Marko Lampisuo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marko Lampisuo
Henkilötiedot
Syntynyt8. huhtikuuta 1970 (ikä 53)
Turku
Kansalaisuus Suomi
Ammatti kuvataiteilija
Puoliso Tuuli Penttinen-Lampisuo
Aiheesta muualla
Kotisivu

Marko Juhani Lampisuo (s. 8. huhtikuuta 1970 Turku) on suomalainen kuvataiteilija, joka tekee videotaidetta, taidegrafiikkaa ja tilateoksia.

Lampisuon teokset käsittelevät ympäristöä ja estetiikkaa, miehen ja perheen elämää sekä rock-maailman kliseitä. Videoteokset Stereo-Ateena[1] (2005), Poriutuminen[2] (2006) ja Eräänlainen puutarha[3] (2009) pohjautuivat päiväkirjateksteihin. Videoiden aiheet ovat toistuneet myös grafiikantöissä, joissa Lampisuo käyttää valokuvapohjaista heliogravyyritekniikkaa, ja muokkaa kuparisia painolaattoja mekaanisesti.

Marko Lampisuo valmistui Tampereen ammattikorkeakoulun Taiteen ja viestinnän osastolta kuvataiteilijaksi (AMK) vuonna 2003. Aiemmin hän on suorittanut kuvataiteilijan opinnot Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa (1996) ja piirtäjä-artesaanin opinnot Pirkanmaan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa (1992).[4]

Lampisuon ensiesiintyminen kuvataiteilijana tapahtui vuonna 1995 Helsingin Taidehallin Nuorten näyttelyssä. Yksityisnäyttelyitä Lampisuo on pitänyt Galleria Rajatilassa Tampereella, Titanik-galleriassa Turussa, Galleria 3h+k:ssa, Galleria K:ssa Huittisissa ja Galleria Huudossa[5] Helsingissä.[4]

Lampisuon teoksia on ollut esillä kansainvälisissä näyttelyissä ja videotaidefestivaaleilla useissa maissa kuten Yhdysvalloissa ja Euroopan maissa. Hänen teoksiaan on hankittu useisiin kotimaisiin ja ruotsalaisiin kokoelmiin. Taiteellisen työnsä ohessa Lampisuo on toiminut taidevedostajana Grafiikanpaja Himmelblaussa. Hän on Muu ry:n ja AV-arkki ry:n jäsen ja Rajataide ry:n ja Galleria Rajatilan perustajajäsen.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lampisuo Marko (käsikirjoitus, kuvaus, leikkaus). Stereo-Ateena - Stereo-Athens. Videoteos. Tuottaja: Tuuli Penttinen-Lampisuo. Ensiesitys: Galleria K, Huittinen 2005.
  2. Lampisuo Marko (käsikirjoitus, kuvaus, kertoja). Poriutuminen - Porification. Videoteos. Itu - videotaiteen tuotantoprojekti. Tuottaja: Tuuli Penttinen-Lampisuo. Tuotanto: MUU ry. Yhteistyössä: YLE Yhteistuotannot ja Satakunnan taidetoimikunta. Levitys: Av-arkki. Ensiesitys: Rauman taidemuseo 2006.
  3. Lampisuo Marko (käsikirjoitus, kuvaus, leikkaus, kertoja). Eräänlainen puutarha - A Sort of Garden. Videoteos. Tuottaja: Tuuli Penttinen-Lampisuo. Ensiesitys: Honkahovi, Mänttä 2009.
  4. a b c Suomen kuvataiteilijat. Verkkomatrikkeli. Viitattu 7.3.2011.
  5. Lampisuo Marko. Eräänlainen puutarha -näyttely. Galleria Huuto, Uudenmaankatu, Helsinki 28.5.–12.9.2010.