Gaius Caesar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee keisari Augustuksen kruununperillistä. Julius Caesar kertoo diktaattorista.
Gaius Caesaria esittävä patsas.

Gaius Julius Caesar Vipsanianus (20 eaa.4 jaa.) oli Marcus Vipsanius Agrippan ja Julia vanhemman vanhin poika. Hän oli keisari Augustuksen tyttärenpoika ja kruununperillinen. Hänet tunnetaan yleisemmin nimellä Gaius Caesar.

Agrippan kuollessa vuonna 12 eaa. Augustus adoptoi Gaiuksen ja hänen veljensä Luciuksen. Augustus nimitti kummatkin pojat perillisikseen ja antoi heille arvonimen principes iuventutis. Veljesten kunniaksi rakennettiin temppeleitä ja patsaita. Vuonna 1 eaa. Gaius avioitui Drusus vanhemman ja Antonian tyttären Livillan kanssa.

Parthian kuningas Fraates IV murhattiin vuonna 2 eaa. ja Parthian uusi kuningas uhkasi Roomaa sodalla. Augustus päätti lähettää Gaiuksen itään huolehtimaan tilanteesta. Gaiukselle myönnettiin vuonna 1 eaa. koko valtakunnan itäosan käsittänyt käskynvalta eli imperium. Gaius sai mukaansa myös suuren joukon neuvonantajia. Valtakuntien välille ei kuitenkaan syttynyt sotaa. Gaius soti vuonna 1 jaa. nabatealaisia vastaan Arabiassa. Samana vuonna hänestä tuli poissa ollessaan konsuli. Tämän jälkeen Gaius tapasi Parthian kuninkaan Fraates V:n eräällä Eufratjoen saarella järjestetyssä tapaamisessa. Tämän jälkeen Gaius johti marssia Armeniaan, jossa hän aikoi asettaa Rooman ehdokkaan Armenian valtaistuimelle. Gaius haavoittui kuitenkin eräässä Artagera-nimisessä paikassa, jonka tarkkaa sijaintia ei tiedetä. Haava näytti aluksi paranevan ja Gaius sekä Augustus vastaanottivat imperaattorin arvonimen joukoiltaan. Gaius oli ilmeisesti vakavasti sairas, koska hän lähetti Roomaan kirjeen, jossa hän selitti vetäytyvänsä julkisesta elämästä. Hän oli tuolloin vain 23-vuotias. Gaiuksen veli Lucius oli yllättäen kuollut vuonna 2 jaa. ja Gaius itse kuoli vuonna 4 jaa. Augustus menetti lyhyen ajan sisällä kummatkin seuraajansa. Augustus adoptoi Tiberiuksen ja Agrippa Postumuksen.[1]

  • Alan K. Bowman et al.: The Cambridge Ancient History Volume X, The Augustan Empire, 43 BC–AD 69. Cambridge University Press, 2005. ISBN 0-521-30199-8. (englanniksi)
  1. Cambridge Ancient History Volume X, s. 104–105.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.