Marie NDiaye

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Marie NDiaye

Marie NDiaye (s. 4. kesäkuuta 1967 Pithiviers, Loiret, Ranska) on ranskalainen kirjailija.

Ndiaye on kasvanut pariisilaisessa lähiössä, ja senegalilaisesta isästään huolimatta pitää itseään täysin ranskalaisena. Isä palasi Senegaliin pian tyttären syntymän jälkeen, ja NDiaye tapasi tämän seuraavan kerran vasta aikuisiällä. Ndiaye aloitti kirjoittamisen 12-vuotiaana, ja hänen esikoisromaaninsa Quant au riche avenir ilmestyi hänen ollessaan 17-vuotias. Sen jälkeen hän on kirjoittanut romaanien lisäksi elokuvakäsikirjoituksia ja näytelmiä.

Vuonna 2001 NDiaye sai Prix Femina -palkinnon romaanista Rosie Carpe. Hänen näytelmänsä Papa doit manger on ollut Comédie françaisen ohjelmistossa. Hänelle myönnettiin vuoden 2009 Goncourt-palkinto teoksesta Trois femmes puissantes.[1] NDiaye on ensimmäinen musta nainen, joka on saanut Goncourt-palkinnon ja ensimmäinen kirjailija, jolle on myönnetty sekä prix Femina että prix Goncourt. Teos synnytti ilmestyttyään kiivaan sananvapauskeskustelun, joka piti sen loppuvuonna myyntilistojen kärjessä.[2]

NDiaye on naimisissa kirjailija Jean-Yves Cendreyn kanssa, ja he tekevät yhteistyössä näytelmiä. Heillä on kolme lasta, ja he asuvat Berliinissä.[3]. Syy Berliiniin muuttoon oli Nicolas Sarkozyn valinta presidentiksi.[4] NDiayea voidaan pitää nouveau roman-suuntauksen perillisenä, mutta kokeelliseen tyyliinsä hän yhdistää myös fantastisia ja maagisia elementtejä. Hänen teoksensa sisältävät armotonta yhteiskuntakritiikkiä ja psykologisesti syväluotaavaa analyysiä. Niille leimallista on myös hyytävä tunnelma.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.