Malakanpitta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Malakanpitta
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Pitat Pittidae
Suku: Pitat Pitta
Laji: gurneyi
Kaksiosainen nimi

Pitta gurneyi
Hume, 1875

Synonyymit
  • Hydrornis gurneyi
Katso myös

  Malakanpitta Wikispeciesissä
  Malakanpitta Commonsissa

Malakanpitta (Pitta gurneyi) on äärimmäisen uhanalainen Thaimaassa ja eteläisessä Myanmarissa elävä varpuslintu. Lajin luultiin kuolleen sukupuuttoon vuonna 1952, mutta lajin yksilöitä löydettiin uudestaan vuonna 1986[1]. Laji on nimetty brittiläisen ornitologin John Henry Gurneyn mukaan.

Kooltaan malakanpitta on noin 18–21 cm. Lajin vatsa sekä pää ovat väriltään mustat. Siiven alareuna ja rinta ovat malakanpitalla keltaiset. Nokan alunen on valkoinen. Linnulla on sininen päälaki ja pyrstö. Selkä ja siivet ovat väritykseltään ruskeat. Malakanpitan laululle on tyypillistä voimakkaat lilip-äänet[2].

Malakanpitan elinympäristöä ovat ikivihreät metsät yleensä alle 160 metrin korkeudessa. Tyypillistä kasvillisuutta ovat Salacca-palmut, joihin laji tekee pesänsä. Malakanpittakannan kooksi arvioidaan noin 1000–2500 yksilöä. Suurimmat lajiin kohdistuvat uhkat ovat metsien hakkuut viljelysmaaksi ja rakennuspuiksi[1].

  1. a b c BirdLife International: Pitta gurneyi IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.3. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.12.2019. (englanniksi)
  2. Gurney's Pitta – BirdLife Species Factsheet BirdLife International. Arkistoitu 22.3.2016. Viitattu 26. huhtikuuta 2008.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.