Meripelastuksen valtakunnallinen hälytysnumero on 0294 1000. Vapaaehtoista meripelastusta harjoittaa Suomen Meripelastusseura (SMPS).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vartiolentolaivue lyhyesti raja.fi. Rajavartiolaitos. Viitattu 13.10.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta pelastustyö.
Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.