John Henry Gurney

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

John Henry Gurney (4. huhtikuuta 1819 Earlham Hall, Norfolk20. huhtikuuta 1890) oli englantilainen pankkiiri ja amatöörilintutieteilijä.

Gurneyn isä oli Joseph John Gurney. Ollessaan 10-vuotias Gurney lähetettiin yksityiskouluun Leytonstoneen. Täällä hän keräsi ensimmäisen luonnontieteellisen kokoelmansa. Sitten hän meni Friends' Schooliin Tottenhamiin, missä hän tutustui William Yarrelliin. 17-vuotiaana Gurney siirtyi Norwichiin suvun pankkibisnekseen.

Gurney julkaisi lukuisia artikkeleita Norfolkin linnuista The Zoologist-lehdessä. Hän myös keräsi laajan petolintukokoelman. 1864 hän julkaisi ensimmäisen osan kokoelmastaan Descriptive Catalogue. 1872 hän toimitti The Birds of Damara Land-teoksen ystävänsä Karl Johan Anderssonin muistiinpanojen pohjalta.

Vuosien 1875 ja 1882 välillä hän julkaisi sarjan muistiinpanoja The Ibis-lehdessä, kuten Catalogue of Birds in the British Museum ja 1884 List of Diurnal Birds of Prey, with References and Annotations.

Hänen poikansa John Henry Gurney Jr. (1848–1922) oli myös lintutieteilijä. Hänen tyttärensä oli Agatha Gurney (1881-1937).

John Henry Gurney nimesi suuren joukon eläimiä, linnuista muun muassa madagaskarintuulihaukka (Falco newtoni), afrikanpikkukotka (Hieraaetus ayresii) ja tumma-ampiaishaukka (Henicopernis infuscatus) ovat hänen nimeämiään.[1]

Mustakaulauikun (Podiceps nigricollis) eteläafrikkalainen rotu gurneyi on nimetty isä ja poika Gurneyn kunniaksi, samoin kuin papuankotka (Aquila gurneyi), pisarapöllönen (Mimizuku gurneyi), malakanpitta (Pitta gurneyi), afrikankirjorastas (Zoothera gurneyi) ja natalinmesikko (Promerops gurneyi).[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]