Max Perttula

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Max Joakim Perttula (s. 3. joulukuuta 1972 Varberg, Ruotsi) on helsinkiläinen parfymööri.[1]

Max Perttula vietti lapsuutensa Ruotsissa ja muutti vuonna 1988 perheensä mukana Viitasaarelle, josta hänen äitinsä on kotoisin.[2]

Hän on Suomen ainoa parfymööri.[3] Hajuvesialaa hän on harrastanut lapsesta lähtien. Vuonna 2005 hän perusti pitkäaikaisen harrastuksensa pohjalta ensimmäisen yhtiönsä. Vuosien myötä toiminta kehittyi ammattimaiseksi. Vuonna 2012 Perttula perusti Max Joacim Cosmetics Oy:n. Omaan myyntivalikoimaan kuuluu yli kaksikymmentä erilaista hajuvettä ja parfyymia. Lisäksi Perttula valmistaa tilauksesta ainutkertaisia "Nimikkotuoksuja". Hän on kehittänyt niitä mm. muotisuunnittelija Paola Suhoselle; Ivana Helsinki, Lidl-Suomelle, Suomen Yrittäjäjille, Sinebrychoffin taidemuseolle ja Porin kaupungille. Perttula tuotekehittää ja valmistaa kaikki tuoksut laboratoriossa Helsingissä.

Max Perttula ammentaa mielellään tuoksuideat Suomen luonnosta, ja sen pohjalta hän on luonut useita tuoksuja niin omaan valikoimaansa kuin nimikkotuoksuksi tilaajille. Oman valikoiman "maisematuoksuja" ovat mm. +358, Aqua358-Thunderball, 44500-Lake, Heinävesi-Spirit, Helsinki-Spirit, Mugue de Finlande ym. Oman valikoiman parfyymejä ovat mm. MiAmore, AmourCharmant, La magie de Andalouse ja Sofia Kazakov.

Vuonna 2015 Max Perttula sai tehtäväkseen luoda tuoksu Jean Sibeliuksen kodin Ainolan puutarhan kukkien inspiroiman naisten hajuveden. Se sai nimekseen L’air d’Ainola. Sen lanseerasivat sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian.[4]

Vuonna 2016 Perttula kutsuttiin Helsingin kaupunginmuseon Helsingin hajut- tuoksukokemusnäyttelyn toteuttajaksi. Näyttelyssä kävi yli 80-tuhatta nuusikijaa.[5]

Vuonna 2016 Perttula sai tehtäväkseen luoda markkinointituoksu uudelle Nissan GT-R-2017 urheiluautolle Ruotsiin. Autoa ei tuoda virallisesti Suomeen.

Nykyisen yhtiön tuotemarkkinointi Suomen rajojen ulkopuolelle alkoi loppuvuodesta 2015. Vuoden 2016 puoliväliin mennessä tuoksuja myydään verkkokaupan, www.maxjoacim.com lisäksi, useissa myyntipisteissä Suomessa ja Tšekin tasavallan Prahassa. Vuonna 2017 Tallink-Silja-laivayhtiö alkoi myydä Max Joacim Cosmetics-brändin kolmea tuoksua kaikissa Helsingistä ja Turusta lähtevissä laivoissaan. Tuoksut ovat naisten raikas ja hienostunut +358-, unisex- saunavihdan tuoksuinen Finlandeol ja miesten vahva, mutta hienostunut 1917-SuomiLeijona.

Vuonna 2017 valmistui joukko uusia tuoksuja omaan valikoimaan: K-18 Musk, HelsinkiSpirit Woman ja vanamon tuoksuinen Metsäkukkia, sekä unisex Suopursu. Miesten HelsinkiSpirit sai päivityksen, erikoisaineosana feromoni.

Perttulasta tehty Jari Kokon ohjaama dokumenttielokuva 44500 Max esitettiin ensi kerran Joensuun filmifestivaaleilla vuonna 2010 ja televisiossa Yleisradion kanavalla samana vuonna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kiiski, Timo: Yli 1000 tuoksun mies. Iltalehti/Viikonvaihde-liite, 30.4.2010, s. 8–9.
  2. Rantala, Hilkka: Parfymöörin tukipylväs. Viitasaaren Seutu, 10.5.2017, s. 9.
  3. Rinne, Jaana: Suomen ainoa parfymööri Max Perttula tekee tuoksun vaikka grillikisoihin Helsingin Sanomat. 20.7.2015. Viitattu 3.1.2018.
  4. Naisten parfyymi L’Air d’Ainola Lanseerataan Sibeliuksen syntymäpäivänä 8.12.2015 Sellisti Jussi Makkonen.
  5. Viimeiset viikot Helsingin hajua Helsingin kaupunginmuseo. Viitattu 18.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]