Maria Uljanova

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maria Aleksandrovna Uljanov

Maria Aleksandrovna Uljanova (o.s. Blank) (ven. Мария Александровна Бланк) (6. marraskuuta 183525. kesäkuuta 1916) oli Venäjän vallankumousjohtajan ja Neuvostoliiton perustajan Vladimir Leninin äiti.

Maria syntyi kuuden lapsen perheeseen. Perheen isä Alekandr Blank (alkuaan Israel Blank) oli tunnettu psykologi, taustaltaan juutalainen, joka oli kääntynyt kristinuskoon. Marian suku oli kosmopoliittinen: hänen äidinisänsä oli Pietarin saksalaista sukua, alkujaan Lyypekistä ja äidinäitinsä Pietariin muuttanutta ruotsalaista sukua.

Marian äiti Anna Ivanovna Groschopf kuoli 1838 ja isä Aleksandr meni naimisiin vaimonsa sisaren Jekaterina von Essenin kanssa joka kasvatti lapset. He ostivat maatilan Kazanista. Maria sai kotikoulutuksensa. Hän oppi useita kieliä kuten saksaa, ranskaa ja englantia. Myös venäläinen kirjallisuus kuului opetukseen. Vuonna 1863 Maria valmistui opettajaksi ja alkoi työskennellä kansanopetuksessa.

Mentyään naimisiin Ilja Uljanovin kanssa, joka oli matematiikan ja fysiikan opettaja, Maria muutti miehensä kanssa Penzaan. Myöhemmin he muuttivat Nižni Novgorodiin ja sieltä Simbirskiin jossa Ilja toimi koulutarkastajana.

Marian elämä oli hyvin vaiherikasta. Hänen suurimpia vaikeuksiaan olivat taloudelliset vaikeudet, puolison kuolema vuonna 1886 ja vanhimman pojan Aleksandrin teloitus vuonna 1887, tyttären Olgan kuolema vuonna 1891 ja lasten Vladimirin, Annan, Dimitrin ja Marian pidätykset ja maastakarkotus.

Maria kävi tapaamassa maanpaossa ollutta poikaansa Vladimiria kaksi kertaa, Ranskassa kesällä 1902 ja Tukholmassa syksyllä 1910.