Max Hamburgerrestauranger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Max-ravintola Hammarby Sjöstadissa Tukholmassa

Max Hamburgerrestauranger AB on ruotsalainen pikaruokaketju, jonka perusti Curt Bergfors Jällivaarassa vuonna 1968. Bergforsin suvun vanhin poika, Richard Bergfors, on ollut yrityksen toimitusjohtaja vuodesta 2002 lähtien. Ketjun ravintoloita on Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Puolassa ja Yhdistyneissä arabiemiraateissa; Ruotsia lukuun ottamatta ravintoloita on muutama kussakin maassa.

1980-luvulle asti Max oli laajin hampurilaisravintolaketju Pohjois-Ruotsissa, ainoastaan yksi ketjun ravintola sijaitsi Norlannin ulkopuolella Drottninggatanilla Tukholmassa. Tilanne muuttui 1990-luvun aikana, kun he laajensivat yritystään valtakunnalliseksi pikaruokaketjuksi. Vuonna 2011 yrityksellä oli jo 85 ravintolaa ympäri Ruotsia, kun taas viisi vuotta aiemmin ravintoloita oli vain 40. Vuosina 2005–2010 Max laajensi toimintaansa Ruotsin länsiosiin. Yritys avasi ensimmäisen ulkomaisen ravintolansa Norjassa 12. toukokuuta 2011. Lähi-idän epäonnistuneen valloituksen jälkeen yritys on kertonut panostavansa Skandinaviaan ja harkitsee laajentumista Keski-Eurooppaan.[1]

Ketju on tullut tunnetuksi ympäristöystävällistä arvoistaan ja ruotsalaisen lihan käytöstä. Moni ketjun ravintoloista tarjoaa sähköautojen latauspaikkoja ja hyödyntävät aurinkoenergiaa, ja valikoimassa on lukuisia ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.[2] Toisaalta ketjua on kritisoitu siitä, että sen ravintolat sijaitsevat kaupunkien ulkopuolella ja ovat heikosti saavutettavissa ilman autoa.

Max on ollut edelläkävijä digitaalisten tilausratkaisujen kehittämisessä, ja moni tilaakin ateriansa mobiilisovelluksella tai ravintoloiden tilausautomaateilla.[3] Joissakin kaupungeissa, kuten Tukholmassa ja Uumajassa, ruoka on mahdollista tilata kotiinkuljetuksella alihankkijoiden kautta.[4]

  1. Max vill öppna 150 nya restauranger | Fastighetsvärlden Fastighetsvärlden. 28.10.2015. Viitattu 4.8.2018. (ruotsiksi)
  2. Max får pris för satsning på hälsa och miljö 15.9.2008. Luulaja: Max Hamburgerrestauranger AB. Viitattu 4.8.2018. (ruotsiksi)
  3. Max först i Sverige med mobil beställning och betalning 3.6.2015. Luulaja: Max Hamburgerrestauranger AB. Viitattu 4.8.2018. (ruotsiksi)
  4. Delivery Max Hamburgerrestauranger AB. Arkistoitu 4.8.2018. Viitattu 4.8.2018. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Max Hamburgers