Menolippu Mombasaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Menolippu Mombasaan
Ohjaaja Hannu Tuomainen
Käsikirjoittaja Hannu Tuomainen
Atro Lahtela
Tuottaja Hannu Tuomainen
Kuvaaja Pekka Uotila
Leikkaaja Jukka Nykänen
Lavastaja Christer Andersson
Koreografi Marika Viirilä
Pääosat Antti Tarvainen
Joonas Saartamo
Johanna Rönnlöf
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Cinemaker Oy
Ensi-ilta Suomi 6. syyskuuta 2002
Kesto 1 h 27 min
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 1 280 000
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Menolippu Mombasaan on vuonna 2002 ensi-iltansa saanut Hannu Tuomaisen ohjaama suomalainen nuorten draamaelokuva. Sen pääosissa ovat Antti Tarvainen, Joonas Saartamo ja Johanna Rönnlöf.[1]

Elokuvan tunnuskappale on ”Mombasa”, josta coverversion esittää Denigrate.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Antti Tarvaisen esittämä Pete on lahjakas kitaristi, jolle avautuu mahdollisuus saada kesäksi paikka yhtyeessä No Future. Pete väittää aikovansa käyttää kesän lukemiseen, sillä ylioppilaskirjoitukset ovat edessä. Yhtyeen keulahahmo epäilee, onko Pete mukana kuvassa, sillä juttu on No Future. Jos Pete ei sitä tajuaisi, se olisi PV.

Myöhemmin Pete on esiintymässä toisen yhtyeen kanssa musiikinopettajien virityspäivillä. Hän saa yllättäen sairauskohtauksen ja tuupertuu lavalle. Tutkimuksissa hänellä todetaan syöpä. Peten puhelin soi hänen saapuessaan syöpäsairaalaan vanhempiensa saattamana. Soittaja on No Future. Pete vastaa ja toteaa masentuneena tilanteen olevan no future, äiti kuitenkin sieppaa puhelimen todeten, ettei sairaalassa tarvita kännykkää.

Huonetoverikseen Pete saa parantumattomasti sairaan Jusan (Joonas Saartamo), joka tekee aluksi Petelle melkoisen jekun teeskentelemällä olevansa virolainen opiskelija. Hän hyvittelee tekoaan "pehmentämällä" Peten heräämistä leikkauksen jälkeen soittamalla 1970-luvun iskelmää Mombasa ja liimaamalla bikinityttöjen kuvia huoneeseen. Jusa kertoo ainoiksi tavoitteikseen ennen vääjäämätöntä kohtaloaan harrastaa seksiä, ajaa autoa, juoda alkoholia ja käydä Mombasassa. Matkarahat hän saisi opiskelua varten säästetyistä varoista täyttäessään 18 vuotta.

Pojat hankkivat viinaa ja viettävät sairaalassa syntymäpäivää. Yhtäkkiä he päättävät häipyä sairaalasta, kukaties Mombasaan. Pete ei ole ajatuksesta kovin innostunut, mutta Jusa saa taivuteltua Peten suostumaan matkalle Mombasaan, kunhan ensin käydään Lapissa tapaamassa kesätöihin lähtenyttä Kataa. Kata palaa poikien mukana etelään lainaksi saadulla autolla. Jusan tila heikkenee matkan aikana nopeasti ja aikaa on jäljellä vähän. Hän kuitenkin saavuttaa tavoitteensa, sillä Katan kanssa hän viettää hellän hetken ennen kuin hän menehtyy Yyterin hiekkarannoille. Peten syöpähoidot tuottavat tulosta ja hän juhlii 18-vuotissyntymäpäiviään syksyllä. Lopussa hän soittaa No Future Todayn kanssa kappaleen "Mombasa".

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menolippu Mombasaan palkittiin ”viisaimpana elokuvana” kansainvälisillä nuoren yleisön festivaaleilla Ukrainan Artekissa. Antti Tarvainen palkittiin parhaana miesnäyttelijänä ja Joonas Saartamo ja Johanna Rönnlöf saivat erikoismaininnan.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://nyt.fi/a1353038131493
  2. ”Kansainvälisiä palkintoja”, Vuosikertomus 1999. Yleisradio, 2000. Teoksen verkkoversio (viitattu 1.5.2019).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.