Matilda (Saksin herttuatar)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matilda
Yksityiskohta Matildan haudasta Brunswickin katedraalissa.
Saksin herttuatar
Valtakausi 1168–1180
Edeltäjä Clementia von Zähringen
Seuraaja Judith
Syntynyt 6. tammikuuta 1156
Windsorin linna, Berkshire, Englanti
Kuollut 28. kesäkuuta 1189 (33 vuotta)
Brunswick, Ala-Saksi
Puoliso Henrik Leijona
Lapset
Suku Plantagenet / Angevin
Isä Henrik II
Äiti Eleonoora Akvitanialainen

Matilda (6. tammikuuta 115628. kesäkuuta 1189) oli Henrik II:n ja Eleonoora Akvitanialaisen vanhin tytär. Hänestä tuli Saksin ja Baijerin herttuatar naituaan Henrik Leijonan vuonna 1168, ja hän piti arvonimensä miehensä kuolemaan 1180 asti.

Henrik Leijonan ja Matildan kruunajaiset.

Vuonna 1159 kiistellyn paavin valinnan lähestyessä kuningas Henrik II tahtoi lähentää välejään Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan kanssa erityisesti sen takia, koska hän itse oli joutunut riitoihin Canterburyn arkkipiispan Thomas Becketin johtaman Englannin papiston kanssa. Keisari Fredrik Barbarossa lähetti Kölnin arkkipiispa Rainald von Dasselin Henrik II:n hoviin vuonna 1165, jotta he voisivat neuvotella naimakaupoista. Henrik Leijona Welfin suvusta valittiin sopivaksi puolisoksi Matildalle. Neuvottelujen aikana oli kuitenkin kiista, kun Leicesterin 2. jaarli Robert de Beaumont kieltäytyi tervehtimästä arkkipiispaa syyttäen häntä eripuraisuudesta ja vastapaavi Viktor IV:n kannattamisesta. Alkuperäinen suunnitelma oli naittaa Henrik II:n toinen tytär Eleanoora Englantilainen keisari Fredrik Barbarossan pojalle, mutta se hylättiin, ja sen sijaan 11-vuotias Matilda jätti Englannin suuret myötäjäiset mukanaan syyskuussa 1167.

Matilda nai Saksin ja Baijerin herttuan Henrik Leijonan 1. helmikuuta 1168 Mindenin katedraalissa Saksissa. Henrik oli eronnut ensimmäisestä vaimostaan Clementia von Zähringenistä vuonna 1162. Hän ja Matilda saivat neljä poikaa ja yhden tyttären:

Joidenkin lähteiden mukaan Henrikille ja Matildalle syntyi myös kolme muuta lasta, jotka kuitenkin kuolivat varhain:

  • Eleanor (s. 1178); kuoli nuorena
  • Ingibiorg (s. 1180); kuoli nuorena
  • Poika (s. 1182); syntyi kuolleena
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Matilda of England, Duchess of Saxony