Marie NDiaye

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marie NDiaye

Marie NDiaye (s. 4. kesäkuuta 1967 Pithiviers, Loiret) on ranskalainen kirjailija ja yksi huomattavimpia Ranskan nykykirjailijoita.

NDiayeta on pidetty nouveau roman -tyylisuunnan perillisenä, ja hänen ensimmäiset teoksensa ilmestyivät mm. Marguerite Durasin ja Claude Simonin kustantajana tunnetulta Éditions de Minuit'lta. NDiaye yhdistää kunnianhimoiseen, kokeilevaan tyyliinsä myös yliluonnollisia ja maagisia elementtejä. Hänen teoksensa ovat sisältäneet viiltävää yhteiskuntakritiikkiä ja psykologisesti syväluotaavaa analyysiä. Niille on usein leimallista hyytävä tunnelma.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ndiaye varttui pariisilaisessa lähiössä. Hänen isänsä on senegalilainen ja palasi Senegaliin pian NDiayen syntymän jälkeen.[1] NDiaye tapasi isänsä seuraavan kerran vasta aikuisiällä. Hän aloitti kirjoittamisen 12-vuotiaana, ja esikoisromaani Quant au riche avenir ilmestyi hänen ollessaan 17-vuotias. Sen jälkeen hän on kirjoittanut romaanien lisäksi elokuvakäsikirjoituksia, näytelmiä ja lastenkirjoja. NDiaye oli 20-vuotias julkaistessaan romaanin Comédie classique, joka koostuu vain yhdestä virkkeestä. Hänen näytelmänsä Papa doit manger kuuluu Comédie-Française-teatterin ohjelmistoon. Teos on ainoa elossa olevan ranskalaisen naisen kirjoittama näytelmä, joka on päässyt Comédie-Françaisen ohjelmistoonlähde?.

NDiaye on naimisissa kirjailija Jean-Yves Cendreyn kanssa, ja he tekevät yhteistyössä näytelmiä. Heillä on kolme lasta. Perhe asuu Berliinissä.[2] Syy Berliiniin muuttoon oli Nicolas Sarkozyn valinta presidentiksi.[3]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2001 NDiaye sai ranskalaisen Prix Femina -kirjallisuuspalkinnon romaanista Rosie Carpe. NDiayelle myönnettiin vuoden 2009 Goncourt-palkinto teoksesta Trois femmes puissantes.[1] NDiaye oli ensimmäinen palkinnon saanut musta nainen ja ensimmäinen kirjailija, jolle on myönnetty sekä Prix Femina että Goncourt. Teos synnytti ilmestyttyään kiivaan sananvapauskeskustelun, joka piti sen loppuvuonna myyntilistojen kärjessä.[4] Vuonna 2016 hänen teoksensa Ladivinen englanninnos oli kansainvälisen Booker-palkinnon 13 ehdokkaan listalla.[5] Vuonna 2020 NDiayelle myönnettiin hänen koko tuotantonsa perusteella Prix Marguerite Yourcenar -kirjallisuuspalkinto.[6]

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Musta nainen teki kirjallisuushistoriaa Ranskassa Yle.fi. Viitattu 2.11.2009.
  2. Jérome Garcin, Berlin-des-Prés
  3. Marie NDiaye: "Je ne veux plus que la magie soit une ficelle"
  4. Anneli Vehkoo: Ranskassa kiistellään kirjailijoiden sananvapaudesta 15.12.2009. Yle.fi. Viitattu 16.12.2009.
  5. The Man Booker International Prize 2016 Longlist Announced The Man Booker Prize. 10.3.2016. Arkistoitu 10.3.2016. Viitattu 10.3.2016. (englanniksi)
  6. Le prix Marguerite-Youcernar 2020 pour Marie NDiaye Livres Hebdo. Viitattu 4.5.2021. (ranskaksi)