Matti Klemettilä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Matti Klemettilä (18751964) oli suomalainen monarkisti, joka päätti 1937 pyrkiä Suomen kuninkaaksi nimellä Matti I. Hän suunnitteli kuninkaana menevänsä naimisiin joko jonkun amerikkalaisen miljoonaperijättären kanssa tai sitten Englannin prinsessa Margaretin kanssa. Uusi kuninkaanlinna oli tarkoitus rakentaa Helsingin Tähtitorninmäelle.

Klemettilä oli 1900-luvun alussa menestyvä vaasalainen kauppias joka oli mukana perustamassa Maalaisliittoa ja sanomalehti Ilkkaa. Hän menetti kuitenkin omaisuutensa konkurssissa ensimmäisen maailmansodan aikana. Tämän jälkeen Klemettilä työskenteli muun muassa renkinä, ja näihin aikoihin myös hänen kuningassuunnitelmansa syntyivät.

1950-luvulla Klemettilä vieraili säännöllisesti eduskuntatalossa, ja hänestä tuli eräänlainen talon epävirallinen maskotti. Hän lähetti kirjelmiä kansanedustajille ja tarjosi muun muassa omaa ministerilistaansa jokaiseen uuteen hallitukseen. Kun Klemettilä täytti 80 vuotta 1955 muun muassa silloinen pääministeri Urho Kekkonen lähetti hänelle onnittelusähkeen.

Eräänä päivänä vuonna 1960 Klemettilä marssi Yleisradion studioon pyytäen lupaa antaa hallitsijavakuutuksensa radiossa. Paikalla ollut toimittaja Niilo Ihamäki mietti asiaa hetken, ja lopulta hallitsijavakuutus tallenettiinkin ääninauhalle.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sinikka Klemettilä : Matti I Suuri : Matti Klemettilän ihmeellinen elämä. Kirjapaja 2009 ISBN 9789516079816

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]