Matti Piuhola

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Matti Piuhola (19. lokakuuta 1929 Isokyrö31. joulukuuta 2007 Seinäjoki) oli suomalainen elokuvahistorioitsija ja vanhojen elokuvien ja niiden oheistuotteiden keräilijä.

Nuorena miehenä Piuhola järjesti elokuvakiertueita, jotka olivat suosittuja 1940-luvulta 1970-luvulle paikoissa joissa ei ollut kiinteitä elokuvateattereita. Elämänsä aikana hän keräsi merkittävän ja arvostetun kokoelman vanhoja elokuvia, julisteita, äänilevyjä ja elokuva- ja musiikkilaitteita. Hän saattoi järjestää omia elokuvanäyttelyitä kokoelmansa voimin, josta löytyi niin ensimmäinen suomalainen elokuvajuliste Kokkolasta vuodelta 1897 ja ensimmäiset suomalaiset äänielokuvat Turusta vuodelta 1929. Suomalaisten elokuvien lisäksi hän keräsi myös ulkomaalaisia elokuvia, muun muassa tuhoutuneeksi luullun filippiiniläisen elokuvan Zamboanga vuodelta 1937.

Vuonna 1996 Piuhola teki dokumentin Elävien kuvien kampeajat, joka sisälsi hänen kuvaamiaan haastatteluja ja joka käsitteli elokuvan historiaa. Lisäksi hän kirjoitti historiallisia artikkeleita pohjalaisiin lehtiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.