Markku S. Nieminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Markku Sakari Nieminen (s. 6. joulukuuta 1948 Helsinkilähde?) on suomalainen kardiologi, joka toimi vuosina 1997–2015 Helsingin yliopiston kardiologian professorina, vuosina 2012–2016 HUSin Sydän- ja keuhkokeskuksen johtajana sekä vuodesta 2012 Sydäntutkimussäätiön puheenjohtajana. Hän on kouluttajana, lääkärinä ja tutkijana vaikuttanut merkittävästi kardiologian kehittymiseen niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Hänen aloitteestaan on otettu käyttöön uusia hoitomuotoja sekä aloitettu useita tutkimushankkeita.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Markku Sakari Nieminen kirjoitti ylioppilaaksi Töölön yhteislyseosta vuonna 1968. Hän valmistui Helsingin yliopistosta lääketieteen lisensiaatiksi 1974 ja väitteli vuonna 1977 sydäninfarktin laajuuden ja haittavaikutusten kartoittavasta ultraääni- eli kaikututkimuksesta. Tämä oli alkulaukaus kansainväliselle uralle. Nieminen oli kutsusta Rotterdamin Erasmus-yliopiston Thoraxcenterissä 1977 ja ASLA-Fulbright-stipendiaattina Harvardin yliopiston Peter Bent Brigham -sairaalassa 1980–1981.

Nieminen valmistui sisätautien erikoislääkäriksi 1980, kardiologian erikoislääkäriksi 1982 ja valittiin HYKSin kardiologian erikoislääkäriksi 1983.

Hänet nimitettiin Helsingin yliopiston ja koko Suomen ensimmäiseksi kardiologian professoriksi 1997, jolloin hän toimi myös Helsingin yliopistollisen sairaalan kardiologian klinikan ylilääkärinä. Nieminen toimi HYKSin päivystyksen ja kardiologian vastuualuejohtajana, Medisiinisen tulosyksikön johtajan 2008–12[1] sekä HUSin Sydän- ja keuhkokeskuksen toimialajohtajana 2012–2016.

Nieminen on suomalaisten ja kansainvälisten tiedeseurojen jäsen ja on toiminut myös niiden hallituksissa ja Suomen Kardiologisen Seuran puheenjohtajana 1991–1992. Hän on ollut uransa aikana myös useiden kansainvälisten tiedelehtien toimituskunnan jäsen.

Tutkimustyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nieminen teki väitöskirjansa sydämen ultraäänitutkimuksesta 1977 ja sai kardiologian dosentuurin 1982 ja sisätautien dosentuurin 1986. Niemisen tutkijan ura alkoi kohonneen verenpaineen tutkimuksesta ja hoitojen kehittämisestä 1972 jolloin hän toimi Sydänliiton Punainen Sydän -keräyksen assistenttina Sydänliiton tutkimusasemalla.

Samalla hän aloitti väitöskirjatutkimuksensa sydäninfarktista, ja koronaaritauti eri muodoissaan on ollut hänen keskeinen tutkimuslinjansa. Yhtä tärkeän tutkimuslinjan muodosti 1980-luvun alusta alkaen sydämen vajaatoiminta. Tällöin sydänsiirrot käynnistyivät HYKSissä, jossa Nieminen toimi 1984–2004 toiminnasta vastaavan kardiologina. Hän on ollut tiiviisti kehittämässä suomalaisten keksimää sydämen vaikean vajaatoiminnan lääkettä, kalsiumherkistäjä levosimendaalia.

Nieminen on julkaisut oppikirjojen lisäksi yli 450 tieteellistä artikkelia kansainvälisissä, vertaisarvioiduissa tiedelehdissä pääaiheenaan sydämen vajaatoiminta ja sepelvaltimotauti sekä verenpaine ja sydämen ultraäänitutkimus. Hän on ohjannut 11 kardiologian alan väitöskirjaa.

Nieminen jäi 2017 virastaan eläkkeelle omistautuen Sydäntutkimussäätiölle sekä sen SydänAkatemia-hankkeelle. Säätiön tavoitteeksi on asetettu jaettavien apurahojen määrän kaksinkertaistaminen, sillä ihmisten elintapojen ja aiempaa pidemmän eliniän vuoksi muuntuneiden sydäntautien mekanismit sekä hoitomenetelmät vaativat lisää tutkimustietoa.[2]

"Sydänsairauksia voidaan nykyisinkin hoitaa menestyksekkäästi, mutta niiden kirjo muuttuu elintapojen ja väestön keski-iän noustessa. Tämän hetken sydämistä tarvitaan lisätietoa. Siksi Sydäntutkimussäätiön perustaman SydänAkatemian teemana on "Haluamme tietää sydämestä kaiken". Yhtä hyvin kuin yritysten toiminta ja kehitys perustuvat tutkimukseen, myös lääketieteessä paras osaaminen saavutetaan tutkimuksen kautta. Hyvä tutkimustyö edellyttää, että voimme tukea isompia ja monivuotisia hankkeita pitkäjänteisesti. Tässä tehtävässä Sydäntutkimussäätiö on ollut keskeisessä asemassa ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Tukemalla lahjoituksin, testamentein tai osatestamentein Sydäntutkimussäätiötä, on jokaisella mahdollisuus olla osallisena suomalaisen sydänosaamisen kehittämisessä." [3]

Ote Markku S. Niemisen blogikirjoituksesta 30.11.2016

Tunnustukset ja kunniajäsenyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Viron Kardiologisen seuran kunniajäsen 1993
  • Per Aspera ad ASTRA -tunnustuspalkinto 1995
  • Tšekin tasavallan kardiologisen seuran kunniajäsen 1995
  • Suomen Sydän- ja keuhkosiirrokkaat -järjestön kunniajäsen,1996
  • European Society of Cardiologyn hopeinen ansiomitali 2008
  • Suomen Kardiologisen Seuran kunniajäsen 2016
  • Pohjola-palkinto 2017
  • Suomen Valkoisen ruusun Iluokan ritakimerkki 2010
  • SuomenLeijonan Ritarikunnan komentajamerkki 2020

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]