Maskareenienkaija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maskareenienkaija
Uhanalaisuusluokitus

Hävinnyt [1]

Hävinnyt

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Kaijat Psittaculidae
Suku: Mascarinus
Laji: mascarin
Kaksiosainen nimi

Mascarinus mascarin
Linné, 1771

Katso myös

  Maskareenienkaija Wikispeciesissä
  Maskareenienkaija Commonsissa

Maskareenienkaija (Mascarinus mascarin) oli Intian valtamerellä Maskareenien saaristossa elänyt kaijalaji, joka on kuollut sukupuuttoon.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus oli noin 35 cm. Sen höyhenpuku oli pääosin ruskea, alapuolelta kellertävä. Naama oli musta, pää harmaanvioletti, pyrstö kärjestä ruskea ja valkoinen tyvestä. Järeä nokka oli punainen ja koivet ruskehtavat.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maskareenienkaija eli Réunionin saarella Madagaskarin itäpuolella, mahdollisesti myös Mauritiuksella. Se oli harvinainen jo 1700-luvun jälkipuolella, jolloin useita yksilöitä tuotiin Pariisiin. Viimeiset havainnot luonnossa eläneistä linnuista tehtiin 1770-luvulla. Vangitut linnut kuolivat Pariisissa, ja vain yksi lintu eli ainakin vielä 1834 Baijerin kuninkaan hovissa. Häviämisen syitä ei tunneta. Lajista on jäljellä vain kaksi huonokuntoista museonäytettä, toinen Pariisissa ja toinen Wienissä. John Gerrard Keulemansin maalaus on peräisin Walter Rothschildin teoksesta Extinct Birds vuodelta 1907.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Forshaw, Joseph M. & Cooper, William T.: Parrots of the World. New Jersey: T.F.H. Publications, 1977. ISBN 0-87666-959-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Mascarinus mascarinus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 28.4.2014. (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.