Matkalla Singaporeen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matkalla Singaporeen
China Seas
Ohjaaja Tay Garnett
Käsikirjoittaja James Kevin McGuinness
Jules Furthman
Perustuu Crosbie Garstinin kirjaan
Tuottaja Irving Thalberg
Albert Lewin
Säveltäjä Herbert Stothart
Kuvaaja Ray June
Tuotantosuunnittelija Cedric Gibbons
Pukusuunnittelija Adrián
Pääosat Clark Gable
Jean Harlow
Wallace Beery
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Levittäjä Metro-Goldwyn-Mayer
Netflix
Vudu
Ensi-ilta Yhdysvallat:
9. elokuuta 1935
16. elokuuta 1935
Suomi:
19. tammikuuta 1936
Kesto 87 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Clark Gable ja Jean Harlow

Matkalla Singaporeen (engl. China Seas) on Tay Garnettin ohjaama yhdysvaltalainen toiminta-/seikkailuelokuva vuodelta 1935, jonka päätähdet Clark Gable näyttelee rohkeaa merikapteenia Alan Gaskellia, Jean Harlow näyttelee laivalla olevaa lutkaa Dolly "China Doll" Portlandia, ja Wallace Beery näyttelee erittäin epäilyttävän näköistä henkilöä, Jamesy MacArdlea. Sivuosissa ovat muiden muassa Lewis Stone, Rosalind Russell ja Robert Benchley.

James Kevin McGuinness ja Jules Furthman kirjoittivat käsikirjoituksen Crosbie Garstin romaanin pohjalta. Matkalla Singaporeen on mustavalkoinen ja pituudeltaan 87 minuuttia, eli tunti ja 27 minuuttia. Matkalla Singaporeen sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa New Yorkissa 9. elokuuta vuonna 1935. Suomeen Matkalla Singaporeen ilmestyi elokuvateattereihin 19. tammikuuta vuonna 1936. Metro-Goldwyn-Mayer -yhtiö tuotti elokuvan. Matkalla Singaporeen oli yksi vuoden 1935 menestyneimmistä elokuvista.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Alan Gaskellin (Clark Gable) alus höyryää Etelä-Kiinan merellä Hongkongista kohti Singaporea. Lastissa on kultaa ja laivalla erilaisia matkustajia aina laivayhtiön omistajasta sir Guy Wilmerdingista (C. Aubrey Smith) China Doll -nimellä tunnettuun Dolly Portlandiin (Jean Harlow), jolla on outo viha-rakkaus-suhde Gaskelliin; kapteeni jopa pääsee tokaisemaan yhteen väliin "olet yhtä harmiton kuin vallankumous".

Syynä moiseen on, että Dolly on kiukutteleva ja viettelevä - ja eräänlainen proletaari luksuslinjalla, jolla matkustaa myös lady Sybil Barclay (Rosalind Russell), nyt leski, yläluokkainen englantilainen ja ennen kaikkea nainen, jonka temput aikanaan saivat Gaskellin jättämään uran Englannin laivastossa.

Matkalla laivaa riepoo monsuunisateet ja taifuunit, laivaan hyökkää Malakan merirosvot, jonka johtajana on Jamesy MacArdle (Wallace Beery), jolle Dolly antoi avaimen asevarastoon Gaskellin hytistä varastettuaan, mutta myös yritti varoittaa kapteenia MacArdlen puuhista, mutta Gaskell oli liian juovuksissa otettuaan pari ryyppyä eikä kuunnellut Dollya. Gaskell sai kyllä myöhemmin tietoonsa sen, haastoi Dollyn sekä Jamesyn merioikeuteen, mutta MacArdle kerkesi kuolla ennen sitä. Gaskell syytti myös itseään siitä, kun ei kuunnellut Dollya. Matkalla Singaporeen päättyi siihen, kun poliisi haki Dollyn laivasta ja Gaskell jatkoi töitään.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stone on näytellyt Harlowin, Gablen ja Beeryn kanssa ennemminkin, rikoselokuvassa Salaperäinen kerho (1931). Ja Harlowin kanssa myös elokuvissa Punatukkainen Lilli (1932) ja Vaarallinen nainen (1934). Harlow ja Beery ovat näytelleet yhdessä klassikkokomediassa Päivälliset klo 8 (1933). Matkalla Singaporeen on neljäs kuudesta Harlowin ja Gablen yhteistyöstä.

Kuvauksien aikana studiossa kaksi sijaisnäyttelijää saivat melkein surmansa, kun 50 tonnia vettä huuhtoi heidät.[1]

Matkalla Singaporeen oli kielletty Malaijassa ja Singaporessa.[1]

Elokuvassa Jean Harlow käytti peruukkia.[1] Hän oli leikannut hiuksensa lyhyemmäksi ja oli antanut luonnonvärinsä kasvaa. Mutta kohtauksessa, missä Harlowin hahmo, Dolly, on läpimärkä, peruukkia ei voitu käyttää, koska se olisi näyttänyt väärennetyltä. Muutamat sekunnit Harlowin hiukset ovat lyhyemmät ja eri väriset.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Clark Gable  Kapteeni Alan Gaskell  
 Jean Harlow  Dolly "China Doll" Portland  
 Wallace Beery  Jamesy MacArdle  
 Lewis Stone  Tom Davids  
 Rosalind Russell  Sybil Barclay  
 Dudley Digges  Herra Dawson  
 C. Aubrey Smith  Sir Guy Wilmerding  
 Robert Benchley  Charlie McCaleb  
 William Henry  Herra Rockwell  
 Liev De Maigret  Rouva Olga Vollberg  
 Lilian Bond  Rouva Timmons  
 Edward Brophy  Wilbur Timmons  
 Soo Yong  Yu-Lan  
 Akim Tamiroff  Paul Romanoff  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]