Marlboro-mies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marlboro-mies Hampurin päärautatieasemalla keväällä 2008.

Marlboro-mies on Marlboro-savukemerkin mainoshahmo. Se keksittiin Yhdysvalloissa, jossa Marlboro-miestä käytettiin savukemainoksissa vuosina 1954–1999.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marlboro-miehen hahmon kehitteli vuonna 1954 Leo Burnett. Marlboro-mies on kovapintainen karjapaimen, joka esiintyy savuke suussa ulkoilmassa tekemässä oikeita miesten töitä. Mainosten alkuperäinen tarkoitus oli lisätä suodattimella varustettujen savukkeiden suosiota, joita pidettiin tuohon aikaan usein naisten savukkeina.lähde?

Mainoskampanjaa on usein pidetty yhtenä mainonnan historian parhaista. Cowboy-hahmon lisäksi on ollut muunkin tyyppisiä Marlboro-miehiä, mutta ne eivät ole olleet yhtä suosittuja.lähde?

Vuonna 2006 Allan Lazar, Dan Karlan ja Jeremy Slater laittoivat Marlboro-miehen ykkössijalle kirjassaan The 101 Most Influential People Who Never Lived (Vaikutusvaltaisimmat ihmiset, jotka eivät koskaan eläneet).lähde?

Hahmon esittäjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä ja kirjailija William Thourlby oli ensimmäinen Marlboro-mies. Muita ovat olleet muun muassa Charley Conerly, Jim Patton, Darrell Winfield, Dick Hammer, Brad Johnson, Bill Dutra, Dean Myers, Robert Norris, Wayne McLaren, David McLean, Buster Hobbs ja Tom Mattox.lähde?

Australialainen George Lazenby, joka näytteli James Bondia elokuvassa Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa, oli Euroopan Marlboro-mies.lähde?

Marlboro-miesten kuolemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ainakin kolme entistä Marlboro-miestä on kuollut tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin. David Millar kuoli keuhkoahtaumatautiin vuonna 1985[1] ja Wayne McLaren keuhkosyöpään 51-vuotiaana heinäkuussa 1992.lähde? David McLean, joka esiintyi monissa televisiomainoksissa ja lehti-ilmoituksissa 1960-luvun alkupuolelta, kuoli myös syöpään 73-vuotiaana vuonna 1995. Vuosina 1978–1981 Marlboro-miestä esittänyt Eric Lawson kuoli keuhkosairauteen tammikuussa 2014 72-vuotiaana.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Another Marlboro Man dies from smoking-related lung disease Daily Mail. 27.1.2014. Viitattu 27.1.2014.