Marcus Vipsanius Agrippa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee roomalaista Octavianuksen aikaista poliitikkoa, sivu Agrippa käsittelee muita samannimisiä.
Marcus Vipsanius Agrippa.

Marcus Vipsanius Agrippa (63 eaa.12 eaa.) oli roomalainen poliitikko ja sotilas. Hän oli Octavianuksen ystävä, sotilaskomentaja ja luotettu. Agrippa komensi joukkoja Filippoin taistelussa, jossa toisen triumviraatin Marcus Antonius ja Octavianus voittivat Julius Caesarin murhaajat. Hän johti laivastoja, jotka löivät Sextus Pompeiuksen Naulochuksen meritaistelussa vuonna 36 eaa. Agrippa vastasi myöhemmin muun muassa Aktionin taistelun voitosta.[1]

Hänet muistetaan myös siitä, että hän rakennutti kolmannella konsulikaudellaan Rooman kaupunkiin Pantheonin. Tämä rakennus tuhoutui vuonna 80, mutta Hadrianus rakensi oman Pantheoninsa noin vuonna 125. Tämä rakennus on säilynyt nykypäivään. Hänen rakennuttamiaan ovat myös Ateenan Agoralle rakennettu Agrippan odeion sekä Nîmesissä säilynyt Maison Carrée -temppeli. Ateenalaiset omistivat hänelle Agrippan muistomerkin.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Agrippa oli naimisissa kolmesti. Caecilia Attican kanssa hän sai tyttären Vipsania Agrippinan, joka meni myöhemmin naimisiin Tiberiuksen kanssa. Toisesta avioliitostaan Claudia Marcella Majorin kanssa Agrippalle syntyi tytär Vipsania Marcella.

Kolmannen avioliittonsa Agrippa solmi Augustuksen tyttären Julia vanhemman kanssa. Pari sai viisi lasta:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Goldsworthy, Adrian: Rooman puolesta. Sotilaat, jotka loivat Rooman valtakunnan, s. 289. Ajatus Kirjat, 2006. ISBN 951-20-6951-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.