Max Valier

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Max Valier vuonna 1929 rakettiautonsa Valier Rak 6 ohjaajana.
Max Valier ja Rak 6 vauhdissa.

Max Valier (9. helmikuuta 189517. toukokuuta 1930) oli itävaltalainen amatöörirakettitutkija ja kirjailija, joka edisti rakettien käyttämistä avaruusaluksissa ja kehitteli rakettikulkuneuvoja Opel-yhtiölle vuosina 1927–1929.

Opinnot ja sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valier syntyi Bolzanon kaupungissa Itävalta-Unkarin eteläosissa Etelä-Tirolissa (nykyisin osa Italiaa). Hän opiskeli vuodesta 1913 lähtien Innsbruckin yliopistossa fysiikkaa, meteorologiaa, tähtitiedettä ja matematiikkaa. Ensimmäisen maailmansodan sytyttyä Valier määrättiin palvelukseen Itävalta-Unkarin armeijaan. Sodan aikana Valier haavoittui. Sodan jälkeen hän ei enää palannut opintojensa pariin, mutta kirjoitteli tiedeaiheisia artikkeleita lehtiin.

Rakettitutkimuksen pariin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1923 Valier innostui Hermann Oberthin kirjasta Die Rakete zu den Planetenräumen (Raketti planeettainväliseen avaruuteen). Valier oli mukana perustamassa Saksaan maan ensimmäistä raketti- ja avaruustekniikkayhdistystä nimeltä Verein für Raumschiffahrt, VfR (suom. avaruuslentoyhdistys)

Vuonna 1927 Valier esitti autotehtailija Fritz von Opelille rakettikäyttöisten autojen kehittämistä. Opel oli tuolloin Saksan suurin autonvalmistaja. Von Opel palkkasi Valierin ja seuraavat vuodet Valier keskittyi avaruusrakettien sijasta rakettikäyttöisten Opel RAK -maakulkuneuvojen ja lentokoneiden kehittelyyn. Parissa vuodessa onnistuttiin tekemään maailman ensimmäinen rakettikäyttöinen auto, useita autojen nopeusennätyksiä, maailman ensimmäinen rakettilentokone, maailman ensimmäinen rakettijuna ja raidekulkuneuvojen nopeusennätys. Kehitystyö jatkui hyvin tiiviinä, kunnes vuoden 1929 pörssiromahdus aiheutti Opelin myymisen General Motorsille.

Opel-yhteistyön jälkeen 1930 Valier lennätti Heylandtin kentällä rakettilantokonetta, ja kokeili myöhemmin samana vuonna Valier-Heylandt Rak 7 -nimistä rakettiautoa.

Äkillinen kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valier kuoli rakettimoottorikokeessa Berliinissä, kun alkoholikäyttöinen koemoottori räjähti.[1] Valierin rintaan sinkoutui sirpale, ja hän menehtyi välittömästi.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Valier, Max (1893–1930) The Internet Encyclopaedia of Science. Viitattu 23.6.2008.
  2. Kenneth Gatland, Kohti avaruutta