Manti Te’o

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Manti Te’o
Mantiteo2010.jpg
Pelipaikka Tukimies
Pituus 185 cm
Paino 109 kg
NFL-seura San Diego Chargers
Kansalaisuus Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Syntymäaika 26. tammikuuta 1991,
Laie, Havaiji
NFL-varaus 38. varaus, 2013
San Diego Chargers
Pääsarjaura 2013–

Manti Malietau Louis Te’o (s. 26. tammikuuta 1991, Laie, Havaiji) on yhdysvaltalainen amerikkalaisen jalkapallon pelaaja, pelipaikaltaan tukimies. Hän edustaa tällä hetkellä NFL-joukkue San Diego Chargersia, jota ennen hän pelasi yliopistojalkapalloa Notre Damen yliopiston joukkueessa.

Ennen NFL:ää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukiourallaan Punohaou Schoolissa, Honolulussa Te’o oli yksi ikäluokkansa parhaista pelaajista Yhdysvalloissa, ja ESPN arvioi hänet koko maan toiseksi parhaaksi pelaajaksi, pelinrakentaja Matt Barkleyn jälkeen.[1]

Neljä vuotta Notre Damen perinteikkään yliopiston joukkueessa Fighting Irishissa pelannut Te’o johdatti viimeisellä yliopistokaudellaan Notre Damen tappiottomaan kauteen, ja joukkue eteni NCAA:n mestaruusotteluun, BCS National Championship Gameen. Loppuottelussa Notre Dame kuitenkin jäi täysin vastustaja Alabaman jalkoihin, aiheuttaen Fighting Irishille kauden ainoan tappion. Te’o oli vahva ehdokas vuoden 2012 Heisman Trophyn voittajaksi, jolloin hän olisi ollut kautta aikojen toinen palkinnon voittanut puolustaja. Hän sijoittui lopullisessa äänestyksessä toiseksi, Texas A&M:n pelinrakentaja Johnny Manzielin jälkeen.

Tyttöystävä-huijaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urheiluun keskittyvä nettisivusto Deadspin.com julkaisi tammikuussa 2013 artikkelin, jonka mukaan tarina Te’on Lennay Kekua -nimisestä tyttöystävästä ja tämän menehtymisestä leukemiaan ennen Notre Damen ottelua Michigan Statea vastaan olisi huijausta.[2] Tarina oli saanut merkittävää valtakunnallista julkisuutta, sillä Te’on 72-vuotias isoäiti oli nukkunut pois aiemmin samana päivänä.

Notre Damen mukaan Te’o oli joutunut huijauksen kohteeksi. Hän oli saanut puhelun 26. joulukuuta numerosta, joka hänen mukaansa kuului Lennay Kekua -nimellä esiintyneelle henkilölle. Te’on mukaan henkilön ääni oli myös vastannut hänen kuolleeksi olettaman tyttöystävänsä ääntä. Yliopiston mukaan tunnistamaton henkilö oli internetin ja puhelimen välityksellä esiintynyt Te’on tyttöystävänä, ja myöhemmin kyseinen henkilö oli yhdessä muiden huijaukseen osallistuneiden kanssa kehittänyt tarinan sairastumisesta leukemiaan.

Tarina huijauksesta nousi otsikoihin ympäri Yhdysvaltoja.[3][4]

NFL-ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Te’o oli yksi vuoden 2013 NFL:n varaustilaisuuden ykkösnimistä.[5] Hän olisi voinut osallistua jo vuoden 2012 varaustilaisuuteen, mutta päätti tuolloin jatkaa vielä vuoden yliopistossa. Te’on osakkeita varaustilaisuudessa laski heikosti sujunut Combine-testitilaisuus sekä talven mittään hänen ympärillään pyörinyt mediamylläkkä.

San Diego Chargers varasi Te’on tilaisuuden toisella kierroksella, 38. pelaajana.[6]

10. maaliskuuta 2013 Te’o solmi Chargerien kanssa 4 vuoden sopimuksen. Sopimus on arvoltaan noin 5 miljoonaa dollaria[7][8].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]