Comédie-Française

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Comédie-Française (2005)

Comédie-Française eli Théâtre-Français on ainoa Ranskan valtion omistama teatteri ja yksi harvoista laitoksista, joilla on vakituisilla sopimuksilla palkattu henkilökunta. Teatteri sijaitsee Pariisin 1. kaupunginosassa Palais Royalen rakennuskompleksissa.

Teatterin kuuluisin dramaturgi on ollut Molière. Häntä pidetään nykyäänkin eräänlaisena teatterin suojelijana. Hän kuoli kuitenkin seitsemän vuotta ennen kuin teatteri, Maison de Molière, syntyi.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Comédie-Française 1700-luvulla
Teatterin sali 1700-luvulla

Comédie-Française perustettiin Ludvig XIV:n kirjeellä 21. lokakuuta 1680, ja siinä yhdistettiin kaksi Pariisissa toiminutta erillistä teatteriseuruetta: Guénégaudin ja Burgundin palatsien seurueet. 25. elokuuta näyttelijät olivat jo kokoontuneet yhteen antaakseen yhteisesityksenä näytelmän Phèdre, jonka Jean Racine oli kirjoittanut, sekä Jean de La Chapellen näytelmän Orléansin vaunut (Carosses d'Orléans). Comédiens-Français kokosi yhteen nämä kaksi seuruetta 5. tammikuuta 1681. Teatterin ohjelma koostui tuolloin Molièren ja Jean Racinen näytelmistä, mutta joukossa oli myös joitakin Pierre Corneillen, Paul Scarronin ja Jean Rotroun teoksia.

Teatterin näyttelijät sijoittuivat 1782 tilapäisesti Théâtre de l'Odéoniin. Teatteriryhmä hajosi kuitenkin Ranskan vallankumouksen tiimellyksessä, ja teatterista tuli yksityinen yritys.

Vallankumouksen aikana 3. syyskuuta 1793 Comédie-Française oli suljettuna Kansallisen pelastuksen komitean (Comité de salut public) määräyksestä, ja näyttelijät vangittiin. Uusi hallitus antoi 31. toukokuuta 1799 teatterin käyttöön Richelieu-salin, jossa esitettiin Racinen Talma, ja tarkoituksena oli tämän avulla saada muodostetuksi uusi teatteriryhmä.

Comédie-Françaisella on nykyisin lähes 3 000 näytelmän ohjelmisto kolmessa Pariisissa sijaitsevassa salissaan: Richelieu-sali (Palais Royal -rakennuksessa), Théâtre du Vieux-Colombier sekä Studio-Théâtre.

Teatterin sisustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Comédie-Françaisen sisätiloja uudistusta ovat 1900-luvulla toteuttaneet useat tunnetut maalarit. He ovat Marie Laurencin, Valentine Hugo, Christian Bérard, Jean Carzou, Cassandre, Raoul Dufy, Richard Peduzzi sekä ohjaaja ja kuvanveistäjä Bob Wilson. Sisustuksen valmistumisesta on vastannut yhteensä parikymmentä taiteilijaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Comédie-Française.