Pisarapöllönen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pisarapöllönen
Otus gurneyi.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pöllölinnut Strigiformes
Heimo: Pöllöt Strigidae
Suku: Mimizuku
Laji: gurneyi
Kaksiosainen nimi

Mimizuku gurneyi
(Tweeddale, 1879)[1][2]

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Pisarapöllönen Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Pisarapöllönen Commonsissa

Pisarapöllönen (Mimizuku gurneyi) on pöllöihin kuuluva lintulaji, joka esiintyy kotoperäisenä Filippiineillä[1]. Se on sukunsa ainoa laji.

Pisarapöllönen on kooltaan ja rakenteeltaan pöllösten ja huuhkajien väliltä, pituutta sillä on noin 30 cm. Sillä on hyvin selvät korvatupsut. Silmät ovat tummat, ja punaruskeaa naamaa rajaa musta reunus, erottuvat kulmakarvat ovat valkoiset. Sillä on punaruskea kruunu ja yläosa, jossa on tummempia nuolimaisia juovia, juovikkaita lentohöyheniä ja vaaleita juovia lavoissa. Pisarapöllösen alapuoli on vaalea, hailakan punaruskea paksuin mustin juovin. Laji on suurempi kuin saman alueen pöllöset, joilla ei ole yhtä voimakasta alaosan juovitusta. Ääni on hyvin voimakas, 10–20 sekunnin välein 5–10 huudon sarjassa toistuva ”uooo”.

Pisarapöllösen populaation suuruus on alle 10 000 yksilöä. Pieni populaatio on nopeasti supistumassa, ja se on sirpaloitunut laajojen metsänhakkuiden vuoksi. Siksi se on vuonna 2004 määritelty uhanalaiseksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d BirdLife International: Otus gurneyi IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.5.2014. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Mimizuku gurneyi (TSN 555403) itis.gov. Viitattu 6.6.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]