Martti Vainio (taiteilija)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Martti Vainio (20. lokakuuta 1921 Koski Tl28. lokakuuta 2001) oli suomalainen taidemaalari ja kuvanveistäjä.

Vainio syntyi pienviljelijäperheeseen ja hankki elantonsa rakennusmaalarina. Vuosina 1948–1951 hän kävi Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulun, jonka jälkeen hän opiskeli kuvanveistoa koskelaissyntyisen professori Yrjö Liipolan ohjauksessa.

Martti Vainio maalasi öljyväreillä enimmäkseen koskelaisia jokimaisemia, näkymiä kellotapulista ja myllymiljööstä. Veistokset olivat pääasiassa naisfiguureita ja muotokuvia valettuna kipsiin tai pronssiin. Myös puu oli Martti Vainiolle mieluinen materiaali. Kosken kunnantalon valtuustosalissa on hänen veistämänsä Härkätie-aiheinen haapareliefi (koko 620 × 120 cm).

Martti Vainio piti lukuisia yksityisnäyttelyitä kotipaikkakunnallaan Yrjö Liipolan taidemuseossa, jonka toteutuksessa hän oli ollut Yrjö Liipolan luottohenkilö. Ennen kuolemaansa Martti Vainio lahjoitti Kosken Tl kunnalle 27 maalausta ja 30 veistosta.

Merkittävin kilpailu, johon Vainio osallistui oli marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsaskilpailu. Vainio kuului mm. Turun Taiteilijaseuraan ja Loimaan Taideseuraan. Hän toimi 20 vuoden ajan Someron kansalaisopiston taidepiirien opettajana.