Mansikka-ahon koulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mansikka-ahon koulu
Sijainti Pikku-Palomäki
Valmistumisvuosi 1972
Purkuvuosi 2014
Suunnittelija Olavi Soukka
Pituus 73,6 m
Leveys 54,7 m
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Mansikka-ahon koulu oli peruskoulu Kouvolan Pikku-Palomäellä. Se tarjosi vuosina 1972–2014 opetusta vuosiluokkien 1–9 oppilaille. Samassa koulurakennuksessa toimi sekä ala- että yläaste. Mansikka-Ahon kansakoulu toimi vuosina 1972–1975, ja sen jälkeen se nimettiin Huovihongan peruskoulun ala-asteeksi. Yläasteen nimi oli Mansikka-ahon peruskoulun yläaste. Koulun rehtorina toimivat mm. Urpo Haimi, Pekka Leinonen, Kalevi Räikkönen ja Pekka Lipiäinen sekä vararehtorina mm. Annamari Pakarinen.

Vuonna 1972 valmistuneeseen koulurakennukseen kuului opetustilojen lisäksi erillisissä rakennuksissa toimivat Kouvolan keskuskeittiön ruokala sekä Mansikka-ahon urheiluhalli, jossa luokat pitivät liikuntatunnit, sekä kevät- ja joulujuhlat. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Olavi Soukka. Koulurakennus oli 76,6 metriä pitkä ja 54,7 metriä leveä halli, joka perustui 10,8 metrin x 10,8 metrin moduuliverkkoon sijoitettujen teräspilareiden kannattamiin ulkopuolisiin teräsristikoihin. Näin mahdollistettiin suuri joustavuus sisätilojen järjestelyssä. Koulurakennuksen arkkitehtuuri oli kuuluisa muun muassa siitä, että rakennuksen ikkunat sijaitsivat katolla, viistojen kolmiomaisten kattoelementtien tasaisella puolella. Tiheä kattoikkunaverkosto takasi valonsaannin.[1] Erikoisen kattomuotonsa vuoksi rakennus kärsi lähes koko ajan vesikaton vuodoista.lähde?

Koulun kummeina toimivat Kouvolan koripallojoukkue Kouvot ja kouvolalainen rallikuski Toni Gardemeister, joka on myös käynyt Mansikka-ahon koulua.lähde? Mansikka-ahossa opetettiin myös A-ryhmiä eli autistisia lapsia.

Koulurakennuksen toiminta loppui vuonna 2014, kun uusi Mansikkamäen koulu avattiin Mansikka-ahon koulun viereen. Vanha rakennus purettiin kesällä 2014.

Kouvolan keskuskeittiö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1976 Mansikkka-ahon koulun itäpuolelle valmistui Kouvolan keskuskeittiö, jonka suunnitteli arkkitehti Eeva Keppo. Sen lännenpuoleisessa julkisivussa on käytetty samoja materiaaleja, värejä ja muotokieltä kuin viereisessä koulussa. Rakennuksen länsipuolella sijaitsee ruokala, joka toimi sekä puretun Mansikka-ahon koulun että nyt uuden Mansikkamäen koulun käytössä. Keittiörakennuksen idänpuoleinen osa on teollisen oloinen teräsrakenteineen, katoksineen, lastauslaitureineen ja ovineen.[2][3]

Tulevien vuosien aikana keskuskeittiö on tarkoitus purkaa ja rakentaa tilalle uusi ruokala uuden koulurakennuksen laajennusosana. Kouvolan uusi keskuskeittiö rakennetaan Katajaharjuun.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rurik Wasastjerna: Pikku-Palomäki – Kouvolan ensimmäinen lähiö Museovirasto. Museovirasto. Viitattu 8.2.2024.
  2. [https://www.kouvola.fi/wp-content/uploads/2023/12/05_005_mansikkamaen_koulu_kaavaselostus_1.12.2023.pdf Mansikkamäen koulun lähialue, kaava nro 05/005] Kouvolan kaupunki. Viitattu 9.2.2024.
  3. Wasastjerna Rurik: Muutakin kuin rautatieristeys, s. 384. Kouvolan kaupunginmuseo, 2011.
  4. Kouvolan uusi keskuskeittiö on tulossa Katajaharjuun – maksaisi noin 8 miljoonaa euroa Yle Uutiset. 7.9.2023. Viitattu 9.2.2024.
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.