Masih Alinejad

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Masih Alinejad
مسیح علی‌نژاد
Masih Alinejad
Masih Alinejad
Henkilötiedot
Koko nimi Masoumeh Alinejad-Ghomi
Syntynyt11. syyskuuta 1976 (ikä 45)
Ghomikola, Babol, Iran
Ammatti journalisti ja kirjailija
Kirjailija
Tuotannon kielipersia
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Masoumeh "Masih" Alinejad-Ghomi ( pers. ‏مسیح علی‌نژاد‎, syntynyt 11. syyskuuta 1976 Ghomikola, Babol) on Iranissa syntynyt amerikkalainen journalisti ja kirjailija. Alinejad toimii tällä hetkellä johtajana / tuottajana VOA Persian Service -yhtiössä, joka on Radio Fardan kirjeenvaihtaja.

Alinejad tunnetaan kritiikistään Iranin viranomaisia kohtaan. [1] Hän asuu nyt maanpaossa New Yorkissa ja on voittanut useita palkintoja, mukaan lukien ihmisoikeuspalkinnon UN Watchin vuoden 2015 Geneven huippukokouksessa ihmisoikeuksista, Mehdi Semsarin säätiön Omid Journalism- palkinnon sekä AIB Media Excellent- palkinnon. [2]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alinejad syntyi Masoumeh Alinejadina, mutta käyttää etunimeä "Masih", joka on islamin ja kristinuskon Nasaretilaisen Jeesuksen nimi. Alinejad oli poliittisesti aktiivinen nuoresta iästä lähtien ja pidätettiin vuonna 1994 hallitusta vastaan olevien lehtisten tuottamisesta. Alinejad aloitti journalismin uransa vuonna 2001. Lehdet kuten Shargh, Bahar, Vaghaye, Ettefaghiye, Ham-Mihan ja Etemad Melli ovat julkaisseet hänen artikkeleitaan.

Vuonna 2008 hän kirjoitti erittäin kiistanalaisen artikkelin Etemad-e Mell- lehteen nimeltä "Delfiinien laulu", jossa hän vertasi Mahmoud Ahmadinejadin seuraajia nälkäisiin delfiineihin, jotka tuottavat ääniä ja tekevät viihdyttäviä tekoja saadakseen ruokaa kouluttajaltaan. Jotkut pitivät artikkelia erittäin loukkaavana presidenttiä ja ihmisiä kohtaan, ja lopulta Mehdi Karroubi, lehden johtaja, joutui pyytämään anteeksi artikkelista.[3]

Kesällä 2009 Alinejad yritti päästä haastattelemaan Barack Obamaa Yhdysvalloissa. Häneltä evättiin kuitenkin haastattelu, vaikka hänelle oli myönnetty viisumi Obaman haastattelun vuoksi. Hänen viisuminsa päättyi, ja hänen täytyi palata Englantiin. Yhdysvalloissa hän osallistui eräisiin iranilaisiin protesteihin ja antoi puheen San Franciscossa, jossa hän puhui Iranin hallituksen viranomaisille, "Me olemme vapisseet kolmekymmentä vuotta, nyt on sinun vuorosi on vapista". Vuonna 2009 Iranin presidentinvaalien jälkeen hän julkaisi romaanin nimeltä "A Green Date". [4]

Alinejad valmistui vuonna 2011 tieteen, median ja kulttuurin tutkinnosta Oxford Brookesin yliopistosta . [5]

Vuonna 2014 Alinejad lanseerasi My Stealthy Freedom- facebook-sivun, joka kehottaa Iranin naisia lähettämään kuvia itsestään ilman hijabia. Sivu herätti nopeasti kansainvälistä huomiota, ja se on kerännyt satoja tuhansia tykkäyksiä. [6]

Vuonna 2015 järjestetty ihmisoikeuksia ja demokratiaa käsittelevä Geneven huippukokous antoi hänelle naisten oikeuksia koskevan palkinnon "antaessaan äänen äänettömälle ja tuettuaan Iranin naisten taistelua perusihmisoikeuksista, vapaudesta ja tasa-arvosta." [7]

Alinejad on sanonut, ettei vastutsta hijabia, mutta uskoo, että sen pitäisi olla henkilökohtainen valinta. Iranissa naiset, jotka näyttäytyvät julkisuudessa ilman hijabia, pidätetään. [6]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Little Brown julkaisi vuonna 2018 [8] Alinejadin muistelmateoksen, The Wind in my Hair: My Fight for Freedom in Modern Iran, joka käsitteli hänen matkaansa Pohjois-Iranin pienestä kylästä Pohjois-Irlantiin.

Hän on julkaissut neljä kirjaa persiaksi:

 • Tahasson - kuvaa poliittista myllerrystä, kun "kuudes Iranin parlamentti" lakkasi.
 • Taj-e-Khar (Thornin kruunu) - novelli joka on myös käännetty englanniksi.
 • I am Free - käsittelee naisten kysymyksiä Iranissa. Julkaistu Saksassa, sillä islamilaisen kulttuurin ja ohjauksen ministeriö kielsi sen Iranissa.
 • Gharar Sabz (Vihreä Rendezvous ) - julkaistiin myöskin Saksassa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Morris: How Masih Alinejad is paying the price for confronting Iran’s leaders 1.11.2007. New Internationalist. Viitattu 26.7.2010.
 2. Radio Farda and Radio Free Afghanistan Honored By AIB 7.11.2013. Radio Free Europe/Radio Liberty. Viitattu 30.5.2018.
 3. Siamdoust, Nahid: 'Jesus' vs. Ahmadinejad TIME. 7.5.2008 (englanniksi). Viitattu 31.5.2018.
 4. Speakers: Masih Alinejad Striving for Human Rights. Viitattu 31.5.2018.
 5. Brookes student speaks on BBC World Service hss.brookes.ac.uk. Arkistoitu February 21, 2014. Viitattu February 5, 2014.
 6. a b Dehghan, Saeed Kamali: Iranian women post pictures of themselves without hijabs on Facebook The Guardian. 12.5.2014. Viitattu 27.2.2015.
 7. Dehghan, Saeed Kamali: Iranian woman wins rights award for hijab campaign The Guardian. 24.2.2015. Viitattu 27.2.2015.
 8. Rafia, Zakaria: The Woman Whose Hair Frightens Iran The New York Times. 3.7.2018.