Menolippu Mombasaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Menolippu Mombasaan
Ohjaaja Hannu Tuomainen
Käsikirjoittaja Hannu Tuomainen
Atro Lahtela
Tuottaja Hannu Tuomainen
Kuvaaja Pekka Uotila
Leikkaaja Jukka Nykänen
Lavastaja Christer Andersson
Koreografi Marika Viirilä
Pääosat Antti Tarvainen
Joonas Saartamo
Johanna Rönnlöf
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Cinemaker Oy
Ensi-ilta Suomi 6. syyskuuta 2002
Kesto 87 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 1 280 000
Katsojat 145 600
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Menolippu Mombasaan on suomalainen elokuva vuodelta 2002. Sen ohjasi Hannu Tuomainen. Elokuva on musiikkipitoinen draamakomedia ja roadmovie, jossa ajetaan avoautolla halki kesäisen Suomen. Elokuvan tunnuskappale on ”Mombasa”, josta coverversion esittää Denigrate.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

17-vuotias Pete on lahjakas kitaristi, jolle avautuu mahdollisuus saada kesäksi paikka yhtyeessä No Future. Pete väittää käyttävänsä kesän lukemiseen, sillä ylioppilaskirjoitukset ovat edessä. Yhtyeen keulahahmo epäilee, onko Pete lainkaan mukana, sillä juttu on No Future. Jos Pete ei sitä tajuaisi, se olisi PV, mutta jos tajuaisi, se olisi WC.

Myöhemmin Pete esiintyy toisen yhtyeen kanssa musiikinopettajien virityspäivillä. Hän saa sairauskohtauksen ja tuupertuu lavalle. Tutkimuksissa hänellä todetaan syöpä. Hän pääsee pikaisesti leikkaukseen, ja hänen ennusteensa on melko hyvä.

Sairaalassa Pete saa huonetoverikseen Jusan, jolla puolestaan ei ole toivoa parantua syövästään. Jusa jekuttaa alkuun Peteä teeskentelemällä olevansa virolainen opiskelija. Hän hyvittelee tekoaan "pehmentämällä" Peten heräämistä nukutuksesta soittamalla 1970-luvun iskelmää Mombasa ja liimaamalla bikinityttöjen kuvia huoneeseen. Jusalla ei ole perhettä ympärillään, kuten Petellä, ja hänen tulevaisuuden näkymänsä tiivistyy yhteen ainoaan toiveeseen: matkustaa Mombasaan.

Pojat hankkivat viinaa ja viettävät sairaalassa syntymäpäivää. Jusan aloitteesta he päättävät häipyä sairaalasta, kukaties Mombasaan. Pete ei ole matkasta kovin innostunut, mutta Jusa saa taivuteltua tämän suostumaan, kunhan ensin käydään Lapissa tapaamassa kesätöihin lähtenyttä Kataa, jolla on orastava romanssi Peten kanssa. Kata palaa poikien mukana etelään enoltaan lainaksi saamallaan avoautolla. Jusan tila heikkenee matkan aikana vääjäämättä. Hän kuitenkin saavuttaa tavoitteensa, sillä Kata vie hänen poikuutensa. Lopulta kolmikko ajaa Yyterin hiekkarannoille, missä Jusa menehtyy. Peten syöpähoidot tuottavat tulosta ja hän juhlii 18-vuotissyntymäpäiviään syksyllä. Lopussa hän soittaa No Future Todayn kanssa "Mombasan".

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menolippu Mombasaan palkittiin ”viisaimpana elokuvana” kansainvälisillä nuoren yleisön festivaaleilla Ukrainan Artekissa. Tarvainen palkittiin parhaana miesnäyttelijänä ja Saartamo ja Rönnlöf saivat erikoismaininnan.[1]

Suomen elokuvateattereissa Menolippu Mombasaan keräsi noin 146 000 katsojaa.[2]

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menolippu Mombasaan sai ensi-iltansa 6. syyskuuta 2002. Seuraavana vuonna Oy Nordisk Film Ab julkaisi sen DVD:nä, joka sisältää elokuvan ohella muun muassa elokuvan tekovaiheista työstetyn koosteen, Denigraten musiikkivideon ja Taiskan "Mombasa"-esityksen 1970-luvulta.[3] Televisioensi-iltansa Menolippu Mombasaan sai joulupäivänä 2004.[2]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johanna Rönnlöf (s. 1982) opiskeli Kallion Ilmaisutaidon lukiossa. Hän oli mukana useissa Teatteri Maskin näytelmissä sekä lastenteatterissa ja naamioteatterissa. Lisäksi hän teki pääroolin Taikin elokuvataiteen osaston lyhytelokuvassa Tarkkis ja toimi avustajana erinäisissä musiikkivideoissa.[4] Rönnlöf ei ole työskennellyt näyttelijänä enää Menolippu Mombasaan elokuvan jälkeen.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Kansainvälisiä palkintoja”, Vuosikertomus 1999. Yleisradio, 2000. Teoksen verkkoversio (viitattu 1.5.2019).
  2. a b Menolippu Mombasaan Elonet.
  3. Menolippu Mombasaan -DVD:n takakansi
  4. Menolippu Mombasaan -DVD:n extrat: Star Files
  5. Mira Hurmas: Teini-ikäinen Johanna oli Menolippu Mombasaan -elokuvan päätähti ja katosi sitten täysin julkisuudesta – nyt hän kertoo miksi 6.2.2021. Iltasanomat. Viitattu 6.6.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]