Margaret Ruthven Lang

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Margaret Ruthven Lang

Margaret Ruthven Lang (27. marraskuuta 186730. toukokuuta 1972) oli yhdysvaltalainen säveltäjä. Hän aloitti pianonsoiton ja säveltämisen isänsä Benjamin Johnson Langin opastuksella. Myöhemmin hän sai opetusta viulunsoitossa Bostonissa ja viulunsoitossa sekä kontrapunktissa ja fuugassa Münchenissä.

Langin ensimmäiset julkisesti esitetyt teokset olivat viisi laulua, jotka Myron W. Whitney tulkitsi yleisölle Bostonissa 14. joulukuuta 1887. Laulu ”Ojalá” kuultiin myös Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1889. Laulusta tuli erityisen suosittu, ja se sai esityksen myös Washington DC:n Lincoln Concert Hallissa 26. maaliskuuta 1890. Sopraano Gerrit Smith piti ensimmäisen tunnetun Langin soolokonsertin New Yorkissa pari vuotta myöhemmin. Muita tunnettuja Langin tulkitsijoita oli muun muassa Ernestine Schumann-Heink.

Vaikka Langin varhainen menestys perustuu ennen kaikkea lauluihin, hän kirjoitti myös orkesterille. Arthur Nikischin johtama Bostonin sinfoniaorkesteri piti hänen Dramaattisen alkusoittonsa kantaesityksen 7. huhtikuuta 1893. Muihin tunnettuihin orkesteriteoksiin kuuluu Witichis-alkusoitto op. 10. Victor Harris New Yorkin St Celicia Chorusista teetti tilaustyönä Langin sävellyksen Wind.

Lang lopetti sävellystyönsä verrattain varhain, vuonna 1919, mutta hänen maineensa säilyi. Bostonin sinfoniaorkesteri piti jopa konsertin hänen 100-vuotispäivänsä kunniaksi. Säveltäjä kuoli kotikaupungissaan Bostonissa 104-vuotiaana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sadie, Julie Anne & Samuel, Rhian: The New Grove Dictionary of Women Composers.
Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.