Mantšuriansaarni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mantšuriansaarni
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Lamiales
Heimo: Oliivikasvit Oleaceae
Suku: Saarnet Fraxinus
Laji: mandshurica
Kaksiosainen nimi

Fraxinus mandshurica
Rupr.

Synonyymit
  • Fraxinus nigra subsp. mandshurica
Katso myös

  Mantšuriansaarni Wikispeciesissä
  Mantšuriansaarni Commonsissa

Mantšuriansaarni (Fraxinus mandshurica) on oliivipuukasvien (Oleaceae) heimoon ja saarnien (Fraxinus) sukuun kuuluva kasvilaji. Se muistuttaa mustasaarnea (Fraxinus nigra), jonka alalajiksi (Fraxinus nigra subsp. mandshurica) se on aiemmin myös luokiteltu.

Mantšuriansaarni on kausivihanta lehtipuu, joka kasvaa tavallisesti 12–15 metriä korkeaksi, mutta toisinaan jopa 30 metriä korkeaksi. Puun latvus on tiheä ja sen muoto vaihtelee pyöreästä soikeaan. Lehdet ovat noin 25–40 cm pitkiä ja muodoltaan parilehdykkäisiä. Lehdyköitä on enintään 11 kappaletta ja ne ovat lähes ruodittomia, 7–12 cm pitkiä, muodoltaan suikeita ja toissahalaitaisia. Lehtisuonet näkyvät lehdyköissä selvästi. Väriltään lehdykät ovat yleensä vihreitä, mutta muuttuvat syksyisin keltaisiksi. Mantšuriansaarnen kukat ovat pieniä, teriöttömiä ja vihertävänkeltaisia. Kukat sijaitsevat tiiviissä huiskiloissa ja mantšuriansaarni kukkii keväisin ennen lehtien puhkeamista. Jotkin puut ovat kaksikotisia. Emikukista kehittyvät hedelmät ovat ryppäinä roikkuvia, noin 2,5–5 cm pitkiä lenninsiivellisiä pähkylöitä, jotka kypsyvät elo–lokakuussa.

Mantšuriansaarni kasvaa luontaisena metsäisillä rinteillä sekä avoimissa laaksoissa Koillis-Aasiassa ja Japanissa.

Mantšuriansaarnea voi kasvattaa koristekasvina tai puistopuuna. Se kasvaa parhaiten vakaasti kosteassa, mutta hyvin vettä läpäisevässä savi- tai hiekkamaassa täydessä auringon valossa. Puu sietää myös hieman varjoa ja pystyy sopeutumaan kuiviin olosuhteisiin. Puu ei ole erityisen näyttävä lämpimimmissä ilmastoissa. Lisäksi mantšuriansaarni on altis useille erilaisille tuhohyönteisille ja sienitaudeille.

  1. Oldfield, S.: Fraxinus mandshurica IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. 2018. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 14.2.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]