Fritz von Opel

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fritz von Opel

Fritz Adam Hermann von Opel (4. toukokuuta 1889 Rüsselsheim, Saksa - 8. huhtikuuta 1971, Samedan, Sveitsi) oli Wilhelm von Opelin ainoa lapsi. Hän oli Adam Opelin, Opel-yhtiön perustajan, pojanpoika. Hänet muistetaan rakettiautokokeiluistaan, joista hän sai nimen "Raketti-Fritz".

Hän opiskeli Darmstadtin teknillisessä yliopistossa. Valmistuttuaan hänestä tuli Opelin testausjohtaja, ja hän oli vastuussa yhtiön viestinnästä.

1920-luvulla hän kiinnostui raketeista ajatellen yhtiön saavan sitä kautta julkisuutta. Hän kysyi neuvoja rakettiasiantuntijoilta Max Valier (joka toimi juuri perustetussa Verein für Raumschiffahrt-yhdistyksessä, VfR) ja Friedrich Sander, joka oli pyroteknisten laitteiden valmistaja Bremerhavenissa.

15. maaliskuuta 1928 von Opel testasi rakettiautoaan, RAK.1, ja saavutti 75 km/h nopeuden. Kaksi kuukautta myöhemmin toinen rakettiauto RAK.2 saavutti 230 km/h nopeuden 24 kiinteäajoaineraketin avulla.

Saman vuoden lopulla hän osti Ente-nimisen purjelentokoneen Alexander Lippischiltä ja asensi rakettimoottorin siihen. Siitä tuli ensimmäinen rakettilentokone, joka lensi 11. kesäkuuta 1928. Kone räjähti toisella koelennollaan ennen kuin von Opel ehti itse kokeilla sitä. Hän tilasi toisen lentokoneen (RAK.1-nimi tällekin) Julius Hatryltä ja ohjasi sitä Frankfurt-am-Mainissa 30. syyskuuta 1929. Samaan aikaan RAK.3-niminen 30 rakettimoottorilla liikkuva rautatievaunu oli räjähtänyt 254 km/h nopeudessa.

Von Opel jätti Opel-yhtiön, jonka General Motors osti, ja Saksan 1929 muuttaen Sveitsiin.