Matter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Iain M. Banksin tieteisromaania. Matter-standardista on eri artikkeli.
Matter
Kirjailija Iain M. Banks
Genre tieteiskirjallisuus
Kustantaja Orbit
Julkaistu 2008
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 608
ISBN 978-1-841-494173
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Matter on Iain M. Banksin vuonna 2008 ilmestynyt tieteisromaani, joka sijoittuu Kulttuuriin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarlien kuningas Hausk murhataan. Murhan takana on hänen avustajansa tyl Loesp, joka ottaa vallan itselleen ja yrittää tappaa myös Sarlien laillisen kruununperillisen. Ferbin, laillinen kruununperillinen ja kirjan päähahmo, pelastautuu lähtemällä maanpakoon avustajansa Holsen kanssa. Ferbin pyrkii saamaan kruununsa takaisin pyytämällä apua siskoltaan, Djan Seriy Anaplialta, joka työskentelee agenttina Kulttuurin erityisolojen jaoksessa.

Kulttuurin teknologia ja käytettävissä olevat voimavarat ovat valtavasti paremmat kuin Sarlien, mutta Sarlien valtakunta sijaitsee Sursamen kehäplaneetalla (engl. shellworld), johon Kulttuurilla ei ole suoraa toimivaltaa. Kehäplaneetta on keinotekoinen planeetta, joka on jaettu tasoihin. Tasot on eristetty toisistaan, mutta niiden välillä voi kulkea tunnelikuilujen kautta. Kehäplaneetan tasot ovat erilaisia. Niissä voi olla esimerkiksi ilmakehä ja keinoaurinko. Sursamenilla tasot on pääsääntöisesti jaettu niin että teknisesti kehittyneemmät kulttuurit ovat lähempänä pintaa. Korkean tekniikan kulttuurit ovat laatineet yhteiset säännöt tasojen välisten asioiden hoitamiseen. Alempien tasojen asioihin ei pääsääntöisesti saa puuttua, mikä monimutkaistaa Ferbinin tilannetta hänen hakiessaan apua Kulttuurilta.

Tasojen välisistä säännöistä huolimatta Sarleja korkeammalla tasolla elävät Octit puuttuvat Sarlien sotaan Deldeyden kanssa. Octit antavat kuningas Huskille tekniikkaa ja informaatiota, jotta Octit pääsisivät käsiksi Deldeyden alueella sijaitsevaan muinaiseen kaivaukseen. Octit uskovat löytävänsä kaivauksista kehäplaneetan historiaa miljoonien vuosien takaa. Hausk voittaa sodan, mutta hänen avustajansa tyl Loesp murhaa hänet ja riistää kruunun Ferbiniltä. Virallisen tiedon mukaan Ferbin on kuollut, ja tilapäishallitsijana toimii Tyl Loesp kunnes Ferbinin nuorempi veli Oramen on riittävän vanha ollakseen kuningas.

Ferbin löytää pakomatkallaan Kulttuurin erityisolojen edustajia, jotka ovat kuulleet kiinnostavia huhuja kehäplaneetalta. Ferbin, Holse, Kulttuurin alus ja tekoäly nimeltään Liveware Problem, hänen avatarinsa Hippinse sekä Ferbinin sisko Djan Seriy Anaplian palaavat kehäplaneetalle tutkimaan ja syrjäyttämään tyl Loespin vallasta. Se täytyy tehdä salassa kaikilta kehäplaneetan asukeilta, joista osa on teknisesti lähes yhtä edistyneitä kuin Kulttuuri.

Ennen kuin Ferbin ja hänen apurinsa palaavat planeetalle, tyl Loesp ja Octit kaivavat Deldeyn kaivauksilta esiin muinaisen koneen. Octit uskovat, että kyseessä on tekoäly, joka kuuluu Involucroihin. Involucrat elivät kaukana menneisyydessä ja rakensivat kaikki kehäplaneetat. Kone käynnistetään, ja paljastuu että se edustaakin Ilnejä, joiden suunnitelmana oli miljoonia vuosia sitten tuhota kaikki kehäplaneetat. Iln tuhoaa konetta itseään kaivaneet Octit ja Sarlit, mukaan lukien tyl Loespin ja Oramenin. Tämän jälkeen Iln ryhtyy tuhoamaan koko kehäplaneettaa. Ferbin, Holse, Liveware Problem, Hippiense ja Djan Seriy saapuvat paikalle estämään tätä. Liveware Problem, Hippinse ja Ferbin tuhoutuvat taistelussa Ilniä vastaan. Djan Seriy uhraa itsensä tuhotakseen Ilnin taistelukoneen. Holse jää eloon kertomaan taistelusta muille.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.