Marmorimonni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marmorimonni
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Monnikalat Siluriformes
Heimo: Valasmonnit Cetopsidae
Suku: Helogenes
Laji: marmoratus
Kaksiosainen nimi

Helogenes marmoratus
Günther, 1863

Katso myös

  Marmorimonni Wikispeciesissä
  Marmorimonni Commonsissa

Marmorimonni (Helogenes marmoratus) on valasmonneihin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan makeista vesistä Etelä-Amerikasta. Toisinaan lajia pidetään akvaarioissa.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marmorimonni voi kasvaa suurimmillaan 7–8 cm pitkäksi. Lajin ruumis on pitkänomainen ja tukevahko. Kalan selkäevä sijaitsee ruumiissa takana ja on lyhyt. Marmorimonnilla on myös usein pieni rasvaevä. Peräevä on pitkä ja pyrstöevä on haarautunut. Kuonossa on viiksisäikeitä. Väriltään marmorimonni on ruskeankirjava ja kyljessä voi olla tumma raita. Evät ovat pilkulliset.[2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marmorimonnin levinneisyysalue ulottuu Guyanasta Brasiliaan ja Venezuelasta Peruun. Lajin elinympäristöä ovat kirkasvetiset tai humuksen värjäämät suhteellisen nopeasti virtaavat purot ja joet. Se elää kasvien tai pohjan orgaanisen aineksen joukossa ja on yöaktiivinen. Kalan ravintoa ovat hyönteiset kuten muurahaiset.[2][3][4][5] Marmorimonnin lisääntymisaika on heinäkuusta maaliskuulle[6].

Marmorimonnia voidaan pitään akvaariokalana, mutta yöaktiivisuutensa vuoksi se on harvinainen.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Frederico, R.G.: Helogenes marmoratus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2023. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 29.1.2024. (englanniksi)
  2. a b Helogenes marmoratus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 3.1.2022. (englanniksi)
  3. a b Peter van der Sleen, James S. Albert: Field Guide to the Fishes of the Amazon, Orinoco, and Guianas, s. 221. Princeton University Press, 2018. ISBN 978-0-691-17074-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 1.1.2022). (englanniksi)
  4. a b Richard P. Vari & Herndn Ortega: The Catfishes of the Neotropical Family Helogenidae (Ostariophysi: Siluroidei). Smithsonian Contributions to Zoology, 1986, 442. vsk, s. 1-20. (englanniksi)
  5. a b Rüdiger Riehl: Aquarium Atlas, s. 358. Steven Simpson Books, 1996. ISBN 978-3-88244-053-8. Teoksen verkkoversio (viitattu 3.1.2021). (englanniksi)
  6. Nathalia C. López-Rodríguez, Andrews H. F. Leão, Rossineide M. Roch,a Bruno S. Prudente & Luciano F. A. Montag: Environmental influence on the reproductive strategy of Helogenes marmoratus (Siluriformes: Cetopsidae) in the Amazonian streams. Neotropical Ichthyology, 2021, 19. vsk, nro 4, s. 1-20. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 3.1.2022. (englanniksi)