Marmorioravanmarja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marmorioravanmarja
H20130504-8045—Maianthemum dilatatum—RPBG-1 (8732650026).jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophyta
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Asparagales
Heimo: Parsakasvit Asparagaceae
Alaheimo: Nolinoideae
Suku: Oravanmarjat Maianthemum
Laji: dilatatum
Kaksiosainen nimi

Maianthemum dilatatum
(Alph.Wood) A.Nelson & J.F.Macbr. (1916)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Marmorioravanmarja Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Marmorioravanmarja Commonsissa

Marmorioravanmarja (Maianthemum dilatatum) on oravanmarjojen (Maianthemum) sukuun kuuluva kasvilaji. Se muodostaa kasvustoja ja voi kasvaa noin 40 cm korkeaksi. Kussakin varressa on yhdestä kolmeen lehteä, jotka voivat kasvaa 10 cm pitkiksi. Lehdet ovat sepiviä, kiiltäviä ja selväsuonisia. Lehtien muoto vaihtelee herttamaisesta nuolimaiseen. Kukat kehittyvät lieriömäiseksi rykelmäksi varren päähän ja yksittäiset kukat ovat pieniä ja valkoisia. Kukista kehittyvät marjat ovat pyöreitä ja aluksi ruskeanpunaisia ja vihreätäpläisiä, mutta muuttuvat kypsyessään punaisiksi.

Marmorioravanmarja kasvaa metsänpohjalla tavallisesti varjoisissa kosteissa tai märissä metsissä. Toisinaan se on metsänpohjan valtalaji, etenkin Pohjois-Amerikan länsirannikon sitkankuusimetsissä. Lajia tavataan Pohjois-Amerikan länsirannikolla Alaskasta Kaliforniaan lähinnä rannikon läheisyydessä alavilla tai melko alavilla alueilla. Brittiläisen Kolumbian, Washingtonin, Oregonin ja Idahon osavaltioissa marmorioravanmarjaa tavataan rannikon ohella myös hieman enemmän sisämaassa.

Monet Pohjois-Amerikan länsirannikon alkuperäiskansat ovat käyttäneet marmorioravanmarjaa erilaisiin tarkoituksiin. Kasvin marjoja on syöty ja kasvin lehtiä sekä juuria on käytetty lääkintään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]